Divat két dimenzióban: a legmenőbb divatillusztrátorok

Hajdanán a divatrajzok, skiccek, illusztrációk szerves részét képezték a divatlapoknak. Az éppen aktuális divatszínek, fazonok, sziluettek mind-mind egyedi grafikákon jelentek meg, de a címlapokat is ők uralták az 1930-as évekig.

Napjainkra ezt felváltották a fénykép alapú vizuális anyagok, divatfotók, reklámok, fotóillusztrációk. Azonban, még ha kisebb körben is, de a divatrajz továbbra is az egyik legszínesebb és legkreatívabb vizuális műfaj számtalan kitűnő alkotóval – mutatjuk kedvenc képviselőinket!

A rajzok illusztráló jellegét a tervezés folyamatában a designerek, a kész kollekciók, trendek esetén a magazinok is fel tudják használni. A divatillusztrációk készítése során  egyedi, a művész „keze nyomát” viselő alkotások jönnek létre, amelyek könnyen sokszorosíthatóak printek formájában, divatlapok hasábjain. Bár manapság a divatrajzok kiszorultak a magazinok lapjairól, ha néha feltűnnek ritka, de annál egyedibb és különlegesebb képi csemegét jelentenek.

Richard Haines stúdiója; fotó: Justin Chung

Amellett, hogy a sokszorosításnak köszönhetően a rajzok sok emberhez eljuthatnak, fennáll a veszélye annak, hogy a fogyasztói kultúra felvillanó, gyorsan tovatűnő termékeivé degradálódnak. Ez ellen kíván tenni a Fashion Illustration Gallery, amely amellett, hogy aukciókon, művészeti vásárokon biztosítja, hogy az általa képviselt művészek munkái eljuthassanak a tehetős művészet- és divatkedvelőkhöz, nívós kiállításokat is szervez művészeinek.

A szervezet pártfogoltjai között szerepelnek a szakma nagyjai is, például David Downton, Cecil Beaton, Rene Gruau, Gladys Perint Palmer, Francois Berthoud, Richard Haines, de a sort még hosszan folytathatnánk.

Rene Gruau és David Downton rajzai

Szerencsére a mai napig is rengeteg tehetséges és kreatív illusztrátor munkái közül szemezgethetünk. A teljesség igénye nélkül lássuk, mely művészek alkotásai a legmegkapóbbak számunkra!

Mats Gustafson illusztrátorként kezdte karrierjét az 1970-es évek végén, de díszlettervezésben is szerzett tapasztalatokat. Divat és portré illusztrációi megjelentek a francia és olasz Vogue-ban, a The New Yorkerben és a Visionaire-ben, illetve a Dior, a Hermès, a Tiffany & Co., Yohji Yamamoto és a Comme des Garçons számára készített reklámokat.

Aurore de la Morinerie a párizsi Ecole des Arts Appliqués Duperrében végezte tanulmányait a ’80-as években, azóta is illusztrátorként dolgozik. Munkái rendszeresen jelennek meg a Le Monde-ban, az ELLE-ben, és a World of Interiors-ban, de több neves márka reklámanyagát is ő jegyzi, mint például a Hermès-ét, Issey Miyake-ét és a H&M-ét.

A két művész elsősorban vízfestékkel és pasztellel készült képei egyaránt hordoznak némi valóságtól elrugaszkodott ködös absztrakciót és könnyed, ámde vérprofi eleganciát. Munkáik a maguk visszafogott módján feszegetik a divatillusztráció határait nem kevés sikert elérve ezzel.

Több alkotó nem csak grafikával foglalkozik, de sokan közülük igen komoly tapasztalatra tettek szert a divatvilágban. Ilyen Anna Kiper és Caroline Andrieu is. Kipert akár polihisztornak is tekinthetjük, hiszen amellett, hogy divatillusztrációkat készít, divattervezőként is dolgozik és az Egyesül Államok két legnívósabb divatiskolái közül kettőben is oktat, a Fashion Institute of Technologyban és a Parsons School of Designban.

Véleménye szerint a divat egyszerre a tudomány és a szépművészet ötvözete. Az, hogy ez nem csupán légből kapott gondolat, mi sem bizonyítja jobban, hogy egy könyvet is kiadott a témában Fashion Illustration – Inspiration and Technique címmel.

Az első sorban portréiról felismerhető Caroline Andrieu is fontos tapasztalatokat gyűjtött a divatszakmában. Öt évig volt a Vogue és a GQ Magazine online felületeinek art direktora, majd további magazinokhoz és brandekhez dolgozott be, mint például a The Hub, So Chic, BMW Magazine, Diesel Factory, Lancôme, de tervez ékszereket és pólókat is.

Munkáin a sokszor monokróm színvilággal megjelenített realisztikus elemek keverednek élénk, figyelemfelkeltő színekkel, az anyagszerűség és az improvizatív megjelenés tetszetős elegyét hozva létre.

A minimalista vonalas rajz művelői közül érdemes megemlítenünk a divattervezőként is dolgozó Lovisa Burfittet, aki a H&M-mel, a Kenzoval, a Vogue-gal, az ELLE-lel és a Sunday Times-szal is kollaborált már; szóra érdemes még Jacqueline Bissett is, aki a Givenchyvel, a Thomas Saboval, a Swarovskival, a Tatlerrel és a Penguin Books-szal is dolgozott már együtt.

Stílusuk az elnagyolt emberábrázolás mellett rendkívül lendületesen, egyedi és dinamikus módon fordítják le a divatot a rajz nyelvére.

A rendkívül színes, olykor kaotikusnak is mondható Sarah Beetson és Julie Verhoeven munkái sem maradhatnak ki a felsorolásból. Beetson fiatalos, tarka, olykor groteszk, kollázsokat idéző munkáira a művészvilág is felfigyelt, hiszen nem sokkal tanulmányai befejezése után neves díjakkal is kitüntették.

Klientúrája nem kisebb nevekből állt össze, mint a MAC Cosmetics, The Telegraph, The Wall Street Journal, The British Fashion Council, EMI Records és még sorolhatnánk.

Julie Verhoeven illusztrátor és divattervező kollaborált már a Louis Vuittonnal, a Versaceval és a H&M-mel is, de saját divatmárkáját, a Gibo by Julie Verhoevent is sikeresen igazgatja. Rajzaiban az elnagyolt gyermeki vizualitás keveredik némi incselkedő erotikával.

A fotóalapú illusztrálás és reklámok térhódítása óta ritkábban akadhatunk ezeknek a tehetséges művészeknek a munkáira. Persze szerencsére az internet ebben is nagy segítségünkre van, hiszen sok alkotó blogot is vezet, sőt akadnak, akik különösen ezekben a berkekben tettek szert nagy népszerűségre.

Az egyik legnépszerűbb ilyen blog Garance Doré fotográfus-illusztrátoré, amely egyben fashion blogként is funkcionál stílus, beauty és életmód bejegyzésekkel.

Végül nem hagyhatjuk ki a ,,legszőrösebb” fashionistát sem, Fifi Lapint. Fifi blogján napról napra stílusosabbnál stílusosabb szettekkel gyönyörködteti rajongóit. A divatérzékeny nyulacska a high end-es divatvilág legjobbjainak rajzolt változataiban érzi igazán jól magát.

Szöveg: Kata
Képek: innen, innen, innen, innen, innen és Pinterest

Hozzászólás