Hogy festenének a híres történelmi személyiségek mai öltözetben?

Hogy festenének a híres történelmi személyiségek mai öltözetben? Szerencsére ahhoz, hogy ezt megtudjuk, elég némi Photoshop tudás, így máris itt állhat előttünk Marie Antoinette vagy Emily Dickinson menő pulóverben. Meglepő, hogy egy modern outfit mennyi életet lehel a régi képekről ránk tekintő arcokra – talán jobban is látjuk, milyen emberek lehettek ők, a történelmi kontextustól eltávolodva. Minden arcnak üzenete van és minden korszak úgy érti az üzenetet, ahogyan akarja – vagyis inkább úgy, ahogy tudja…

Emily Carr (1871 – ­1945)

Carr több szempontból is úttörő festőnő volt: az elsők között alkalmazta Kanadában a modernista és poszt­impresszionista festészet konstruktív, racionális, mégis erősen szimbolikus és expresszív ideáit, valamint elszántan követte azon elgondolását is, hogy megörökíti az észak-nyugati partok őslakosainak és egyéb fantasztikus törzseinek mindennapjait, mitológiai világát. Szintetista stílusban tette mindezt, amelynek jellegzetessége a természeti látványoktól elvonatkoztatott tiszta színfoltok és erős kontúrok alkalmazása, valamint a fény­-árnyék hatásokról való lemondás. Képeinek és témáinak ezáltal többszörösen szimbolikus jelentésrétege van, hite a természetfeletti örök jelenlétében pedig hatalmas energiákkal telíti képeit.

emily-carr

 

Emily Dickinson (1830 – ­1886)

Dickinson igazi önfejű zseni volt: költészetével, életvitelével és öltözködésével is szembeszállt a viktoriánus kor önkorlátozást hirdető elveivel. Károlyi Amy szerint minden versének négy összetevője van: természet, érzelem, halál és öröklét; tehát a van és a nincs. Dickinson nem aprózta el a problémákat és erősen kötődött saját férfi énjéhez is, akihez gyakran írt és beszélt. Hogyan látták kortársai külsőjét? Egyszer azt mondták róla: „Egy kis idő múlva apró lépéseket hallottam, olyan zajtalanul jött, mint egy kisgyerek, szégyenlősen. Arca jellegtelen volt, szemei pedig mint cseresznyék, amiket a vendég a pohárban hagyott. Sima, vöröses barna haja és furcsa, apácatekintete volt, fehér piké öltözetet viselt, vállát kék gyapjúkendő takarta be. Jött felém, két liliommal, amelyeket kislányos mozdulattal a kezembe nyomott, és csendesen azt mondta: ezek az én bemutatkozásaim. Bocsásson meg ijedelmemért, de sosem láttam idegent és alig tudom, mit is mondjak.”

emily-dickinson-title

Josephine, Napóleon felesége (1763­ – 1814)

Bonaparte Napóleon felesége hihetetlenül kalandos élete folyamán beutazta Európát, valamint számos katona és tábornok szeretője volt. Nagyon erős nő lehetett, ha simán elviselte az 1794­-es forradalmi terrort első férje guillotin általi halálát, majd amikor leesett egy erkélyről és meddővé vált, elvált akkori férjétől. Ezt követően pedig, ha mindez nem lenne elég, palotája kertjében kitenyésztette a mai tearózsa ősét. Egy ideig biztos törnénk a fejünket, ha megkérnének minket, hogy erényei közül emeljünk ki egyet.

josephine-napoleon

James Dean (1931 -­ 1955)

Dean, a szájából lógó cigivel, farmeres pózolásával és a róla készült, mindig tökéletes fotókkal maga volt a II. világháború utáni nemzedék ultracool képviselője. Elég ha csak a Rebel vagy a The Wild One című filmjére gondolunk, máris értjük, miért. A színész 24 éves korában halt meg, Porsche 550 Spyder­ével karambolozott az országúton. Életfilozófiájáról egyszer így nyilatkozott: „Színésznek lenni a legmagányosabb dolog a világon. Teljesen egyedül vagy a koncentrációddal és a képzeleteddel, csak ennyi áll a rendelkezésedre. Jó színésznek lenni nem könnyű. Jó embernek lenni még nehezebb. De én mindkettő akarok lenni, mielőtt meghalok.”

