Nők Chanelben: Peter Farago & Ingela Klemetz-Farago kortalan eleganciája

A magyar származású fotós, Peter Farago és a svéd stylist Ingela, Klemetz-Farago által jegyzett Women in Chanel című sorozat a divat világán belül az egyik legelegánsabb és legkonzekvensebb munka. Az alkotópáros a Chanel divatházzal való kollaborációjának hívószavai a koherens koncepció és végtelenül tudatos modellválasztás. A Ludwig Múzeumban hamarosan nyíló tárlaton közelebbről is szemügyre vehetjük majd a különleges fényképeket, de addig is szemezgessünk kicsit az alkotópáros munkáiból.

A high branddel való együttműködésük nem teljesen új keletű: 2011-ben már megjelent a Farago pár addigi legnagyobb volumenű munkája, a 384 oldalas Northern Women in Chanel. A munka másfél évet vett igénybe és olyan skandináv, illetve balti származású modellek közreműködésével jött létre, akik már a nemzetközi szcénában is komoly elismeréseket szereztek: például Freja Beha Erichsen, Carmen Kass, Ginta Lapina, Helena Christensen, Frida Gustavsson, Dorothea Barth-Jorgensen, Iselin Steiro, Edita Vilkeviciute, Sigrid Ågren, Suvi Koponen, Kirsi Phyronen, Siri Tollerod, Caroline Winberg vagy Theres Andersson neve is szerepel a múzsák közt.

A fényképek többsége Svédországban készült, és minden helyszínválasztást az adott karakter ihletett, így a modell, a fotós és a stylist között létrejövő igen szoros és személyes együttműködéséről, kölcsönös inspirációról is vallanak a felvételek. Farago-t Ingmar Bergman hősnői inspirálták, saját elmondása szerint az általuk képviselt erő és őszinteség egy kecses, ám két lábbal a földön járó nőiességet láttat.

Egyedülálló módon az alkotópáros korlátlan hozzáférést kapott a Chanel archívumához; még olyan jelentős és ritka ruhákhoz is, amelyek az 1920-as években készültek. Némelyik darab olyan értékes, hogy a divatház külön Chanel munkatársat küldött vele a fotózásokra. A válogatás meglehetősen nagy időskálát ölel fel, hiszen a már említett ’20-as évektől elkezdve a 2011-es tavaszi-nyári haute couture és őszi-téli ready to wear kollekciókkal bezáróan szemezget a ruhakölteményekből. Végül közel 300 összeállítást fotózott le a páros és ebből került be egy bő válogatás a már említett kiadványba.

Az már csak hab a tortán, hogy a könyv eladásából származó bevétel egy részét a Save the Children szervezetnek ajánlották fel abból a célból, hogy a világ legváltozatosabb részein segítsék elő a lányok oktatását. A sorozat képeit több kiállítás keretein belül is bemutatták, többek között Stockholmban, Koppenhágában, Helsinkiben, de a legkülönlegesebb helyszín minden bizonnyal a norvég szigetcsoport Verdens Ende, azaz a „Világ Vége”, pontján megrendezett szabadtéri tárlat volt.

exhib1

A Farago-ék igen különleges munkát hívtak életre a sorozattal: a Chanel egyedi ruhakölteményeit mesteri eleganciával dolgozták bele a zord északi tájak és városok világába – ebben nem kis szerepük volt a rendkívül tudatosan kiválasztott modelleknek. Ezzel egyszerre teremtenek izgalmas időutazást és nyújtanak egy nagyívű és átfogó képet a divattörténelem egy jelentős szeletéről. Emellett a sorozat a divat és művészetek időtlenségben való egymásra találására is rávilágít. A francia luxus divatház zseniális műgonddal készült ruhadarabjai tökéletes kontrasztot teremtenek az északi tájak nyújtotta környezettel, mintegy univerzális szintre emelkedik az általuk képviselt elegancia és nőiesség.

Nem kellett sokat várni a Northern Women is Chanel folytatására sem: 2015-ben elkészült egy újabb sorozat, amelynek képeit a Women in Chanel című 208 oldalas könyvben mutatja be a Farago páros. A limitált kiadású, 690 számozott példányban elérhető könyv idén márciusban jelent meg és a képanyagból válogatva közel száz nagyméretű nagyítást, illetve polaroidokat bemutató Nők Chanelben című tárlat július 8-tól lesz látható a budapesti Ludwig Múzeumban. Az új sorozat ezúttal Közép-Európa és Lengyelország legkeresettebb modelljeit vonultatja fel, mondhatni szokás szerint talpig Chanelben. A modellek illusztris névsorát erősíti ezúttal Andreea Diaconu, Mihalik Enikő, Anja Rubik, Palvin Barbara, Monika Jagaciak, Magdalena Frackowiak, Vanessa Axente és Malgosia Bela.

Az elkészült anyag nem kevésbé látványos, mint északi felmenője, hiszen olyan helyszíneken készültek a képek, ahol korábban aligha fordulhattak meg Chanel-darabok. A lengyel modell, Anna Jagodzinska, hátteréül a Varsói Egyetem egyik kémia laborja szolgált, a magyar múzsa, Vanessa Axente az Alföldön pózol gémeskúttal és pásztorral a háttérben, Mihalik Enikő pedig egy parasztház szobájában látható a népi kultúra tárgyi emlékeivel körülvéve.

Farago-ék számára rengeteg lehetőség rejlik a különböző stílusok és kultúrkörök összejátszásában. Nem elhanyagolható tényező, hogy a népművészet sokszor inspirálja a divattervezőket, emellett azonban az elkészült képek Peter Farago szerint azt is bebizonyították, hogy a népviselet, részletgazdag kidolgozottsága révén, megállja a helyét egy modern kontextusban, Chanel ruhákkal párhuzamba állítva is.

Ezzel a sorozattal a művészek az időtlenséget ismét új szintre emelik, a régi és az új, a hagyományos, valamint a nagyvárosi esztétika és vizualitás több síkon történő összejátszása egy egységes, de végtelenül sokrétű munkát eredményez. A szinte festményszerűen megkomponált képek, a modellek kivételes kvalitásai és varázsa, a ruhák tökéletes megválasztása és a helyszínek különlegessége mind méltóak a Chanel divatház örökségéhez, miközben újraértelmezik azt. Csak ajánlani tudjuk a Ludwig Múzeum tárlatát, minden bizonnyal emlékezetes lesz!

Szöveg: Kata
Képek: innen, innen, innen és Pinterest

Hozzászólás