RebelEvent: nyárvégi programajánló

Közeleg a nyár vége, lassan véget érnek a legnagyobb fesztiválok, sikeresen túléltük a hőséget, s mostmár óhatatlanul gondolatainkba férkőzhet az ősz közeledte. Azonban semmi ok a csüggedésre, hiszen a nyár vége is rengeteg izgalmas programot ígér – mutatjuk!

1. CONTAIN[ERA] Budapest

Izgalmas nemzetközi multimédia kiállítás színterévé válik a Szabadság tér. A CONTAIN[ERA] névre keresztelt eseménysorozat az internet utáni kort teszi vizsgálódásának fő tárgyává. A nyolc különböző országban egy-egy szállítókonténerben berendezett kiállítás az információszerzés és megosztás, a valóság és a virtuális valóság, a globális és a nemzeti között meglévő párhuzamokat és ellentéteket dolgozza fel. Az utazó konténereknek köszönhetően mind a nyolc tárlat mind a nyolc résztvevő országban látható lesz az alábbi városokban: Berlin, Bécs, Budapest, Pozsony, Prága, Róma, Varsó és Zürich. A kiállító művészek névsora is ilyen színes skálán mozog: Adéla Součkova (CZ), Dionỳz Troskó (SK), Brückner János (HU), Karol Komorowski (PL), Angela Kaisers (DE), Lukas Troberg (AT), Till Könneker (CH) és Carlo Zanni (IT). A rendezvénysorozat zárásaként a nyolc utazó kiállítás egy közös tárlattá áll össze a prágai Štvanice szigetén.

Mikor: 2015. augusztus 20. – október 20. 

Hol: Budapest, Szabadság tér

2. Színes Város Budapest Fesztivál

A szó szoros értelemében vett színes művészeti és kulturális programok kapnak helyet a Színes Város Budapest Fesztiválon. Az alapvetően falfestésreépülő rendezvény célja, hogy kortárs művészek 31 nap alatt Budapest változatos pontjain készítsenek falfestményeket csaknem egy tucat tűzfalra. A kezdeményezés lényege az, hogy a közterek romló, rideg, elidegenítő minőségén változtassanak, valamint a graffiti negatív konnotációján is javítsanak művészi, modern falfestményekkel. 

Mikor: 2015 augusztus 24. – szeptember 23.

Hol: Budapest

Falfestmény: TakerOne Photorealistic Graffiti, fotó: Farkas András

3. It Has Never Been So Fluo

Még egy multimédia kiállítás, ami ezúttal az online lét viszontagságaival, annak elidegenítő és személytelen minőségeivel foglalkozik. Az It Has Never Been So Fluo a minket körülvevő hirdetések, reklámok világát dolgozza fel. A művészek „az újmédiát, 3d nyomtatást, internetes forrású képi világot és installációkat a közvetítés egyik formájaként használják”, ezáltal is párbeszédbe állítva az elszigetelt online létezést és annak ránk gyakorolt hatását.

Kiállító művészek: Emile Mold, Estrid Lutz, Ada Sokol, Beata Wilczek, Oliver Haidutschek

Mikor: 2015. augusztus 26. – október 30.

Hol: Supermarket Gallery, 1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 3-5

4. PostContemporary

Ha még bírjátok gőzzel a kiállításokra járást, akkor a PostContemporaryt is ajánljuk, ami tömény művészeti-filozófiai kalandozásnak ígérkezik. A kiállítás koncepcióját Beke László művészettörténész dolgozta ki: „ha belegondolunk a művészeti élet alakulásába, könnyen rekonstruálhatjuk, hogy kortárs művészetről már legalább 25 éve beszélünk, és kétséges, hogy negyedszázad múlva még ugyanez lesz a helyzet. Szeretnénk valami újat, valami mást hozni – bármit is jelentsenek ezek a jelzők. Nem támadjuk a kortárs művészetet, csak szeretnénk felülírni.”

A meghívott művészek: Sebastian Baden, Borsos Lőrinc, Kaszás Tamás, Kerekes Péter János, Kerezsi Nemere, Kis Varsó, Kokesch Ádám, Kupcsik Adrián, Lepsényi Imre, Stano Masar, Rónai Péter, Gróf Ferenc (ex-Société Réaliste), Szolnoki József.

Mikor: 2015. augusztus 27. – szeptember 25.

Hol: Chimera Project, 1072 Budapest, Klauzál tér 5.

5. Piacok Napja

A rendezvény a legkülönfélébb piacokat hivatott egy napra egyesíteni, legyen az akár „design-, bolha-, garázs , kézműves-, termelői-, közösségi- vagy használt ruha”. Az esemény azzal az értékteremtő céllal jött létre, hogy formáljon fogyasztói szokásainkon, valamint felhívja a figyelmet a társadalmi és környezeti fenntarthatóságra. A szervezők között van többek között a WAMP, a Gardrób Közösségi Vásár, az Antik PLACC és a Nagy Budapesti Kultúrzsibi is.

Mikor: 2015. augusztus 30., 11 órától 18 óráig

Hol: 1051 Budapest, Erzsébet tér

6. USE unused (R)evolution 360° Pop Up Store and Exhibition

Kihagyhatatlannak tűnik a USE Unused közel egy évtizedes fennállásának alkalmából rendezett eseménysorozat. A (R)evolution 360° nevet viselő rendezvény keretein belül megnyílik egy új Pop Up üzlet, „ahol a klasszikus USE ruháktól kezdve az aktuális szezon darabjain át, az új, őszi-téli kollekcióig számos kedvelt darab elérhető lesz.”

Kortárs. Magyar. Divat. USE Unused.

Mikor: 2015 szeptember 10., csütörtök 18:00 

Hol: Budapest, V. kerület, Sas utca 16.

 

Összeállította: Kata
Képek: innen, innen, innen, innen, innen és innen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.