A minimalizmus és a pszichedelika határán: David Sims

Habár a fashioniszták imádják a minimalizmust, nem vitathatjuk el a valid problémafelvetést azoktól sem, akik szerint már túl sok ebből a monokróm, letisztult miliőből és kérik vissza a barokkos pompában úszó editorialokat. David Sims, a kilencvenes évek korszakalkotó divatfotósa egész életében e két véglet közt igyekezett megtalálni az aranyközéputat egyszerű, karakterfókuszú portréival és dinamikus pózaival. Az idén ötvenéves fotográfus munkásságát vettük most górcső alá.  

Ha biztosra akarok menni a Pinterestes böngészéseimkor, minden esetre van egy „mentőövem”; egy fotós, akiről tudom, hogy bármelyik munkájától azt kapom, amit keresek. Ha valami szürreálisat akarok, ott van Tim Walker, ha bágyadt és romantikus kell, Michal Pudelka nevét pötyögöm be, ha pedig letisztult anyagot szeretnék látni, egyértelműen David Sims portréi az elsők, amik eszembe jutnak. A Calvin Klein profilját meghonosító sztárfotós lassan harminc éve tesz tanúbizonyságot arról, hogy divatportékban ő az első, de nem ijed meg akkor sem, ha kicsit elvontabb világot kell kimerevítenie.

17 évesen hagyta ott a gimnáziumot, hogy fotóasszisztensként dolgozhasson, és bár nem szeretnék az oktatás fontossága ellen beszélni, az ő esetében valószínűleg jó döntés volt idő előtt beszállni a nagybetűs Életbe, ugyanis 19 évesen 1985-ben már az i-D publikálta a munkáit. Később, a kilencvenes, mikor még mindig csak a húszas éveit taposta, mindenki úgy ismerte őt a szakmában, mint az éra meghatározó fotográfusát. Az előkelő titulus megszerzését valószínűleg az is nagy mértékben segíthette, hogy 1993-ban lehetősége nyílt az akkori szupermodellt, Linda Evangelistát fotózni a Harper’s Bazaar címlapjára, ugyanis abban az évben exkluzív szerződést kapott a magazintól, hogy kizárólag az ő magazinjukban jelenjenek meg a fotói. Ez a együttműködés egyébként 2000-ben és 2001-ben is megismétlődött.

Kate Moss by David Sims

Valószínűleg a ’93-as év volt Sims karrierjének addigi csúcspontja, ugyanis ekkor készítette el első Calvin Klein-kampányát Kate Moss-szal. A brand akkor pont egy minimalista, letisztult irányba akarta elvinni az arculatot, a fotós pedig nagyon jól ráérzett erre, a legjobb pedig, hogy a közös munka során Kate Moss-szal is olyan jóba lettek, hogy munkakapcsolatuk máig meghatározó a divatvilágban. A nemzetközi elismerés azonban csak két év múlva érkezett meg: ekkor ugyanis ő fotózta Yohji Yamamoto aktuális kampányát, a sorozatért pedig kiérdemelte az Év Fotósa díjat a Fotográfusok Nemzetközi Fesztiválján – azóta emlegethetjük egy lapon Mario Testinóval és Jurgen Tellerrel. Innentől persze csőstül jött a siker: i-D-címlap, Vogue-felkérések és persze az összes nagyobb divatház megkereste, hogy ő készítse valamelyik kampányát. 

Yohji Yamamoto 1995-1996

Mára elég impozáns klienskör nőtt Sims köré, állandó felkérője többek közt a már említett Calvin Klein, a Balenciaga, az Alexander McQueen, a Burberry, Marc Jacobs és a Proenza Schouler. Alkotásaira jellemzőek az egyszínű hátterek, a letisztult megoldások, viszont sokszor szeret kicsit pszichedelikusabb vizekre is evezni – és ezt érthetjük akár szó szerint is, hiszen David nagy szörfös, így nem csoda, hogy idén az Acne Studios első férfikollekció-kampányának szörfös tematikájához is őt kérték fel. 

Acne Studios SS16

Most pedig következzen egy szubjektív válogatás az általa lőtt legjobb képekből – a teljesség igénye nélkül! 

Calvin Klein AW14
Calvin Klein SS16
Marc Jacobs SS14 // Miley Cyrus
Marc Jacobs SS16 // Winona Ryder
Balenciaga AW07
Balenciaga SS07
Alexander McQueen AW14
Alexander McQueen SS16
Proenza Schouler AW13
Proenza Schouler SS14

Hozzászólás