Fenntartható divat/divatos fenntarthatóság a H&M-nél: jön a Fashion Recycling Week!

A H&M már évek folyamatosan dolgozik azon, hogy nevét a fenntarthatósággal és az etikus termeléssel kapcsoljuk össze. A brand eddig is számos mozgalommal támogatta a környezettudatos és fair trade termelés eszméjét, most pedig újabb dobásra készül a London College of Fashion divatiskola és az ott tanuló diákok közreműködésével. Augusztus 31-től szeptember 6-ig rendezik meg a Fashion Recycling Weeket – a mozgalom egyelőre csak az Egyesült Királyságot érinti, a kezdeményezés mindenesetre zseniális és követendő!

A divat évről-évre bizonyítja, hogy teljesen jogtalanul aggatjuk rá a „felszínes” és a „nemtörődöm” jelzőket, hiszen egyre gyakrabban éppen ezzel az iparággal karöltve harcolunk bizonyos eszmékért vagy állunk ki fontos témák mellett. Ez pedig nem csak a magasdivat világát érinti – a fast fashion brandek körében is egyre inkább megfigyelhető a társadalmi felelősségvállalás irányába való elmozdulás. Élen jár ebben a H&M, akik mindig találnak valamit, ami mellett – vagy éppen amivel szemben – kiállhatnak. Talán még emlékeztek 2008-ban indult Fashion Against AIDS elnevezésű kampányukra, melynek keretében 6,5 millió dollár gyűlt össze: az összeget teljes egészében HIV/AIDS prevenciós programok megvalósítására fordították.

hm-conscious-slogan

Szintén több éves, de még mindig aktuális történet a H&M Conscious életre hívása és működtetése. A H&M Conscious nem választási lehetőséget, hanem döntést ad a kezünkbe: méghozzá azt a döntést, hogy mind az emberekkel, mind a bolygónkkal valami jót tegyünk. A brand gondoskodik róla, hogy a fenntarthatóság divatos, a fenntartható divat pedig mindennapos legyen.

A cél nem csak az, hogy szívesen viseljük a H&M ruháit – az is fontos, hogy büszkék legyünk arra, amit viselünk, azért, amit az egyes darabok képviselnek. A H&M Conscious megalkotásának főbb hívószavai az etikusság, a környezettudatosság, az újrahasznosítás és a felelősségtudatosság voltak. A fenntarthatóságot egyrészt a gondosan kiválogatott alapanyagok alkalmazása támogatja: a ruhákat alkotó főbb anyagok az organikus pamut, bőr, selyem, és vászon, illetve különböző újrahasznosított műanyag, gyapjú és poliészter elemek. Még egy elismerésre méltó mozzanat a H&M darabok gyártási folyamatát illetően: a brand nagy figyelmet fektet gyáraiban a munkakörülményekre, és nem csak egyszerűen nemet mond a gyerekmunkára, de 2004 óta az UNICEF-fel karöltve harcol is a gyerekmunka megszüntetéséért.

Sustainable materials

A H&M korábban már nálunk is gyűjtötte a használt, megunt ruhákat, melyekre a tulajdonosuk már nem tartott igényt – ők megkeresték az újrahasznosítás lehetséges módját, a régi tulajdonos pedig kedvezményes kupont kapott cserébe. Win-win. Ezt a koncepciót vitte a brand idén tovább az Egyesült Királyságban is, amivel sikerült ismét az online divatsajtó címoldalaira kerülnie.

A svéd fast fashion brand a Londoni divatiskolával kollaborálva indította útjára a Fashion Recycling Week-et, azaz az ‘Újrahasznosítás a Divatban Hetet’, melynek keretében augusztus 31-től szeptember 6-ig ismét a fenntartható divat és a környezettudatosság kapja a főszerepet az Egyesült Királyságban.

A projekt keretében a divatiskola másodéves tanulói nyolc H&M üzlet részére készítenek kirakat installációkat, melyeket kizárólag a brand által összegyűjtött, használt ruhadarabok egymásra applikálásával, újrahasznosításával hoznak létre. Ezzel nem csak egy izgalmas projektet hívtak életre, de a ruhadarabok „élettartamát” is meghosszabbították – és persze kreativitásukkal, odaadó munkájukkal felhívták a figyelmet egy globális problémára.

HM_FashionConscious2

A vásárlók egyébként nyerhetnek is egy 250 font értékű vásárlási utalványt, amennyiben megörökítik a kirakatot Instagramon, ellátják a #CloseTheLoop hashtaggel, betaggelik a @hm-et, és helyesen tippelik meg, hogy hány ruhadarabból áll az adott kirakatinstalláció. Kicsit komplikált, de elég, ha arra gondolunk – amennyiben a 250 fontos utalvány nem lenne önmagában is elég meggyőző -, hogy ezzel aktívan is támogatjuk a projekt céljainak elérését, annak részévé válhatunk. Persze, csak ha éppen az Egyesült Királyságban tartózkodunk… szóval: Fashion Recycling Weeket szeretnénk Magyarországra is!

Egyébként a fenntarthatóság témájától elszakadva is sok érdekességről számolhatunk be a branddel kapcsolatosan. Folytatódik a H&M Loves Music projekt, melynek legutóbbi sztárja Louisa Rose Allen a.k.a. Foxes, az angol énekesnő és dalszövegíró, aki egyébként vasárnap a Szigeten is fellép! Mi szóltunk.

A művésznő a 2015-ös őszi-téli Divided kollekció darabjait mutatja be a kampányban. A Los Angelesben lőtt fotósorozatot Paola Kudacki készítette, és hangulatában a korábbi H&M Loves Music kampányok bohém és casual hangulatát idézi.

Az is kiderült, hogy ki lesz Lady Gaga utódja, azaz a brand karácsonyi kampányának főszereplője: nem kisebb sztár, mint Katy Perry. Az énekesnő számára a H&M volt az a hely, ahol elkezdett ráérezni a divatra, ahol elkezdte saját stílusát formálni, és amely márkának a darabjaival azóta is szívesen tölti fel gardróbját. Szerintem sokunk számára épp azt képviseli a brand, amit Katy Perry is találóan megfogalmazott.

A lényeg, hogy imádjuk a H&M-et, nem csak azért, mert szezonról-szezonra könnyedén viselhető és változatos kollekciókkal lep meg minket, hanem azért is, mert harcol a fenntarthatóságért, illetve környezetünkért, ráadásul mindennek a szerves részévé tesz minket is.

Képek: innen, innen, innen és innen.
Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.