David Bowie, a divatikon

Január elején hunyt el a sokunk által bálványozott popzenei ikon és két lábon járó legenda, David Bowie. A sokszor kaméleonnak nevezett művész rengeteg zenei és vizuális stílusban kipróbálta magát, maradandó örökséget hagyva a popkultúra fogyasztóira és formálóira. Életművéről, hatásáról könyvek tucatjait lehetne megtölteni – mi ezúttal azt nézzük meg közelebbről, hogyan inspirálta a zenész a divat világát.

A Bowie által felépített univerzumot már a kezdetektől sem lehetett figyelmen kívül hagyni. A hetvenes évek legelején a Space Oddity című albuma, majd alteregói, Ziggy Stardust, később Aladdin Sane és Thin White Duke megszemélyesítéseként nagyot durrant a zenei világban. Feledhetetlen sikerei, illetve sokszínű, androgün megjelenése maradandó nyomott hagyott és azóta is visszaköszön a popkultúra képi világában.

Bowie divatra gyakorolt hatása természetesen nem alaptalan, hiszen megformált alteregói, fotózásokon és színpadon viselt jelmezei, ruhái, melyek neves alkotók munkái, hűen tükrözték művészi koncepcióit és alapozták meg hírnevét, popikon státuszát. Számos híres nyugati és japán tervezővel kollaborált, köztük például Kansai Yamamotoval, Alexander McQueennel vagy Natasha Korniloff-fal.

Ha a divat világa egy percre is ötletek nélkül maradna, Bowie-hoz mindig mindenki nyugodtan fordulhat segítségért: alteregóinak, albumainak és klipjeinek gazdag, összetett, sokszor kaotikusnak tűnő, ingergazdag vizualitása bőven szolgál inspirációval bárki számára. A teljesség igénye nélkül lássuk, hogyan is tükröződik Bowie lehengerlő univerzuma a kifutókon!

Bowie 1972-ben Ziggy Stardustként tűnt fel, egy földönkívüli emberi manifesztációjaként. Égővörös lobonccal, glam rock stílusú ruhákban élt közöttünk ez az űrlény, akinek hatása ma is megfigyelhető a divatban. 

2011-ben Kate Moss Ziggyként jelent meg a Vogue címlapján, és szintén ebben az évben vonultak végig a Ziggy-hasonmás modellek Jean Paul Gaultier show-ján. A designer később is visszanyúlt ehhez, így 2013-as tavaszi kollekciójának bemutatóján is visszaköszöntek a vörös hajak és „csillagporos” ruhák.

Bowie következő lépése Aladdin Sane megjelenítése volt 1973-ban. Innentől datálható az énekes legikonikusabb megjelenítése a vörös villámfestéssel az arcán.

A brit Vogue címlapján Kate Moss már 2003-ban is Bowie alteregójaként jelent meg. Konceptuális projektjeihez Lady Gaga is többször merített inspirációt Bowie alakjaiból, illetve ő is felhasználta az ikonikus vizuális elemeket, például a Just Dance című klipjében a villámot. Emellett a villám önmagában is sokszor megjelenik egyes kollekciók darabjain, így Walter Van Beirendonck 2013-as darabjain.

A jól ismert jel és Aladdin Sane színes, csillogó overalljai és öltönyei sok más divatanyagban is visszaköszönnek: 2011-ben a Balmain tervezője Christophe Decarnin is visszanyúlt ehhez, és ready-to-wear kollekciójában megidézte Bowie űrvilágának csillogó strasszköveit (ennek legjellegzetesebb példája a villám motívumokkal ékesített jumpsuit).

Riccardo Tisci 2010-es kollekciója a Givenchy égisze alatt pedig Aladdin Sane szintén ikonikussá vált csíkos zakóját hozta vissza a divatba.

Az 1976-os Station to Station album változást hozott mind zeneileg, mind pedig külcsínben.

Bowie a funk és soul irányzatok felé evezett és ezzel párhuzamosan megjelent a Thin White Duke figurája. Ez az örökké jól öltözött alteregó hátrafésült hajával és remekbeszabott öltönyeivel azóta is feltűnik a kifutókon mind a férfi, mind a női kollekciók vonalában.

Alber Ebaz 2011-as őszi kollekciója, illetve Dries Van Noten szintén 2011-es darabjai közt is megtalálhatjuk az ikonikus vonásokat.

Legutóbb pedig a milánói divathét elevenítette fel Bowie figuráját, jelezve, hogy a popikon soha nem múló inspirációt jelent az alkotóknak – tiszteletüket is kifejezve ezáltal a művésznek, aki nem sokkal a divathét előtt hunyt el.

Azon túl, hogy Bowie hatása a kollekciókban is visszaköszön, sok tervező az ő zenéjére vonultatta fel modelljeit a kifutókon, köztük Donatella Versace, Vivienne Westwood, Emporio Armani és a Gucci divatház.

Egyszóval: David Bowie él és örökké élni is fog.

Szöveg: Kata
Képek: innen, innen és Pinterest

Hozzászólás