Mohák és tündérmesék a környezettudatos öltözködésért

A nem szövetes növényeket, vagyis a mohákat aligha jutna eszébe bárkinek is a divatvilággal összekapcsolni, a February First tervezőinek azonban pont, hogy ezek a parányi, napfény hatására bármikor újraéledő növények adták az ihletet legújabb kollekciójuk megalkotásához. A futurisztikus vonalat hangsúlyozó ruhamárka tündérmesékből és természeti elemek geometrikus panelekkel való párosításával alakította ki látványvilágát, elkápráztatva ezzel a természetkedvelő divatrajongókat. 

A Bryophyta kollekció, amelynek neve a mohák tudományos elnevezéséből ered, megjelenésében egy olyan textilinstallációra emlékeztet, ahol a modell a teste mozdulataival kelti életre a szögletes paneleket megtörő, finom hímzéseket. Ahogy az sokszor lenni szokott, az ördög itt is a részletekben rejlik: legyen az egy szoknya alsó rétege, a gallér belső felülete vagy az uszály kiegészítése, a különböző textíliák természetes párosítása életet lehel a szobor hatású alkotásokba.

looklook7

Elgondolkodtató, vajon hol húzhatjuk meg a határ textil-installáció és a divat fogalma között? Mennyire határolható el a két művészeti ág: érdemes elkülöníteni a kettőt vagy egymással párbeszédben inkább közösen hozhatnak frissességet a divatvilágba? Valószínűleg a tervezők fejben már rég túl vannak ezeken a korlátokon, de az is biztos, hogy azért az élő installációk jelenlétét – azt, hogy egyszer ezek a mohák valóban éljenek a ruhákon – azért nem fogjuk egyhamar megtapasztalni. Az viszont hatalmas előrelépés a néhány évvel ezelőtti tendenciák után, hogy menő lett a környezettudatosság: a természetes, újrahasznosítható anyagok használatára az utóbbi években sokkal nagyobb figyelem fordult a divatvilágban, a társadalom elvárja az iparágtól, hogy a környezetünk megóvását missziójának tekintse. A February First is kétség kívül komolyan vette a feladatot. A Bryophyta összeállításaiban egyfajta áthidalást fedezhetünk fel az ellentétes pólusok között: az alapkoncepció a már említett legendák, mondák megelevenítését segíti, a modelleken elevenednek meg a csodás elemek a környezettudatosság kontextusába helyezve. Mintha egy élő organizmussal benőtt, mozgó szoborcsoportot szemlélnénk, melynek érzetét a hűvös pasztellkék hangsúlyozása csak megerősíti. 

look2

A testvérpár alkotta terveződuó érdemesnek találta az ötletet egy második kollekció elkészítésére is, sokkal viselhetőbb, utcai viseletre tervezett darabokkal. A fotóanyag is egészen más miliőt teremt, nagyobb hangsúlyt fektetve a növényi motívumok szerepére a háttérben. Jelentős mértékben visszavettek a képzeletbeli világ hangulatból, de egy hétköznapibb viseletre tervezett összeállításhoz jobban is illik egy olyan vizuál, amivel két lábbal a földön állva is könnyen azonosulhatunk. 

look4 bryo4-5a9e2a3057 bryo5

További mesebeli, határokat feszegető ruhakölteményekért kattintsatok a February First weboldalára!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.