james-dean1

„Sharp Shooter” Anna Oakley (1860 – ­1926)

Noha a lövöldözés mára korántsem az a hobbikategória Amerikában, de régen azért parádésabb kultúrája volt. Anna száz évvel ezelőtt valószínűleg már sejtett valamit az elszabaduló indulatokról és elébe ment mindennek, ugyanis ő volt az első – és azóta is egyetlen – szupersztár, akiről olyan hajmeresztő legendák keringtek, minthogy 27 méterről kettélőtt egy élére fordított kártyalapot, majd még hatot lőtt ugyanebbe a lapba, amíg az a földre leszállt. Bang-bang!

Annie-Oakley

Lauren Bacall (1914 – ­2014)

A film noir olyan alapműveinek elegánsan szexi sztárjaként, mint a Hosszú álom, a Formatervezett nő, vagy a Tortúra, Bacall mindvégig csodálatos volt, és tudjátok, miért? A nézése miatt! A legenda szerint a Szegények és gazdagok próbafelvételén elég ideges volt, és hogy csillapítsa remegését, állát a mellkasához nyomta, majd ferdén felvont szemekkel nézett a kamerába. Ez a tekintet később A pillantás néven vált ismertté és a színésznő védjegyévé vált. Nagyon izgalmas visszagondolni, mi hogyan vettük fel mostani arckifejezésünket, jellegzetes nézéseinket. Ti emlékeztek még?

lauren-bacal

Nofretiti, Egyiptom Királynéja (I. e. 1331)

Nofertiti neve annyit jelent, a szépség megérkezett, de egyéb dicsőítő elnevezései is voltak: Nagy kegyben álló, Tökéletes arcú, Gyönyörű, tollakkal ékes… Vagy meztelenül vagy a leggyönyörűbb fejdíszekben, parókáiban ábrázolták, de néha még szfinxként is megjelent az ókori alkotásokon. A templomok díszítésein rendkívül fontos szerepekben tündököl, ami arra utal, hogy a szertartásokon is központi figura volt: egyszer az ellenséget tiporja el, máskor ő végez olyan szertartást, amely a fáraónak azon szerepére utal, hogy fenntartja a rendet a világmindenségben. 

nefertiti1

VII. Edward (1894 – ­1972)

Edward a Windsor-­ház tagjaként sem volt rávehető arra, hogy a hatalomért érdekházasságot kössön, ugyanis beleszeretett egy amerikai, kétszeresen elvált férjes asszonyba, akivel aztán, ki tudja pontosan miért, Adof Hitlerhez utaztak barátságkötés céljából. Az igaz, hogy az udvarban mindenkivel összeütközésbe került a szerelem miatt, hiszen a nő még arisztokrata sem volt, de ez a látogatás akkor sem védhető. A szerelem olyan, mint a legélesebb tükör: néha fáj a mélyére nézni.

Prince-Edward-aged-17-Prince-of-Wales-1911

Marie Antoinette (1755 – ­1793)

Franciaország királynője a legnagyobb gardróbbal rendelkező történelmi személy, aki a legvadabb események sodrásába keveredett luxusimádata és hedonista életszemlélete okán. Ha érdekel valakit ez a kor, Szerb Antal A Királyné nyaklánca című regényében érdemes elmélyülni, ahol Antoinette a „Legszebben lépkedő asszony” címét is elnyerte. A történetnek, ahogyan azt már az iskolában megtanultuk, mégsincs boldog vége: a királyné guillotine alatt végezte mindössze 37 évesen, kivégzését pedig a Concorde téren tartották – ott, ahol egyébként az esküvője is zajlott korábban.

marie-antoinette

Elvis Presley (1935 – ­1977)

Elvis, akárhány banális, műanyag kulcstartó is készült fehér zakós, fényes hajú színpadi imágójából, tragikus és monumentális ikon: a legszebben, a leginkább szívből éneklő fiú sorsa a showbizniszben mindig is az ő hangján fog szólni. A rockabilly, a drogok, Tom Parker ezredes kegyetlensége, és a gyors halál; mindez csak körítés és terelés: a lényeg az, hogy Elvis még a legutolsó fellépésén is úgy mosolygott, ahogy egy angyal.

elvis1

Képek: lonelywolfblog.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.