Mozgóhíd

Párizs, Île-de-France – a Rue Alibert és a Rue Bichat kereszteződése, Google Maps, 2015 májusi utcakép. Az Alibert utca bal felén óvoda, falán grafitti soknyelvű felirattal, az utca jobb oldalán egy kórház kőkerítése. Az óvoda után balról élelmiszerbolt, majd étterem: a Le Petit Cambodge-felirat olvasható a lehúzott redőnyök fölött – az étterem honlapján szereplő árak szerint 25 euró körül van egy menü. A másik sarkon a Le Carillon-felirat– szálloda és kávézó. Az Alibert kivezet a Saint-Martin kanális Jemappes rakpartjára, a Dieu utcai mozgóhídhoz.

A Le Carillontól az utca két felén végig bérházak, a bal oldalon parkoló robogósor. A jelenlegi négyzetméterár itt körülbeli 7200 euró. A legközelebbi metróállomás kétszáz és négyszáz méter távolságra van.

1802-ben rendelkezik Napóleon a Szajna Ourcq mellékfolyójának kanalizálásáról. A túlszennyezett párizsi víz járványt terjeszt. A Saint-Martin kanális terve túléli a rendszerváltásokat: 1825-ben X. Károly adja át. A kanális körüli negyed kereskedelmi és szállítóközpont, munkások lakják. Akiknek jövedelmük addig van, amíg a vízi szállítás helyét praktikusabb eszközök át nem veszik. Urbanizáció.

1938-ban Marcel Carné felkérést kap arra, hogy az akkor már a Fox Stúdiónak dolgozó Annabelle filmcsillag egyetlen azévi francia filmjét leforgassa. Carné, aki forgatókönyvíróként Jacques Prévert-rel dolgozik, kénytelen most a költő szolgálataitól eltekinteni, hiszen ő éppen amerikai úton van. A filmcsillag viszont itthon, várni nem lehet. Így kerül szóba Eugène Dabit 1929-es regényének, az Hôtel du Nord-nak a megfilmesítése, mely a Saint-Martin körüli negyed egy szállóját középpontba helyezve mutatja meg e bizonytalan megélhetésű környék életlehetőségeit, sorsait és embertípusait.

Hotel0_04

Annabelle-re új szerepet írnak, szerelmi drámát. Emlékezetesebb marad azonban Arletty alakítása, híres mondatával: Atmosphère! Atmosphère! Est-ce que j’ai une gueule d’atmosphère? A jobb sorssal kísérletező prostituáltat alakító Arletty ovális, strukturált táskáját Elsa Schiaparelli, fekete, vastag bokapántos cipőjét André Perugia tervezte. A Jemappes rakparti szállóban gyakoriak a közösségi események, július 14-ét a parton ünnepli a sokféle társadalmi hátterű többé-kevésbé alkalmi szomszéd. Az ünneplésbe belefáradók a mozgóhídról figyelik a tömeget. Tűzijáték és petárda robbánasa hallatszik. A film a harmincas évek végének párizsi szlengje miatt is kultfilm. A szálló (102, Quai de Jemappes) idegenvezetők portfóliójában gyakran szerepel Saint-Martin negyedbeli sétazáró vagy – kezdőhelyszínként. Polgárosodás.

1970-ben az önkormányzat felveti egy olyan terv lehetőségét, mely a kanálist befedné és autóúttá alakítaná. Így kerül be a Jacques Doillon, Gébé, Alain Resnais és Jean Rouch rendezte utópikus L’an 01-be. A Gébé-képregényből adaptált film olyan jövőben játszódik, ahol az emberek megtagadják a termeléssel és a piacgazdasággal való együttműködést. A negyed átalakításának tervét – nyilván, nem a film hatására – az évtized végén elvetik. Anarchia.

A 2000-es évek elejére a kanális környéke a párizsi dzsentrifikáció mintapéldája. A negyed megtelik luxusboltokkal, műtermekkel, iparművészek műhelyeivel. A Jemappes rakparton esténként tömegek piknikeznek. 1990 és 2000 között e negyed mutatja Párizs területén belül a legnagyobb ingatlanárbeli növekedést. A kanálison leginkább sétahajókáznak. Az Hôtel du Nord típusú ingatlanok új, színes, street artos arculatot kapnak. Dzsentrifikáció.

12325593_1160523643960468_2039231427_o

2006 és 2010 között ugyancsak a rakparton vernek sátrat az afgán és kelet-ázsiai menekültek, amíg 2010 júliusában a városháza kezdeményezésére e tábort el nem kezdik felszámolni. A korábbi szomszédságok nevében. Normatív multikulturalizmus.

A Rue Alibert 2011-ben nyitott Le Petit Cambodge étterme középárkategóriás. A Foursquare-en 9.2-es értékelése van. November eleji projektjük, hogy ha a metróban elhelyezett hirdetéseik előtt szelfizel, a desszert és a kávé ingyen van. Olyan kulturális programokkal is próbálkoznak, melyek Kambodzsa megismertetését célozzák. Semmi különös, közösségi és urban marketing, branded content. Még csak nem is kiválóan ügyes. A negyed elvárásainak szintjén álló kaják. Még csak nem is kiválóak. Cinikus multikulturalizmus.

November 13-án 21.30-kor az Alibert és a Bichat kereszteződésében áll meg a fekete Seat. Erre a nem kiválóan ügyes helyre esik a támadók választása. Terrorizmus.

Szöveg: Keszeg Anna

Hozzászólás