Haute-á-porter: új trend a magasdivatban?

Lassan igazi trenddé válik, hogy a ready-to-wear kollekciók magukon viselik az haute couture jegyeit: gazdagon kidolgozottak, a művészeti alkotásokhoz hasonlóan megragadóak és impresszívek, egyedülálló megoldásokkal tűnnek ki. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi is a különbség az haute couture és a pret-à-porter között, ha a határok szinte minden egyes ready-to-wear divathéttel egyre inkább elmosódnak?

Erre keresi a választ a belgiumi Hasseltben található divatmúzeum nemrég megnyílt kiállítása, mely igen találóan az Haute-á-Porter címet kapta. A tárlat a couture és a ready-to-wear modern kapcsolatát elemzi, olyan egyedülálló és kiemelkedő darabok bemutatásán keresztül, melyek mind sziluettjeiket, mind a kreatív megoldásokat tekintve egyértelműen kiemelkednek a nagy nemzetközi divathetek ruhatengeréből.

haute a porter3

De mi is az az haute couture? A szó a magasszabászat francia megfelelője, és alapvetően egy olyan kategóriát jelent, melyet az egyediség, a részletekbe menő kidolgozottság és a drága anyagok jellemeznek. Az haute couture darabok sokszor egyedi rendelésre készülnek, one-of-a-kind darabok, éppen ezért az áruk is ehhez a sajátosságukhoz igazodik.

Az egyes kreációk gyakran hosszú hetekig, hónapokig készülnek, kézzel varrva, festve, dekorálva – sokszor több ember dolgozik rajtuk/velük szimultán. Látható, hogy jó biznisznek hangzik a couture világában mozogni, azonban nem mindenki élhet a csábító lehetőséggel: ahhoz, hogy egy designer ebben a kategóriában alkosson, egy bizottságnak, a Chambre Syndicale de la Haute Couture-nek kell ezt engedélyeznie, természetesen a divatház részéről néhány feltétel teljesítése után. Ilyen kikötések például, hogy a divatháznak évente két kollekciót kell bemutatnia, melyek egyenként legalább 35 outfitet vonultatnak fel, illetve egy műhellyel is rendelkezniük kell Párizsban. Hát, sok sikert az előírások megugrásához!

haute a porter6

Ezzel szemben a RTW – még akkor is, ha ugyanúgy high fashion ruházatról beszélünk – egyfajta tömeggyártmánynak számít az haute couture-ral szemben, mely szélesebb rétegek számára elérhető, és kevesebb energia-, idő- és pénzbefektetéssel jár előállításuk. Fontos azonban ebben a kategóriában is kitűnni a versenytársak közül, így nem meglepő, hogy előtérbe kerültek az egyre extravagánsabb, kidolgozottabb darabok, illetve a felejthetetlen, sokszor performansz-jellegű runway designok, melyek még feljebb pozicionálják az adott brandet. Egy idő után azonban arra lettünk figyelmesek, hogy a nagy igyekezet eredményeként sokszor a RTW bemutatókat nézve is haute couture élmény várja a közönséget.

haute a porter7

Viktor&Rolf, Saint Laurent…  Csak néhány példa azon tervezők közül, akik kreációikkal a legutóbbi szezonban megnyitották a kapukat az haute couture és a ready-to-wear között. A lista azonban nem ér véget velük, hiszen a Dior, a Chanel, a Dries Van Noten és sok más brand is gyakran egyensúlyozik a két high fashion kategória határvonalán. Többek között ezeknek a márkáknak a munkássága is jól példázza azt, hogy ezek a szimbolikus határok szép lassan elmosódnak, életre hívva egy újabb, egyelőre csak látens igényeket kielégítő, fiktív kategóriát, az haute-á-portert.

A belgiumi kiállítás április 2-től szeptember 11-ig látogatható.

Szöveg: Alexandra
Képek: innen.

Hozzászólás