Vintage rablás szívmélyről: Kay Nielsen és a drámai fashionshow-k világa

Népmesék fragmentumaival, ódon, de imádni való kalpagokkal, illetve valódi érzelmekkel is gyakran találkozunk a divat világában, de sokszor le kell szállnunk a bugyrokba is. A dante-i bugyrokba. A divatos vintage és happening boltocskák, és főleg a sima, dobozolós (amiről az Isten hozta, Őrnagy Úr! című film Latinovits által halhatatlanná tett aktusa rémlik) szekondhendek világában, ahol nap mint nap kajtatunk használható régiségek után, néha idegesítő dolgok is vannak, ugye?

Láttad már például őt, aki abból él, hogy nyitáskor elsőnek beront, majd 10 perc alatt, mindenkit félrerúgva kiválogatja a maga 5 zsák ruháját, amit majd elad a maga kis netes vagy akármilyen üzletében? A többiek pedig kotornak órákon át a maradék közt valami szívüket megdobbantó holmiért… Nem tragédia, de a szépségről, emlékekről és az élet értelméről szőtt ideák, amelyeket egy-egy Chanel, Marc Jacobs vagy Louis Vuitton show hosszú évek kitartó művészi munkájával megcsillogtat az életről és a ruhákról, nem ritkán hanyatlanak lelkünkből ideiglenesen a semmibe, amikor ilyesfajta túlélési öltözködésbe keveredünk (most nem szaladunk rá arra a másik értelmezési ösvényre, hogy az öltözködés eredetileg miért ütötte fel a fejét ősember korunkban, majd egy következő alkalommal). Ez negatív oldala a múltból származó, többtíz éves holmik világának, de van egy fényesebbik oldala is. Ehhez viszont sokkal messzebbre kell néznünk, sosem kopó, érinthetetlen régiségek után…

A dekonstrukció korában, mostanában tehát, mindenből lehet minden. 100-200 évvel ezelőtt, amikor a hatalmas néprajzi, népművészeti gyűjtések folytak, még nem is gondolta senki, hogy egy-egy népmeséből, dallamból vagy hímzésből egyszer Walt Disney sztori lesz vagy kalap egy formabontó Philip Theracy kalapshow-n, esetleg olyan gyönyörű könyvillusztráció, mint Kay Nielsen alkotásai.

1212

Kay Nielsen (1886-1957) dán illusztrátor volt, és ha láttad a Walt Disney 1940-es Fantasia című technikolor szenzációját amelyben klasszikus szimfonikus zenére (Muszorgszkij, Bach, Csajkovszkij, Schubert, Bach) táncoltak és ökörködtek a rajzfilmvilág őssztárjai, és ismered a patetikus Ave Maria és a misztikus Night on Bald Mountain betéteket, akkor részben már ismered is Nielsen világát, hiszen ezeket ő rajzolta. Igazi világa azonban a tündérmesék, népmesék inspirációjára épülő illusztrációk készítése volt.

A Taschen kiadónál most jelent meg az East of the Sun and West of the Moon című 1914-es kötete, amelyben norvég népmesékhez rajzolt csodálatos tereket és hősöket, de nem utolsósorban gyönyörű ruhákat. A terek is drapéria, illetve textilszerűek. A hátterek és a figurák különös arányai (az északi mesék telistele vannak hatalmas, nem emberi lényekkel, és ugye trollokkal), a szecessziós hangulatban megrajzolt természeti jelenségek és az emberek finom mesevilágot alkotnak, és egyesítik a népmesék és a szabad, kortárs grafika világát.

12312

Meglepnek ezek a képek, mert részletgazdagságukkal – akár egy szép kis csillár, jeges tó vagy egy hős lobogó kabátja vonja is magára a figyelmünket – egyben világokat kapcsolnak össze, a szépség és a monumentalitás, a harc és az intimitás világait. Nielsen grafikái mellé olyan nagyszabású és hasonlóképpen misztikus, drámai, meglepő és mesebeli show-kat válogattunk, melyek kiállták az idő próbáját, és most is képesek könnyeket csalni a szemünkbe, vagy kimozdítani esztétikai és életmódbeli puhánykodásunkból. Inspirációjuk a régmúlt, Tutankhamon vagy Nanuk, az eszkimó- és indiánkultúra, valamint a szépségre való ősi vágyakozás. Ha van lelkierőnk egy időre elfelejteni a divatbiznisz sokszor nem épp tündérmesei vonatkozásait, benézhetünk a designerek lelkébe ezeken a titokzatos bemutatókon keresztül. Hogy tetszik?Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.