Portrék az utcáról: Al Vandenberg művészete

Karizmatikus és inspiráló karakterek mindig is voltak és mindig is lesznek. Hétköznapi emberek, akik akár másodpercek alatt egy művész múzsáivá válhatnak – ha más nem, egy sokatmondó portré erejéig. Erről szólt Al Vandenberg művészete.

Az 1932-ben született, holland származású Vandenberg Bostonban nőtt fel, majd New Yorkban tanulta ki a fotózás mesterségét. Neve ismerősen csenghet, hiszen a Beatles-szel is dolgozott együtt nyolcadik albumukhoz, a Sgt. Pepper’s Lonely Heart Clubs Bandhez készített borítón.

1173187

Vandenberg eleinte profi fotósként dolgozott, számos divat- és reklámanyagban is közreműködött, egy idő után azonban elfordult ettől a világtól, és saját projektbe kezdett, mely végül az egész életét meghatározta, és persze azt is, hogy mi hogyan emlékezünk vissza a 2012-ben elhunyt művészre. A kommerciális fotózás helyett a mélyebb jelentéseket hordozó utcai fotózás mellett döntött, melyet azzal indokolt, hogy élni szeretne, ahelyett, hogy csak „megél”. Ez persze az ő szájából sokkal jobban hangzott:

„Everything I made money on was fucking up the world. I philosophised myself out of the business quick. All these people tell you they want to use you, and bloody hell they do. I was tired of making a living. I wanted to live instead.

1173197

Al Vandenberg fotói a Victoria&Albert múzeum Staying Power: Photographs of Black British Experience 1950s-1990s kiállításának is részét képezték, nemrég pedig – életművét ünnepelendő – megjelent az On A Good Day című fotókönyv, mely a művész 50 zseniális fekete-fehér alkotását foglalja magában. A fotók főszereplői a londoni és a manhattani utcák vagány és rebellis karakterei, korra, stílusra, etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül. A megörökített modellekkel a fotós egytől-egyig az utcán találkozott.

A szereplők szemeikkel kitartóan fixírozzák a nézőt, rengeteg érzelmet átadva a mozgalmas, kirakatokkal és garázsbejárókkal operáló utcai kompozíciók és a fekete-fehér redukált színvilág ellenére (vagy talán éppen ezeknek köszönhetően). A modellek és a művészetre fogékony néző között egyedülálló dialógus alakul ki; történeteket mesélve életről, érzelmekről, London és Manhattan utcáiról.

1173190

A könyv több évtizedet lefed – többek között megjelenik a ’70-es és ’80-as évek Londonja is -, a fekete-fehér képek azonban irrelevánssá teszik az időt.

1173189

1173188

1173195

1173196

1173193

1173191

Szöveg: Alexandra
Képek: innen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.