100 éves a British Vogue!

Valószínűleg nem tudnánk még egy magazint említeni, amely olyan hatalmas szereppel bír – és mindig is bírt – a divatújságírás területén, mint az ikonikus Vogue. A Condé Nast egyik legjelentősebb kiadványa a világ 21 országában jelenik meg hónapról hónapra, hasábjain pedig az aktuális trendek és szenzációk fogalmazódnak meg körbejárva a divat, a kultúra, az életstílus, sőt, helyenként a politika területeit is.

A Vogue magazin története Amerikában kezdődött 1892-ben, majd 1909-től a Condé Nast támogatásával kezdett megnőni a szerepe – a bevétellel és az eladott példányszámokkal egyenes arányban. A magazin főszerkesztői között olyan ikonokkal találkozhattunk, mint Diana Vreeland, Grace Mirabella vagy – a jelenleg is aktív – Anna Wintour, akinek neve és összetéveszthetetlen stílusa napjainkra gyakorlatilag összefonódott a „divat” kifejezéssel.

Amerikán kívül elsőként Nagy-Britanniában jelent meg a magazin, mely verzió kiadását elsősorban pénzügyi okokból engedélyezték az első világháború ideje alatt, 1916-ban. Igen, jól számoltok – és persze cikkünk címe is elég beszédes -, éppen 100 éve! A centenárium persze kellően színvonalas megemlékezést kíván, így meg sem lepődtünk, hogy a divatvilág jelenleg a British Vogue és a 100. születésnap körül forog.

Egyébként az angol Vogue a szigetország legprofitábilisabb magazinja, világszinten pedig az amerikai és a kínai Vogue után a divatmagazin-család legsikeresebb kiadványa, ami már önmagában is kiemelkedő eredmény.

Anne Gunning in Jaipur

A Vogue 100: A Century of Style, azaz A divat egy évszázada elnevezésű kiállítás a British Vogue 1916-os alapítása óta felhalmozott fotóanyag legjavát mutatja be.

A Condé Nast archívumának több mint 280 nyomtatott és kiállított darabja a világ egyik legmeghatározóbb fashion kiadványának történetét meséli el. A londoni National Portrait Gallery és a brit Vogue közös szervezésében megrendezett esemény természetesen a nem mindennapi évfordulót ünnepli.

David Hockney, Peter Schlesinger, Maudie James

A Vogue sosem egyszerűen a divat Bibliájaként funkcionált, sokkal inkább egy életstílust közvetített, melynek szerves részét képezte a mindennapokra, a politikára, a világ történéseire való reflektálás is. Megteremtett egy világot, melyhez mindenki tartozni akart, és amelyhez a magazint lapozgatva tartozhatott is.

A brit Vogue hasábjairól az elmúlt 100 évben nem hiányoztak az aktuális kultúra és divat legjelentősebb szereplői, a divatanyagok összeállításában pedig ikonikus fotósok és modellek működtek közre.

A kiállítás keretében újraélhetjük a Vogue UK egy évszázadának legmeghatározóbb pillanatait olyan fotósok tolmácsolásában, mint Irwing Penn, Herb Ritts, Mario Testino vagy Tim Walker. A képeken megelevenednek olyan alakok is, mint Charlie Chaplin, Fred Astaire vagy Diana hercegnő.

A kiállítás egyébként május 22-ig látogatható, ha Londonban jártok, mindenképp nézzetek be! Ja, és még a végére: boldog szülinapot Vogue UK!

Képek: innen

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.