Vissza a felhőtlen gyermekkorba – Daige A/W15

Emlékeztek arra, amikor az unalmas órákon random skicceket véstünk a füzetünk lapjaira vagy épp a padtársunkkal vívtunk hosszas amőba-csatákat? Ha szeretnétek kicsit nosztalgiázni és visszarepülni az édes semmittevés éveibe, akkor érdemes elmerülni a Daige legújabb kollekciójában, valamint az anyaghoz készült lookbookban.

Legutóbbi kollekciójával ellentétben a Daige ezúttal nem olyan magasztos témát dolgozott fel, mint a görög mitológia eszményített alakjai vagy a tengerpartok atmoszférájából áradó szabadság. Az őszi-téli kollekció középpontjában most egy mindenki számára átérezhető, univerzális impressziókat keltő feeling áll: a fiatalság és az iskolai évek életérzése.

Gyerekként ellenségként tekintünk az uniformisra, sőt, igazából mindenre, ami kötöttségekkel jár. Annál felszabadítóbb érzést azonban elképzelni sem tudunk, mint kényelmes darabokat viselve játszani, szórakozni, tenni a világra. Erre a kettősségre utal a Daige, és az ebből adódó ellentétekkel játszott az őszi-téli kollekciójában.

Az anyagban egyaránt megtalálhatóak az egyszerű, kissé oversized pamut ingek, a különleges szabású, de kényelmes kardigánok és a kissé extrémebb, printekben és innovatív megoldásokban gazdag darabok.

Az őszi-téli hűvös időre reflektálva a brand a réteges öltözködés fogalmát gondolta újra. A hosszú ingek, a bővebb fazonú nadrágok és a kardigánok hullámos sziluettjei egyfajta véletlenszerűséget, lazaságot, komfortos hangulatot közvetítenek. A bőr és farmer anyagok – mint az őszi öltözködés kihagyhatatlan elemei – kiemelkedő szerepet kaptak az anyagban.

A hagyományos farmer jellegzetes kék színe és az egyes szoknyák, nadrágok múltidéző szabása egyfajta retro hangulatot is ad a kollekciónak, ami tökéletesen kiegészíti a ,,vissza a gyermekkorba”-koncepciót.

A szürke, őszi hétköznapokban kellemes színfoltot jelentenek a kollekcióban megjelenő figyelemfelkeltő, de nem hivalkodó árnyalatok. A klasszikus fekete-szürke-trió szigorúságát a narancsvörös és babakék melegsége töri meg.

A kollekció legfontosabb motívumai talán az izgalmas, bohókás printek, melyek kedvenc gyermekkori szórakozásainkat idézik fel: az akasztófát, az amőbát és persze a pontösszekötős színezőket. Az ikonikus játékok ábrázolásában a Daige neve különböző formákban jelenik meg.

A printek gyermeki komolytalansága keveredik a monokróm, egyszerűbb szabású darabok letisztultságával. Az anyag legjellegzetesebb darabjai az iskolai tagekkel dekorált pulóverek, nadrágok és szoknyák. A printek az unalomból felvázolt krikszkrakszokat és az írástanulás első lépéseit, nehézségeit elevenítik fel bennünk – de a lehető legbájosabb és legvagányabb módon.

Képek: Kecskés Márton
Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.