RebelChart: Jeanne D’ Arc-tól Dior-ig és a meztelen talpakig – a legjobb fashion filmek 2015-ben

Az elmúlt időszak tapasztalatainak tükrében azt kell mondanunk, manapság a fashion filmek fontosabbak, mint valaha. A mostanra nagy népszerűségnek örvendő narratív stílust több dizájner is élteti – így tett például a Kenzo, aki Gregg Araki kultikont kérte fel egy rövid kampányfilmre. Más, épp híresülő fiatal tervezők, mint Eckhaus Letta experimentálisabb módon használják ezt a médiumot, vegyítve szexet, iróniát, zenét és dokufilmes részleteket. Vannak és lesznek glossy, szupergazdagságot sugalló, álomvilágba repítő munkák, mint a Rihanna x Dior kisfilm, és látni fogjátok, hogy a tervezők egyre kreatívabban használják a fashion film műfaját.

10. Glen Lunchford: Gucci’s Cruise 2016

Alessandro Michele, a Gucci kreatív igazgatója hatalmas sikert aratott 2015-ben AW15 menswear kollekciójával, amely a divatház új esztétikai érájának kezdetét jelentheti. A most következő kisfilm, melyet Glen Luchford rendezett, ebbe az új világba enged betekintést, ugyanakkor bemutatja a Cruise SS16 kollekciót is. Egy gyönyörű olasz villába csöppenünk, ahol a modellek a Guccitól elvárt méztől és virágoktól édes, idilli és örökre elrugaszkodott álomvilágában lebegnek, vagyis táncolnak – élnek. Rózsaszín nyakkendők, plüsspamlag, életre kelő tapéta és a zene, She’s Lost Control, az Alive She Diedtól.

9. Ruth Hogben: Gareth Pugh AW15 Show

Gareth Pugh 7 év Párizs után újra Londonban mutatta be AW15 kollekcióját, és most Ruth Hogben fiatal filmrendezővel közösen készítette el a show-t, amelyet Nagy Britanniához szóló szerelemes levélként értelmeztek: a falakon projektoros vetítés, a modellek a földön kuporognak, bekenik magukat vörös festékkel Szent György keresztjével, és tűz lobog a háttérben. A show-ban a néha egészen horrorisztikus látványelemek és az extrém megvilágítás volt a főszereplő – a viktoriánus Britannia vészjósló, erőszakos múltja és a nemzeti büszkeség a női sorsokban mixelődött össze a képzeletbeli, rituális megtisztulással – ahogy a kisfilmben. Impresszív.

8. Stevein Klein: Secret Garden for Christian Dior (feat. Rihanna)

Rihanna elképesztő divatkarrierjének újabb állomása (a Pumával kötött szerződése és egy, a New York Fashion Weeken nemsokára programon levő design debüt után), hogy ő lett a Dior első fekete bőrű kampányarca. Steven Klein Versailles-ban forgatta 16 másodperces minifilmjét, amelyben az énekesnő egy lépcsőn lépeget felfelé egy meglehetősen arisztokratikus miliőben.

7. Gordon von Steiner: Subjective Reality for Miu Miu

A Miu Miu a Prada egyik alosztálya, és Miuccia Pradánál nem sok elismertebb nevet találunk a divatiparban a koncepció intellektuális és konceptuális színvonalát illetően. Ez a sajátos igényesség jellemzi a Miu Miu AW15 kampányát is, melyet Steven Meisel fotózott, és amelyhez Gordon von Steiner készített kampányfilmet. Minden konvencionalitást mellőzve, a „szubjektív realitás” sokféleképpen értelmezhető fedőneve alatt, kilépve a hagyományos divatfotográfiából, a modellek mindennapi élethelyzetekbe, az utcára kihelyezve jelennek meg a színes, csipkegalléros, élénk és a hatvanas éveket, illetve a klasszikus sci-fiket is megidéző klasszikus cukros Miu Miu ruhácskákban. Elementáris.

