Kortalan szépség a divat tolmácsolásában

Azt mondják, a szépségnek nincsen lejárati ideje, az első ősz hajszál megjelenésekor azonban mégis kétségbeesetten indulunk hajat festetni, a köztudottan hatástalan ránctalanító krémek pedig már 25 éves korunktól a polcon sorakoznak… De vajon valóban ilyen kétségbeesetten kell küzdeni az öregedés ellen? Nem kellene inkább meglátni a folyamatban a szépséget, a varázst és az eleganciát? Az utóbbi években a fashion világ is elkezdte keresni a választ erre a kérdésre, nézzük, mire jutottak!

A divatvilághoz általánosan kapcsolódó negatív asszociációk és attitűd kialakulásában jelentős szerepet játszott az iparág által etalonnak ítélt irreális szépségideál, mely a divatot ért támadásoknak is mindig alaptémáját képezi. De valóban egy rosszindulatú, gonosz minivilágról van szó, vagy egy olyan nagy hatalommal rendelkező szerkezetről, mely képes változtatni a társadalom rossz beidegződésein? Az elmúlt években nemcsak a testalkat kérdése került középpontba a divatban, de az öregedés és a múlandó, illetőleg maradandó szépség témaköre is, melyre néhány fotós, magazin, illetve divatház igazán emlékezetes módon reflektált.

Ari Seth Cohen fotográfus a képeivel éppen a stílusos öregedés előtt tiszteleg: a művész modelljei egy relatíve idősebb korosztály köréből kerülnek ki, a legfiatalabb közülük 59, a legidősebb 102 éves. A New York-i utcákról toborzott elegáns hölgyek mind tisztában vannak vele, hogy a szépség nem ismer kort, a stílus pedig valóban örök, sőt, az évek múltával csak még szofisztikáltabbá válik.

Ezek a különleges modellek nem titkolják a korukat, nem rejtik el ősz hajkoronájukat és nem próbálják meg plasztikai műtétekkel visszafordítani az időt. Az eredmény pedig igazán impresszív: a fotókon magabiztos, erős kisugárzással rendelkező nőket láthatunk, akik bizonyítják, hogy a szépség és a kor közötti fordított arányos kapcsolat létezése – elcsépelten hangzik, de igaz – fejben dől el.

Képek: innen

2015-ös tavaszi kampányában a Dolce&Gabbana sem a klasszikus szépségideál előtt hódolt: a reklámkampány főszerepét idős hölgyek kapták, akik a spanyol fiesta és bikaviadal inspirálta kollekciót élettel töltötték meg, bemutatva a mediterrán mentalitás szabados és élénk, életkortól független varázsát.

Dolce and Gabbana.jpg

Képek: innen.

A Céline pedig az amerikai irodalom egyik legmeghatározóbb női alakjával, az akkor 80 éves Joan Didionnal készített kampányt tavaly januárban, ezzel is alátámasztva, hogy az erő, a kisugárzás és a szépség tényleg nem a születésnapok számának függvényében alakul. A rendhagyó választás nemcsak magának a kampánynak a koncepcióját adta meg, hanem hosszabb távra deklarálta is a Céline által képviselt értékrendet és mentalitást.

Joan Didion

Kép: innen.

Persze nem szabad megfeledkeznünk a fashion egyik legcoolabb ladyjéről sem, aki színes egyéniségének és egyedi világnézetének köszönhetően még 90 felett is képes felbolygatni a divatvilágot egy-egy merész húzásával. Ha még nem találtátok volna ki, Iris Apfelre, az amerikai üzletasszonyra – ismertebb „foglalkozását” tekintve divatikonra – gondoltunk.

„Fashion you can buy, but style you possess.”

Apfel híres idézete nem csupán egy légbőlkapott frázis: ő pontosan tudja, miről beszél, hiszen egyike azoknak a különleges személyeknek, akik valóban birtokában vannak a stílusnak.

Iris Apfel

Kép: innen.

Összefoglalva: el kell fogadnunk, hogy a szépségnek és a stílusnak nincs előre meghatározott lejárati ideje; az idő múlása valójában csak az egyéniségünket, az általunk képviselt értékeket tudja számottevően átformálni.

I don’t see anything so wrong with a wrinkle. It’s kind of a badge of courage.”

– Iris Apfel

Szöveg: Alexandra

Hozzászólás