Mermaids and Color Fields: kiállítással egybekötve mutatja be legfrissebb számát az Artlocator magazin

Ma este debütál a legfrissebb hazai kortárs művészeti magazin, az Artlocator tavaszi-nyári lapszáma, amely ezúttal a festőiség és az absztrakció viszonyrendszerére fókuszál, s két, alapvetően a világhálón terjedő szubkultúra, a seapunk és a vaporwave sajátszerűségeivel ismerteti meg az olvasót. A közel 200 oldalas, többféle papíron megjelenő kiadvány tartalmi gerincét továbbra is napjaink vizuális kultúrája adja, de témái között a divat, a dizájn, a tárgykultúra, a zene és a gasztronómia is megjelenik, mindez az adott területek releváns szakértőinek bevonásával, közreműködésével.

„Olyan kreatív projekteknek, újszerű alkotói együttműködéseknek szeretnék teret és megjelenési lehetőséget kínálni, amelyek a kortárs művészet új aspektusaival ismertetik meg az olvasót” – mondta Inemesit Etentuk, az Artlocator főszerkesztője. A 2015-ben indult magazin immáron országos terjesztésű, kétnyelvű kiadvány, amely egyedülállóként a kortárs művészeti magazinok piacán kiterjesztett valóság-tartalommal (AR) is rendelkezik. Mindemellett igencsak határozott karaktert adó szerkesztési elvek mentén készül: amellett, hogy a legfiatalabb művész generáció bemutatására fókuszál, saját gyártású fotósorozatait, cikkeit egyedülállóan kreatív alkotói együttműködések jellemzik.

artlocator_magazine_no2_preview_nosalty_w

Az Artlocator egy friss, fiatal és izgalmas brand. Alapítóinak célja az ismeretterjesztés és a kultúraközvetítés, missziója pedig, hogy a művészeti szcénát 21. a századi eszközök és a technológia segítségével mutassa be a szakma és a nagyközönség számára, s egyfajta iránytűként működve segítse az eligazodást a kortárs vizuális kultúra útvesztőjében online és offline. Az Artlocator ernyője alá tartozik az azonos nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazás is, amely a Budapesten zajló kortárs képzőművészeti eseményekről és kiállításokról tájékoztat új módon, naprakészen, könnyedén böngészhető formában. Az Artlocator ugyanakkor egy félévente jelentkező szuperigényes nyomtatott magazin, amely a kiterjesztettvalóság-tartalmaknak köszönhetően a médiapiacon ismert nyomtatott periodikáknál jóval hosszabb élettartammal büszkélkedhet. 

artlocator_magazine_no2_preview_eder_tranker_w

A magazin legújabb száma a festőiség és az absztrakció viszonyrendszerére fókuszál, s két, alapvetően a világhálón terjedő szubkultúra, a Twitteren elindult, majd komplett életstílussá dagadó seapunk és a vaporwave sajátszerűségeivel ismerteti meg az olvasót. Többoldalas interjú olvasható Bernáth Dániellel és Erdélyi Gáborral, továbbá bemutatkozik Keresztesi Zsófia és papírból készülő konceptualista talált tárgyai, valamint Makai Mira és kerámia objektjei, Pápay Fanny grafikáin pedig a web 2.0 előtti időszak netművészete elevenedik meg. A Tranker Katáról szóló íráshoz Éder Krisztián készített érzékeny és rendhagyó portrékat. Fehér Dávid cikke a táblakép, az absztrakció és általában a festői hagyományok helyét kutató Katharina Grosse munkáival ismerteti meg az olvasót, Sárvári Zita válogatásában pedig nyolc fiatal magyar fotós legújabb művei kapnak helyet. A kiadvány Szombat Éva rendhagyó fotósorozatával a horrorpunk képi világát járja körbe, míg egy cikk ennek a különleges szubkultúrának a miliőjét tárja fel, amelyhez exkluzív AR tartalmak is kapcsolódnak. Az Artlocator címlapján Puklus Péter fotója látható.

al1

Az Artlocator szoros és személyes kapcsolat kialakítására törekszik olvasóival, közönségével, ezért a magazin bemutatójához egy saját szervezésű kiállítás is kapcsolódik. A május 25. és június 4. között látogatható, Mermaids and Color Fields című válogatásban a magazin aktuális számában szereplő tizenöt fiatal képzőművész alkotásait vonultatja fel, melyek között fotók, printek, kollázsok, videómunkák és objektek egyaránt láthatók. A kiállítók a következők: Bernáth Dániel, Ember Sári, Erdélyi Gábor, Éder Krisztián, Hencz Péter, Keresztes Zsófia, Klenyánszki Csila, Ladocsi András, Makai Mira, Nemes Márton, Pápay Fanny, Puklus Péter, Sziládi Mónika, Szombat Éva, Varga Anna.

A kiállításmegnyitó és lapbemutató party ma este hétkor kezdődik az A38 Hajó Galéria és borterasz részében.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.