Összemosódások

Összemosódások. Jellemezhetjük-e ezzel az egyetlen szóval mindennapjainkat, az életet és művészetet magát? Milyen hatással vannak ránk a médiumok határátlépései, emberi/érzékelési képességeink korlátai? Louise Mertens tervezőgrafikus, designer munkáit szemlélve valószínűleg hasonló kérdések merülnek fel bennünk.

A fiatal belga kreátor már több éve szabadúszóként tevékenykedik, közben megjárta Stephan Segmaister New York-i stúdióját is, munkáiról, élete művészethez kötődő mozzanatairól pedig blogot vezet. És hogy a divatfanok se maradjanak tápanyag nélkül: Mertens öltözködéskultúrához/divatfotográfiához kapcsolódó szenvedélye tagadhatatlanul visszatükröződik alkotásain.1212

Ha csak egyszer, futólag tekintünk rá a művész munkáira, az „egyszerűség egy kis csavarral”-jellemzés tűnik a legadekvátabbnak, a stílus, a személyiség és az ösztönök összhangjához szükséges tervezés felismeréséhez azonban mélyebben bele kell magunkat vetni Mertens tevékenységébe, aki az ázsiai művészet könnyed, elmélkedő hangulatát olvasztja bele műveibe.

Az XXSOME név alatt futó projekt alkotásai a művész legkifejezőbb munkáiként aposztrofálhatók. Legtöbbjük manuális utómunkával készült (érdemes tudni, hogy sokszor kísérletezésekkel teli hosszú órák állnak egy-egy alkotás mögött).

loise-mertens2015-8

louise-mertens-intro

A divatfotókat újragondoló, médiumközi kalandozásokkal üzenő művész legtöbb kollázsáról azonban nehéz egyértelműen megállapítani, hogy kézi vagy digitális technikával készültek-e. A különböző befotózott textúrák, a fényképek durva, tépett felülete egyik kedvenc témájával, a női test lágyságával kerül izgalmas összhangba, miközben a festékfoltok tervezett esetlegessége újabb réteget ad tartalmilag és vizuálisan is az adott képnek.

louise-mertens-mixed-media-collages-800x600

A divatfotós gesztusnyelv átalakulófélben van, amelyet a különböző digitális technológiák, tervezőgrafikai kísérletezések és képzőművészeti eljárások egészítenek ki, mixelnek, tesznek hangsúlyosabbá. Ha szeretnél még több Mertens-művet látni, kattanj IDE!

Szöveg: Anita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.