Skip to content

Összemosódások

Összemosódások. Jellemezhetjük-e ezzel az egyetlen szóval mindennapjainkat, az életet és művészetet magát? Milyen hatással vannak ránk a médiumok határátlépései, emberi/érzékelési képességeink korlátai? Louise Mertens tervezőgrafikus, designer munkáit szemlélve valószínűleg hasonló kérdések merülnek fel bennünk.

A fiatal belga kreátor már több éve szabadúszóként tevékenykedik, közben megjárta Stephan Segmaister New York-i stúdióját is, munkáiról, élete művészethez kötődő mozzanatairól pedig blogot vezet. És hogy a divatfanok se maradjanak tápanyag nélkül: Mertens öltözködéskultúrához/divatfotográfiához kapcsolódó szenvedélye tagadhatatlanul visszatükröződik alkotásain.1212

Ha csak egyszer, futólag tekintünk rá a művész munkáira, az „egyszerűség egy kis csavarral”-jellemzés tűnik a legadekvátabbnak, a stílus, a személyiség és az ösztönök összhangjához szükséges tervezés felismeréséhez azonban mélyebben bele kell magunkat vetni Mertens tevékenységébe, aki az ázsiai művészet könnyed, elmélkedő hangulatát olvasztja bele műveibe.

Az XXSOME név alatt futó projekt alkotásai a művész legkifejezőbb munkáiként aposztrofálhatók. Legtöbbjük manuális utómunkával készült (érdemes tudni, hogy sokszor kísérletezésekkel teli hosszú órák állnak egy-egy alkotás mögött).

loise-mertens2015-8

louise-mertens-intro

A divatfotókat újragondoló, médiumközi kalandozásokkal üzenő művész legtöbb kollázsáról azonban nehéz egyértelműen megállapítani, hogy kézi vagy digitális technikával készültek-e. A különböző befotózott textúrák, a fényképek durva, tépett felülete egyik kedvenc témájával, a női test lágyságával kerül izgalmas összhangba, miközben a festékfoltok tervezett esetlegessége újabb réteget ad tartalmilag és vizuálisan is az adott képnek.

louise-mertens-mixed-media-collages-800x600

A divatfotós gesztusnyelv átalakulófélben van, amelyet a különböző digitális technológiák, tervezőgrafikai kísérletezések és képzőművészeti eljárások egészítenek ki, mixelnek, tesznek hangsúlyosabbá. Ha szeretnél még több Mertens-művet látni, kattanj IDE!

Szöveg: Anita

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s