Nem feledkeztünk ám el egyik kedvenc fashion eseményünkről, a berlini alternatív divathétről sem, már jövünk is a beszámolóval! Ezúttal is igen izgalmas anyagokat láthattunk, ráadásul találkozhattunk számunkra már ismerős tervezők kreációival is. Emellett ismét rengeteg newcomer bukkant fel, akiknek a munkáira nagyon kíváncsiak voltunk – és mint utóbb kiderült, meg is érte várni rájuk!

Az alternatív divathét első napjának főszerepét az újrahasznosítás kapta, melynek keretében olyan designerek és brandek vonultatták fel kollekcióikat, akik ezen elv mentén terveznek és alkotnak. A REUSE:it hívószóval címkézett napon olyan tervezők mutatták be kollekcióikat, mint például a Super Fashion Rainbow Camp, akik a fenntartható designhoz kapcsolódó stratégiákkal és zero-waste megoldásokkal kísérleteznek, az A. M. Victoria, akik újrahasznosított anyagokkal dolgoznak, Vita Datura a hulladék szofisztikált reinkarnációjával vagy Wilfried Pletzinger, aki „továbbhasznosítja” a ruhákat, azaz hulladékból kreál értéket, illetve a már nem használt darabokat alakítja át és pozicionálja feljebb.

A tematikus nap egyik legérdekesebb anyaga a Re-cycle Style kollekciója lett. A Kumiko Tani által indított divatmárka – és egyben etikai projekt – célja, hogy pozitív imázst kreáljon az újrahasznosítás eszméjének, ezzel szélesebb körben elismertetve a módszert, mely a fenntarthatóság kulcsfontosságú tényezője. Kumiko Tani 2014-ben a Brighton Fashion Weeken mutatkozott be, ahol hatalmas sikert aratott újságpapír kollekciójával, és a Dazed&Confused figyelmét is felkeltette. A tervezőnő jelenleg színházak és produkciós cégek számára készít kosztümöket.

Szintén a REUSE:it keretein belül mutatta be kreációit Jule Waibel német designer is, aki számára az inspirációt a geometria és a Bauhaus letisztultsága, szimplicitása adja. Kollekciója cseppet sem kiszámítható, helyette érzelmekkel, meglepetésekkel és humorral teli. Ruháinak különlegességét az adja, hogy egy darabból készülnek: semmi vágás, semmi varrás, mindössze egy téglalap alakú anyag, melynek a hajtások adják a formát és a volument.

A Scylla&Charybdis newcomer az alternatív divathét designerei között, sőt, általánosságban a fashion világában is. A fiatal brand az haute couture alapelveire húzza fel kollekcióit, darabjaival pedig az emberek belső világa és a külső környezete közötti kommunikációt vizualizálja. Mondanunk sem kell, hogy ez a dialógus igazán merész és váratlan kreációkat hív életre. A brand által képviselt filozófia az, hogy értékeljük az emberek tökéletlenségét, és inspirációs forrásként tekintsünk arra: a Scylla&Charybdis szerint az érzelmeink, viselkedésünk feltérképezhető és láthatóvá, megfoghatóvá tehető ruhák formájában. Egyedülálló formavilága és sziluettjei a szobrászat művészetét idézik. A felvonultatott ruhák, a kísérteties zene és a modellek lassú mozgása kissé bizarrá varázsolta a bemutatót.

A Nixi Killick ausztrál márka vibráló, dinamikus és pszichedelikus alkotásai távolról sem nevezhetőek mindennapi viseletnek – de számítottunk egyáltalán casual darabokra egy alternatív divathéten? Nem igazán. A brand által képviselt utópisztikus frissesség és egyediség még a BAFW-en is igazi felüdülést jelentett; kollekciójuk a lehetséges és a lehetetlen között ingázott. A pszichedéliát csak fokozta a háttérben futó kivetített videó és a show soundtrackje.

A színpompás, bizarr stílust némileg megmagyarázza a tervező cirkuszi kötődése. Killick alkotásai a celebvilág érdeklődését is felkeltették: többek között Lady Gagának is tervezett ruhát, ami az extravagáns ruhadarabok univerzumában igen nagy elismerést jelent.

Folytassuk néhány régi nagy kedvencünkkel, akiket még a sokadik szezon után is ugyanúgy imádunk, mint mikor először mutatkoztak be az alter divathéten. A Tzuji brand már az első eseményen a szívünkbe lopta magát, és azóta, ha lehet, csak még jobban imádjuk a márka meghökkentő ruháit, és felvonulásuk egyedülálló performansz jellegét. A brandet 2013-ban alapította Larry Tee, a „kényelmes, de provokatív” alapkoncepció megálmodása után, mely irányvonal azóta is a kollekciók alappillérét képezi. Bemutatóján a szereplők ezúttal egyszerre voltak modellek és táncosok; a kifutón nemcsak egy egyszerű bemutatót, hanem egy igazi fashion produkciót láthattunk. A modellek élettel telve vonultak, laza hip-hopos mozdulatokkal lepték meg a közönséget, öltöztek és vetkőztek. Őszintén bevalljuk, hogy mindezek mellett a ruhákra is koncentrálni csak sokadik nézésre sikerült.

Ha a Tzuji bemutatója hip-hop, akkor Jack Irving showja egy balett-, illetve ritmikus gimnasztika előadás volt a legextrémebb kosztümökben, amit csal el tudunk képzelni. Inkább nézzétek meg ti is!

Ivana Pilja neve sem cseng ismeretlenül azoknak, akik velünk együtt követték végig az alternatív divathét korábbi fejezeteit. A szerb tervező 2007 óta dolgozik designerként, korábban sport-, illetve streetwear kreációkat alkotott különböző divatházak részére. Jelenleg azonban szívesebben feszegeti a saját maga, illetve a divat által szabott határokat, és kollekcióit főként az extremitás, illetve a meghökkentő elemek dominanciája jellemzi. Az inspirációt a japán divat és az origami hagyomány jelenti számára. Ruháiban az erős éleket, a merev formák és a geometria puritán megjelenését figyelhetjük meg. Ivana Pilja most bemutatott második kollekciója szorosan kapcsolódik az előző szezon anyagához, a kizárólag fekete színvilág azonban egy élénk és árnyalatokban gazdag palettára cserélődött le. A kollekció megalkotásában Nada Serafimovic illusztrátor is segítségére volt a tervezőnek.

A 2007-ben alapított Tata Christiane márka a kosztümtervezés világát tekinti elsődleges játszóterének: különböző színházi, mozis és zenei performanszokkal kooperációban kreál egyedi jelmezeket. Nem véletlen, hogy hagyományos ruhaterveikben is felfedezhetőek a kosztümszerű vonások. Dizájnjaik egyfajta abszurd, felkavaró szépségvíziót és extravaganciát hangsúlyoznak. A márka egy évben két kollekciót dob piacra, termékeik azonban limitált számban kaphatóak, kreációikat a kézzel készített elemek teszik még különlegesebbé.

Végül pedig Sebastian Pollin divatfotográfus kameráján keresztül nézzünk be a legszínesebb backstage-be, amit csak el tudtok képzelni!

Képek: innen. Főkép: innen.

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s