6. Gregg Araki: Here Now for Kenzo

A kultfilm ikon Gregg Araki rendezésében készült Kenzo AW15 kampányfilm több, mint puszta reklám. Araki Nowhere című, a Teen Apocalypse trilógiájának első részét idéző kisfilm szexről, vallásról, szerelemről, és hamburgerdobálásról (is) szól, a Kenzo színpompás, puha gallérjai, szépen formált kabátjai, apácák, örök pokol és kávézóban ücsörgés hangulatos mixében. A fiúk, mint mindig, leülnek megtárgyalni a dolgokat, de az őszinteség néha kevés. A Kenzo mostanában a lényegre tapint.

5. Aaron Rose: The Bubble for COS

A H&M csoporthoz tartozó skandináv COS márka Aaron Rose filmessel készíttette el New York és Los Angeles kis művészeti kalendáriumát, a két világváros kulturális befolyása előtt tisztelegve. A The Bubble című felvételt Peggy Guggenheim szalonja inspirálta, de a legendás kreatívok által belakott Max Fish kocsmában is forgott a film. Olyan alter arcok tűnnek fel a videóban, mint Leo Fitzpatrick, Aaron Young, Jeffrey Deitch, az újságíró Glenn O’Brien vagy a fotós Petra Collins, és persze, mondnunk sem kell, végig COS ruhákban beszélgetnek alkotásról, kreativitásról, teremtésről és a befejezetlenség előnyeiről. 

4. Autumn de Wilde: The Postman Dreams for Prada

Autumn de Wilde filmjének főszereplője a Prada klasszikus Galleria táskája, amely az üzletház első, Milánóban nyitott boltjának nevét viseli. Három kisfilmet vettek fel Los Angelesben, a trilógia egyik darabja ez a videó. Az egyperces felvétel központi figurája a postás, aki a klasszikusan unalmas foglalkozást űző, szürrealisztikusan magányos férfit testesíti meg. A cselekmény akkor válik izgalmassá, amikor hősünk egy táskáról szóló álomba zuhan. A színvilág és az atmoszféra remekül passzol a Prada stílusához, a rengeteg feladni való csomag pedig azt sugallja, később is lesz még miről ábrándozni.

3. Alexa Karolinski: Eckhaus Latta AW15 Campaign

A New Yorkban tevékenykedő, minden konvenciót megvető new wave irány képviselőjeként Eckhaus Latta már kivívta magának az elismerést a divathoz való nonkomformista viszonyulásával: többek között happeningeket rendez és nem hagyományos divatbemutatókat, modellek helyett pedig barátait és múzsáit állítja kifutóra. Az AW15-ös, Alexa Karolinski által készített kampányfilmben koszos talpak, piercing hagyta orrseben áttűző hajnali napsütés, fetrengés és a vágtázó zebrák közt felismerjük önmagunk nyamvadt kis életét. És nem is járunk rosszul. 


2. Karl Lagerfeld: Reincarnation for Chanel (feat. Pharrel Williams, Cara Delevingne & Geraldine Chaplin)

Karl Lagerfeld különös személyisége lehet egyszerre vonzó és taszító – ahogyan gallérjai, macskái és szemüvegei is sokszor elgondolkoztatnak minket -, de az vitathatatlan, hogy a tervezőmamutok közül való a fashion szcénában. Ebben a kisfilmjében Chanelt Geraldine Chaplin alakítja, ami már önmagában felvet néhány érdekes gondolatot, de van még valami, ami kiemeli a videót a többi közül: ez pedig a szimmetria. Noha Bunuel már elátkozta a szimmetriát a Burzsoázia diszkrét bája című filmjében, de ez a mesebeli felvétel azért csak megmutatja, hogy az bizony legyilkolhatatlan. 

1. Stella McCartney: For Action Girls for Adidas

Az Adidas StellaSport kampánya Stella McCartney dinamikus, friss és fiatalos kollekcióját népszerűsíti. Nos, Mona Matsouka modell nem ismer lehetetlent és képes áthatolni minden létező és nemlétező téren – ebben bizonyára nagy segítséget nyújt neki, hogy mindezt Adidas leggingsben, pulcsiban és sneakerben viheti véghez. A lány egy folyamatosan változó grafikai térben mozog. Úgy tűnik, a filmben megjelenő város annak a fejében él, aki felveszi ezeket az életvidám darabokat. A kollekció neve egyébként nem meglepő módon For Action Girls, szóval ha csak egy kicsit is tudtok azonosulni a videóból áradó energiával, javasoljuk, minél gyorsabban szerezzétek be a cuccokat!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.