RebelBook #4 – Színezőkönyvek a divat jegyében

Az elmúlt év egyik legfelkapottabb trendjévé vált a felnőtteknek szánt színezőkönyvekkel való lazítás, melyek egyfelől az egyre gyakrabban jelentkező „visszatérés a gyermekkorba”-igényre adnak kreatív választ, másrészt pedig remek stresszoldó hatással bírnak – amennyiben van némi kézügyességünk, egyébként inkább bosszantó a dolog. Ettől függetlenül persze kecsegtető, hogy néhány órán keresztül igazi művésznek érezhetjük magunkat a fekete kontúrok közötti üres területeket színezgetve.

Ha valakit mégis elijesztett a felnőtt színezők hirtelen jött felkapottsága és mainstream jellege, jó hírünk van: most olyan könyveket ajánlunk, amelyekre még távolról sem süthetjük rá a kommersz jelzőt. Gyűjteményünkben próbáltunk túllépni a hagyományos kifestőkön, illetve az unalmas, divatorientált kiadásokon, amelyekben „álomoutfiteket” és mesébe illő ruhákat kínál a szerző színezésre. Helyettük olyan könyveket mutatunk most Nektek, amelyek a divat tágabb jelentésére reflektálnak és az egyszerű színezés mellett a divattörténet mélyebb megismerését teszik lehetővé.

Vogue Coloring Book

A fashioniszták egyik legmeghatározóbb kiadványaként nem meglepő, hogy a divat témájú színezőkönyvek piacának úttörője a brit Vogue volt. Az egyedülálló albumot a díjnyertes író, divatszerkesztő és kurátor, Iain R. Webb készítette el. A kézzel rajzolt munkák a Vogue UK ikonikus képeit vonultatják fel az ’50-es évek eleganciájának jegyében: kalapokkal, kesztyűkkel, retro kiegészítőkkel feldobott kifinomult lookokat, báli- és koktélruhákat, kosztümöket kelthetünk életre a könyv egyes oldalait színezve. A képeket emellett – az akkoriban megjelent Vogue magazinokból kiragadott – stílustippek egészítik ki. A színezőkönyvet éppen a brit Vogue 100 éves évfordulója előtt adták ki, ezzel is tisztelegve a centenárium előtt.

Vogue Coloring Book

Képek: innen

A kiadvány nagy sikerére való tekintettel következett a folytatás, szintén Iain R. Webb rajzaival: megjelent a Vogue Goes Pop: Coloring Book és a Vintage Vogue kiszínezhető képeslapkönyv is. A Vogue Goes Pop a Vogue UK ’60-as évekbeli világát idézi fel, amikor tombolt a pop-art őrület. Ez az évtized meghatározó korszaka volt mind a zene, mind a művészet, mind pedig a divat világának, éppen ezért nem meglepő, hogy a divatmagazin életében is jelentős szerepet játszott a ’60-as évek ikonikus stílusa. Az érát a minden erőltetettségtől mentes kúlság, az egyedi ötletek, a fiatalos gondolkodásmód és a féktelen partik jellemezték. Ezt a feelinget adja át a Vogue Goes Pop hangulata is, valamint ezt tudjuk mi is életre kelteni alkotásainkkal: csak bánjunk bőkezűen a színekkel, és már meg is elevenítettük a hatvanas évek diszkó-szettjeit és a pop-art élénk világát! A Vintage Vogue képeslapkönyv ezzel szemben az 1950-es évek glamúrjára, szofisztikáltabb korstílusára reflektál 24 kivehető, kiszínezhető képeslap formájában.

