Ilyen volt a Copenhagen Fashion Week! (Exkluzív beszámoló)

Augusztus első hetében tudósítóinknak volt szerencséjük részt venni a világ legnevesebb divateseményeinek egyikén, a Koppenhágai Divathéten.

Mivel a hűvöskés, kissé szürke éghajlatú országba most tettük be először a lábunkat, úgy gondoltuk, hogy kicsit megnyújtjuk az ott tartózkodásunk idejét, és a három nap helyett kilencre utaztunk ki, hogy a divatbemutatók és vásárok mellett legyen időnk magát a skandináv várost és az ott élő embereket is megismerni.

koppenhága-1

Ami megkülönbözteti a Koppenhágai Divathetet a többitől, az nem más, mint az az exkluzív hangulat, ami az egész hét alatt uralkodik. Már az első napon feltűnt, hogy az egész város a divat tűzében ég, boltok hirdetik büszkén, hogy támogatják az eseményt. A Koppenhágai Divatfesztivál a bemutatókkal párhuzamosan zajlik, és a civileket is bevonja a rengeteg programba: utcai partik, divatelőadások és filmvetítések várják az érdeklődőket.

A dán designerek nagyon hűségesek a hazájukhoz, ugyanis a többnapos divatbemutató-sorozaton szinte csak dán vagy egyéb skandináv országok márkáinak kreációi lejtettek végig a kifutókon.

Lovechild1979 backstage

A divatparádé az újonc Lovechild1979 bemutatójával kezdődött. A lágy textúrájú anyagokkal és gyümölcsmintájú darabokkal játszó kollekció a lehető legjobb nyitánya volt a háromnapos eseménynek.

A tavaly debütáló Lovechild1979 tökéletes példa arra, mennyire fontosnak tartja és támogatja a dán szakma az új, feltörekvő tehetségeket. Nem hiába ilyen híres a dán design, bizony sokat is tesz érte az ország! A frissen diplomázott divattervezők munkáit egy külön show-n is megtekinthették az érdeklődők.

A következő izgalmasabbnál izgalmasabb show-k követték egymást: Ganni, Baum & Pferdgarten, Asger Juel Larsen és hasonló nagy nevek mutatták be, mit tartogatnak a jövő tavaszi-nyári hónapokra.

A megszokott letisztult, minimál vonallal ellentétben ebben a szezonban nagyon is jelen voltak a játékos színek és minták. A tervezők főleg a ‘70-es és a ‘90-es évekből inspirálódtak.

Barbara I Gongini

Mi két bemutatót emelnénk ki, amik személy szerint nekünk a divathét mély- és fénypontját jelentették. Ami talán a legnagyobb csalódás volt számunkra, az Barbara I Gongini kollekciója volt. Nem túlzás, ha azt mondjuk, az egész kifutó úgy nézett ki, mintha egy pár hete nem mosakodott (főleg a hajmosást mellőző) hajótöröttek követték volna egymást a kifutón, hajléktalanokat is megszégyenítő szakadt ruhában.

Itt egy kicsit megrendültünk a skandináv divat iránti hitünkben, de a soron következő Henrik Vibskov show eloszlatott minden kételyt!

Henrik Vibskov show

Köztudott, hogy a tervező minden évben különleges extrákkal vértezi fel a kifutót, hogy a közönséget ne csak kollekciójának játékosságával, de képzőművészeti kreativitásával is elkápráztassa.

Idén sziklák emelkedtek ki különböző méretű posztamensekkel a vörösszőnyegből, amiken a show kezdetekor tetőtől talpig beöltöztetett, sziluettnek látszó táncosokat lejtettek végig.

Amint ők elkezdtek táncolni, a show is beindult. Erős színek, oversized szabásminták, vastagabb pamut, illetve egyéb izgalmas anyagból készült pulcsik és nadrágok jellemezték a kollekciót.

henrik-vibskov-backstage-2
Henrik Vibskov backstage

A hét második felében a divatvásárok, kiállítások felé vettük az irányt. Koppenhága az egyik leggazdagabb és legnagyobb vásárlóerejű városok közé tartozik, nem hiába kapja fel a fejét egyre több nemzetközi márka, ha a CPHFW-ről van szó.

Képzeljétek el, amikor az összes dán, illetve skandináv beállítottságú márka boxokban felsorakozik a hatalmas raktárépületekben és rendezvénycsarnokokban, hogy bemutassák legújabb kollekcióikat az érdeklődő bolttulajdonosoknak vagy sajtónak. Lenyűgöző volt ez a különleges, sokszínű pezsgés.

Első állomásunk a Copenhagen International Fashion Fair (CIFF) volt, ahol inkább szofisztikáltabb márkákat találtunk, amelyeknek darabjaival a kifutón már találkoztunk, vagy olyan nagy nemzetközileg elismert brandek kreációival, mint a Birkenstock és a TOMS. Az óriási csarnokban témák szerint voltak beosztva a kiállítók, így mindenki az ízlésének megfelelő részlegen nézelődhetett. Az esemény minden kétséget kizárólag inkább az értékesítőknek készült, ugyanis sajtósként nem igazán fogadtak minket tárt karokkal a standoknál.

Fashion Fair Revolver

A következő napon a sportcsarnokban és környezetében megrendezett Revolver nevű esemény kerti parti hangulatú zenéjével és finom ételeivel sokkal barátságosabbnak tűnt már az első perctől. Mind a kisebb, mind a nagyobb márkák nagyon érdeklődőek, kedvesek és informatívak voltak. Mi inkább a fiatalabb dán márkák képviselőivel beszélgettünk, mint a 2nd one, All at sea és az Oh dawn. Közvetlenségükből fakadóan sok mindent tudtunk meg a brandjük és kollekcióik születéséről, hátteréről, inspirációkról, egyebekről.

Így lett a Revolver-falu a dán divatipari Disneyland számunkra arra az egy napra.

Nagy szerencse volt egyébként, hogy ott voltunk egymásnak, mert ha őszinték akarunk lenni, akkor a CPHFW – méretéből is adódóan – egy elég belterjes esemény. Nagyon kevés volt a nemzetközi sajtós, egyedül egy magyar és egy bolgár blogger lánnyal futottunk össze a hét alatt.

Bloggerek a CPHFW-en

Hozzá kell tennünk viszont: a színfalak mögött tevékenykedő szervezők óriási segítséget nyújtottak! Hogy mit is értünk ez alatt? Két szó: Business Lounge. Egy többnyire árnyékos fatákolmány a City Hall közepén a press-nek wifivel, friss croissant-okkal, szendvicsekkel, organikus hűtött italokkal és szójatejből készült fagylalttal. Sokszor életmentő volt, mikor rohanásban voltunk két divatbemutató között, miközben jó lett volna pár falatot bekapni és hidratálni magunkat egy kis vízzel. Szóval köszönjük.

Ami viszont már a legelső nap levett minket a lábunkról, az bizony nem más, mint a skandináv stílus. Nemcsak a divathét résztvevői, hanem az utca embere is street style katalógusba illő outfitekkel mozog az utcán, bárhol, bármikor.

street-style

Sokszor irigykedve néztünk még az 50-60-as éveiben járó hölgyekre is, akik Kanken táskával, Birkenstock papucsban mentek le a sarki kisboltba bevásárolni a reggelihez.

Köszönjük az élményt Koppenhága, alig várjuk a következő divathetet februárban!

Szöveg: Up to style
Képek: Dobai Viktor
(Még több fotóért katt a PS Magazin oldalára!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.