Skip to content

Légies romantika Michal Pudelka fotósorozataival

Zsinórban a harmadik Valentino divatkampányt bízták Michal Pudelkára, akinek aktuális munkájáról mindig azt hisszük, már nem lehet überelni. Ő azonban jön és előáll egy még ütősebb fotósorozattal, az állainkat pedig ismét a padlóról kell összeszednünk. Olykor romantikus, olykor bizarr képeiből válogattuk ki most kedvenceinket. 

Michal Pudelka Pozsonyból származik, a karrierje azonban Londonban indult be, amikor is leszerződött a meglehetősen befolyásos Katy Barker ügynökséghez, amely fotós körökben garantált út a hírnévhez. Pudelka a Vice-nak adott interjújában elmesélte, hogy bár a képei gyakran humort és játékosságot tolmácsolnak, ő a fotózást inkább az életében adódó negatív hatások feldolgozására használja. Fő inspirációs forrásául – tekintve, hogy Szlovákiában nevelkedett a kilencvenes években – a posztszocialista művészet és építészet színei, formái, textúrái szolgálnak. Sokáig divattervező szeretett volna lenni, de már a menő divatiskola, a párizsi Parsons hallgatójaként jött rá, hogy a fotózás az ő hivatása. Karrierje a londoni letelepedés óta töretlenül ível felfelé, legnagyobb dobása pedig egyértelműen a Valentino divatház kampánysorozata.

Első Valentino-kampánya a 2015-ös tavaszi-nyári anyag volt. A tengerparton fotózott, sellőszerű modellek egy tengerparti idill illúziójába kalauzolnak minket, a környezetbe pedig kiválóan illik a divatház természet ihlette kollekciója.

Az együttműködés jól sikerült, Pudelkát a 2015-ös elő őszi kampány fotósának is felkérték. Ezt a sorozatot Pozsonyban, a szülővárosában lőtte, kimaxolva a tükörhatást.

És végül elérkeztünk az aktuális képekhez; néhány hete látott napvilágot a 2015-ös őszi-téli kampány. Pudelka új arcát láthatjuk a képeken keresztül, sokkal darkosabb, komolyabb világot jelenít meg, amely remekül passzol a fekete-fehér ruhákhoz. A lányok a tengerpart helyett ezúttal egy hideg ,,betonhelyiségben” vannak, de a pózok ettől függetlenül sok esetben emlékeztetnek a tavaszi-nyári kollekcióhoz készült kampányban látottakhoz.

Pudelkát még mindig up-and-coming fotósnak titulálják, legismertebb anyagai pedig egyértelműen a Valentinóhoz kapcsolódnak, de azért érdemes egy pillantást vetni korábbi munkáira is. Itt jönnek igazán elő a posztszocialista korra emlékeztető megoldások: a piros szín gyakori használata, a beton, a gyárak, a panelházak és persze az ikonikus kockás abrosz. Ezt a régi, elidegenítő stílust azonban jól ellensúlyozza a kissé grunge-os hatásokkal. Íme a kedvenceink!

 Szöveg: Blanka

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s