Vogue Colors A to Z: A Fashion Coloring Book

Brit testvérével párhuzamosan az amerikai Vogue is kiadta a maga színezőkönyvét, ám sokkal erőteljesebben fókuszálva a magazin arculatára: a kiadványban az 1912 és 1932 között megjelent számok címlapjai szerepelnek, visszaidézve a 20. század első évtizedeinek legemlékezetesebb irányzatait boákkal, legyezőkkel, kesztyűkkel, fejdíszekkel és minden egyébbel, ami a ’10-es, ’20-as és ’30-as éveket jellemezte. Az extrém rajzokon vagány, öntudatos nők szerepelnek, sokszor meglehetősen furcsa, ám igencsak fancy szituációkban: gondolán evezve, sárkányt etetve, zebrán lovagolva – mindennapos cselekvések, tudjátok. Ha felkeltette az érdeklődéseteket az album, nézzetek bele itt.

vogue-coloring-book-cover2

Kép: innen

Parisian Street Style: The Coloring Book

A párizsi stílus napjainkra már fogalommá vált, a fashioniszták olvasmányainak egyharmadát pedig biztosan kiteszik a „hogyan alakítsuk saját képünkre a francia nők stílusát” típusú irományok. Itt egy újabb darab, bár jóval redukáltabb szöveganyaggal, maximálisan a képpel átadható impressziókra építve. A párizsi street style és a francia kultúra jellegzetességeibe avat be minket Zoe de Las Cases színezőkönyve a részletekig kidolgozott outfitekkel, a valósághű kiegészítőkkel, a laza hajviseletekkel és az autentikus környezetbe helyezett lookokkal. Megmondom őszintén, a én sosem éreztem közel magamhoz a franciás sikket, viszont ha valaki igen, akkor ez a könyv igazi must-have darab számára!

Parisian Street Style

parisian street style2

parisian street style3

Képek: innen és innen

The Hipster Coloring Book

Oké, a hipszter színezőkönyv nem szimplán a divat témakörét öleli körbe, azonban a jelenség egyértelműen meghatározó volt az elmúlt években és erőteljesen kihatott a divat világára is. Nem véletlen, hogy a szubkultúrát definiáló jellegzetes ruhadarabok, tárgyak és jelenségek egy színezőkönyvben is listázásra kerültek. Kávézók, bolhapiacok, indie filmek, vintage ruhadarabok, tetoválások és persze bringák – a 36 illusztráció olyan mélységekben mutatja be a hipszterek – sokszor negatív asszociációktól sem mentes – stílusát, ahogy azt még nem láttuk. Ha adhatunk egy tanácsot, próbáljátok meg beszerezni a színezőkönyvet, mielőtt mainstream lesz…

hipster coloring book

Képek: innen

The Look: An Around-the-World Fashion Coloring Book

Ez a színezőkönyv street lookokat mutat be a világ divatfővárosainak jellegzetes stílusjegyeit leképezve: Európa, Amerika és Ázsia nagyvárosainak street style irányzatai jelennek meg feketén-fehéren (szó szerint). Párizs, Antwerpen, Milánó, Stockholm, New York, Shanghai, Tokió és Szöul divatközege közelebb kerül hozzánk, mint valaha, aztán pedig könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a másnapi összeállításunkat egy kontúrvonalakból skiccelt outfit inspirálta. De ha mi nem győztünk meg titeket, a következő videó még részletesebben bemutatja a kiadványt:

fashion around the world

Kép: innen

Yves Saint Laurent Coloring Book

A Pierre Berge-Yves Saint Laurent Alapítvány jóvoltából mostantól a leghíresebb YSL dizájnokat is a stresszoldás szolgálatába állíthatjuk, ugyanis egyik kedvenc tervezőnk klasszikusaiból is színezőkönyvet állítottak össze nemrég. A rajzok a designer eredeti vázlatait vették alapul, teljesen hiteles képet festve ezáltal munkásságáról. A könyv lapjain olyan kreációkat eleveníthetünk meg, mint a Mondrian-ruha vagy a Harlequin darabok. A színező – ami egyébként sosem publikált ruhaterveket is tartalmaz – egy csodálatosan élénk betekintést ad a valaha élt egyik leginnovatívabb divattervező kreatív, korszakalkotó gondolataiba.

Képek: innen
Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.