Szilárd alapok a legjobbaktól – Interjú Kovács Adéllal, a Corvin Rajziskola oktatójával

A Corvin rajziskola egy 1994 óta működő rajz- festészet, szobrászat tanításán alapuló művészeti iskola. Pályakezdő fiataloknak segítenek olyan tudás és hozzáértés megszerzésében, amely szilárd alapokat képez a művészeti egyetemekre történő felvételihez. A diákokat progresszív módszerekkel és kreatív feladatokkal egyengetik útjukon, hogy művészi érzékük igazán kiteljesedjen. Az iskoláról és az ott szerzett tanítási tapasztalatokról Kovács Adélt, a NUBU divattervezőjét kérdeztük, ugyanis a tervezés mellett a Corvin rajziskolában is oktat. 

Mit tanítasz a Corvin rajziskolában?

Textil- és divattervezést olyanoknak, akik szeretnének felvételt nyerni egy felsőoktatási intézmény tervezői szakára, valamint azok számára, akik már elkötelezték magukat egy másik szakmának, de érdekli őket a divat.

Milyen érzés, amikor nem Te tervezel, hanem másoknak tanítod meg a divattervezés alapjait?

Nagyon szeretek tehetséges és elszánt emberekkel foglalkozni, a fiatal generáció gondolkodásmódja engem is frissen tart, és nagyon jó látni a fejlődésüket hétről hétre. Ugyanakkor a tanítás szerintem erre egy kevésbé jó kifejezés. A rajziskolában inkább megismertetjük a design világát a hallgatókkal és megmutatjuk, hogyan tudnak inspiráció alapján ötletelni, illetve alapszinten megvalósítani elképzeléseiket. Sokkal inkább egy inspirációs teret adunk és egy közös párbeszédet alakítunk ki a feladatok számára, miközben a kreativitást logikus keretek közé tereljük.

Szerinted melyek azok a szakmai alapok, amelyeket ,,otthon” nem kifejezetten lehet elsajátítani, csak az iskolában, de elengedhetetlenek a sikeres egyetemi/főiskolai felvételhez?

A rajztudáshoz mindenképpen sok gyakorlás szükséges, és a térbeli ábrázolás elsajátítása alapvető ahhoz, hogy utána még nem létező, megálmodott dolgokat is papírra tudjanak vetni. Ezek olyan dolgok, amiket valaki otthon is megpróbálhat elsajátítani, de az valószínűleg egy sokkal lassabb folyamat, mintha ugyanezt művésztanároktól kapná, akik tanácsokkal látják el.

Te is jártál az egyetem előtt művészeti iskolába? Mit gondolsz, egy efféle művészeti előképzettség milyen téren adja a legtöbbet a pályakezdő fiataloknak?

Nem, egyáltalán nem, én egy matematika-fizika fakultációs osztályba jártam. Összesen egy évet foglalkoztam rajzolással és tervezéssel a Corvin Rajziskolában, mielőtt felvettek a MOME-ra. Szerintem a művészeti középiskola nem alapfeltétele annak, hogy valaki sikeres legyen, ez elsősorban inkább nyitottság, kreativitás, szorgalom és kitartás kérdése. Azonban úgy gondolom, egy jó mentortanár és egy inspiráló diákközeg nagyon sokat tud adni a jövőre nézve.

Miért ajánlanád a felvételi előtt állóknak a Corvin rajziskolát?

Mert nagyon sok sikeres, aktívan dolgozó designer kezdte itt elsajátítani az alapokat. Az iskola a személyes légkör miatt oda tud figyelni az egyéniségek fejlődésére is – személyre szabott feladatokkal, nem masszaként kezelve a diákokat.

És most jöjjön a cikk izgalmas része, ugyanis nem véletlenül ezekben a napokban írunk a Corvinról! A rajziskola pályázatot hirdet az olyan művészpályára készülő fiatalok számára, akik nem tehetik meg anyagilag, hogy a képzésekre járjanak: 3-5 fiatal tehetségnek biztosít ingyenes felkészülési lehetőséget fél évre. A nyertesek lehetőséget kapnak az iskola rajz, szobrászat, festészet alapkurzusain való korlátlan részvételre fél éven keresztül, 144 000 ft értékben. Ha az ajánlat felkeltette érdeklődéseteket, ITT TUDTOK a részletekről tájékozódni. A határidő szeptember 10., ami mindjárt itt van, szóval ha eddig csak egy égi jelre vártatok a művészeti pályán való elinduláshoz, most vegyétek úgy, hogy megadtuk Nektek!

Szöveg: Blanka, Képek: Corvin rajziskola

Hozzászólás