Paint the dress #3 – Művészeti allokációk a divathetekről

Mint tudjuk, a művészet az az univerzális inspirációforrás, amely időről-időre szinte minden tervezőre hatással van. Ez a hatás sokszor rejtett, nehezen felfedezhető, mostanában azonban egyre gyakrabban jelenik meg egészen explicit módon is a kreációkon. Olyannyira, hogy mi egy egész rovatot szenteltünk a témának, melyben megmutatjuk, hogy dizájnerek hogyan építik bele kedvenc művészeti alkotásainkat a kollekcióikba.

Elnézéseteket kérjük, de még mindig nem tudtunk elszakadni a 2016-os F/W divathetektől; az aktuális „Paint the dress” is a New Yorkban, Londonban, Milánóban és Párizsban bemutatott őszi-téli darabok képzőművészeti aspektusait vizsgálva született meg.

A Sonia Rykiel aktuális kollekciójának legkülönlegesebb darabjait a tervező, Nicole Phelps és egy tehetséges kollázsművész, Maggie Cardelús kollabja hívta életre. A művész egy egyedi printet kreált, mely a Rykiel-hölgyek több generációjának arcát jeleníti meg. Az alkotás egy az egyben visszaköszönt az egyes ruhákon.

Sonia Rykiel

A kollázsok az elmúlt években reneszánszukat élik, és nem is kell sokat keresgélnünk, hogy találjunk egy újabb kollekciót, melyben a főszerepet ez a művészeti technika játssza. Az Undercover őszi-téli anyagának legkiemelkedőbb darabjait a francia Matthieu Boruel művei díszítik.

Undercover

Egy új aspektusból – vagy inkább egy kevésbé hétköznapi szögből – tekintve a Saint Laurent-kollekció egyik lookjára, Edgar Degas ikonikus szobrára, a Kis táncosnőre ismerhetünk.

Saint Laurent

Veronique Branquinho bemutatójáról eddig egyik cikkünkben sem ejtettünk szót, pedig az őszi-téli kollekcióban igazán lenyűgöző darabokra bukkantunk, és persze egy nagy adag artisztikus inspirációra is. Több look kapcsán is megfigyelhető, hogy a felsőruházatot az 1500-as évek egyik nagy „trendje”, a pliszírozott gallér egészíti ki, melynek leghivalkodóbb formája, a malomkerék gallér többek között Nicolaesz Eliasz Pickenoy portréin is felbukkan. Ha a festmény nem is, de Veronique Branquinho alkotásai mindenképp meghozták a kedvünket a gallér viselésére.

A tervező egyébként a flamand festők alkotásainak tanulmányozásával lelt ihletre, és jobban elmerülve az anyagban, ez a néző számára is hamar világossá válik. (A kollekcióról itt találtok még több képet.)

Veronique Branquinho

Ha már művészet és inspiráció, természetesen a szecesszió irányzatának egyik legjelentősebb osztrák alkotója, Gustav Klimt sem maradhatott ki a sorból, akinek ikonikus festészeti stílusa – most éppen – a Givenchyre volt hatással.

Givenchy

A japán kultúra egyedisége, titokzatossága, misztikuma kifogyhatatlan inspirációs forrás, így nem csoda, hogy a kifutón felvonultatott darabok egyre gyakrabban repítenek minket képzeletben az ázsiai országba. Rei Kawakubo-nál, a Comme des Garçons tervezőjénél jobb idegenvezetőt pedig nem is találhattunk volna erre a virtuális fashion- és kultúrtripre, mely egyúttal azt is lehetővé tette, hogy egy kicsit mi is belekóstoljunk a japán képzőművészet csodáiba.

comme des garcons

A művészet és az architektúra határterületét képviselik a dél-afrikai ndebele törzs díszes házai. A segítő eszközök használata nélkül, szabad kézzel festett, élénk színű geometriai formákkal borított falak igazi építészeti műremekké emelik ezeket az egyszerű lakóépületeket. Emellett pedig időnként a divatvilágot is inspirálják: idén a Stella Jean kollekciójában bukkantak fel ezek a minták, melyek igazán élettel telivé tették az anyagot.

Stella Jean

A Prada egy francia művésztől, Cristophe Chemin-től „rendelte” a ruháin felbukkanó egyedülálló, álomszerű printeket, melyek meghatározták az egész kollekció irányvonalát. Imádtuk őket!

Prada

Ismét egy olyan brandet mutatunk nektek, melyről eddig nem sok szó esett a blogon, egy-egy artisztikus inspiráció mentén megalkotott darab kapcsán azonban érdemes a nevét mégis megemlíteni. A Joseph merész kollekciójának egy kötött pulóverén egyértelműen Alighiero Boletti egyik színpompás alkotása köszön vissza.

Joseph

Mint tudjuk, Mary Katrantzou-tól egyébként sem áll távol a pop art élénk és ingergazdag világa, az irányzat azonban ezúttal a runway dizájnban, nem pedig a kollekcióban köszönt vissza. A kifutón ugyanis Andy Warhol híres ezüst felhős – Silver Clouds – installációját elevenítették meg, mely egyrészt izgalmas pop art referenciát jelentett, másrészt pedig az ezüst monokróm jellege segített a figyelmet még erőteljesebben Katrantzou színekkel teli kreációira irányítani.

Mary Katrantzou

Alexander McQueen és egy unikornissal dekorált flamand faliszőnyeg az 1500-as évekből? Mi megvettük a kombinációt.

McQueen

Peter Pilotto is a szépművészet világában kutatott ötletek után, és egy-egy darabot elnézve, meg is találta, amit keresett. A képen látható kabát és Caragh Turing brit művész egyik alkotása között ugyanis tagadhatatlan a hasonlóság.

Peter Pilotto.jpg

Szöveg: Alexandra
Képek: style.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.