Egy árnyalatnyi Japán (2. rész)

Ahogyan azt az Egy árnyalatnyi Japán első részében említettük, a sokfókuszú, titokzatos, a futurisztika és a hagyomány keresztmetszetében létező ázsiai térség megannyi felfedezésre váró kincset rejt, úgyhogy itt az ideje figyelmünket az „új” felé terelni, és belevetni magunkat a felkelő nap országának kortárs divatesztétikájába. Folytatjuk tehát vizuális-virtuális kalandozásunkat a japán tervezők világában, gyertek!

A „The house of the seven seas“ mottó/jellemzés abszolút megfelel annak, amit a Nanamica brand képvisel. A márkanév alatt tervezett darabok a japánokra jellemző egyedülállóságot, különcséget képviselik, ötvözve ezt a „bang-up-to-date“, azaz robbanásszerűen megjelenő új technológiákkal. A Nanamicánál a design mellett a funkció is óriási szerepet játszik, mi több, alapvető fontosságú, hiszen a jól ismert Gore-Tex elemeket igénybe véve praktikus szél- és esőkabátokat dob piacra a brand. A funkcionális ruhák pedig amellett, hogy betöltik „védelmező“ szerepüket, szabásukkal és színválasztásukkal hűen alkalmazkodnak az aktuális szezonhoz, trendekhez. Lehet, hogy nem maxolják ki a művészi jelleget, és nem a Japán kapcsán egyből bevillanó dekonstruktivista minimál design égisze alatt fogannak e kreációk, de ettől csak még izgalmasabbak kívülálló esztétikájukkal e darabok.

nanamica-2015-spring-summer-lookbook-10

A első részben már említett, mostanában a legidealizáltabb és felkapottabb designerek közé tartozó Junya Watanabe alkotásai mindenképpen említésre méltóak egy hasonló tematikájú sorozatban (egyébként már korábban is szóltunk róla, nem meglepő módon). Kezdetben csak Rei Kawakubo tulajdonában lévő COMME des GARÇONS-nak tervezett, majd a sikernek és a megfelelő vizuális összhangnak köszönhetően mára már a címkén a Watanabe név is felfedezhető.

Mint a legtöbb tervező, ő is arra törekedett, hogy megtalálja az egyensúlyt az általa képviselt arculat és az annak megalkotásához szükséges technológia között. Különleges alapdarabokkal dolgozik, amelyeket szétszed, majd újból „felépít“, mindezzel valami megfoghatatlanul újat alkotva. Nem törekszik egy avantgárd világ 21. századi megfogalmazására, sokkal inkább az újraértelmezésben látja az egyediség varázsát. Állítása szerint a ruháknak nincsen szükségük mögöttes tartalomra, mély filozófiai gondolatokra, arra vannak, hogy hordják őket.

image

Issey Miyake-ról sokan úgy vélik, hogy az egyik legnagyobb név a divatszakmában. Az utóbbi 3 évtizedben megtalálta a művészet és a divat, a természet és a technológia, valamint az újítás és a hagyományőrzés harmonikus útkereszteződését, a keleti és a nyugati tendenciák közt egyensúlyozva. Minden darabja egy kortárs alkotás, amiben a bonyolultabb geometrikus formák találkoznak a szövetek stilizált világával.  

Legújabb kollekciójában a 3D vizuális élményével kísérletezve kápráztatta el bennünket; színes prizmamintákkal dolgozott, melyek mértani sorozatok segítségével válnak különlegessé, mint egy dinamikus, spirális formákból álló kép, ami távolról figyelve áll egésszé. 

Issey-Miyake

Nagyobb stílusbeli ugrással zárásképpen Kansai Yamamoto-t vesszük górcső alá, aki olyan nevekkel dolgozhatott együtt, mint David Bowie vagy Lady Gaga. Egy újabb túlzásokkal, avantgárd elemekkel megálmodott utópikus divatvilág az övé, ahol a színek és a formák nem ismernek határt, és ahol maguk a modellek egyfajta keretként funkcionálnak.

Kansai ’70-es, ’80-as évek idejében – utat törve a későbbi nagyobb tervezőgenerációnak – robbant be az európai köztudatba mindent lehengerlő, méretes, olykor túlzó kollekcióival. David Bowie Ziggie Stardust turnéjára készült fellépő ruhák mindegyike a tervezőóriás keze nyomát dicséri. Kettejük közös munkájának is köszönhető, hogy a glam befolyásos szubkultúrává lépett elő. 1992 óta nem tervezett, de a mai napig ikonikusnak számít a szakmában.

img3_11

Szöveg: Betti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.