Ékszerek és borok közös nevezőjén: a St. Andrea kóstolóján jártunk

Múlt héten az Eiffel Palace-ban található St. Andrea Wine & Gourmet Bar vendégei voltunk egy borkóstolóval egybekötött ebédre, ahol megismerhettük az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok 2015-ös Napborát, összehasonlíthattuk a friss nedűt az elmúlt évek termékeivel, valamint megtudhattuk azt is, mi köze van a boroknak a FREYWILLE szecesszió ihlette ékszereihez. 

A St. Andrea Szőlőbirtok az egri borvidéken, 45 hektáron gazdálkodik. Dr. Lőrincz György és családja a hely egyediségét törekszik kifejezni borházasításaikkal, az Egri Bikavérekkel és az Egri Csillagokkal. Négy településen, kilenc dűlőben művelnek szőlőt, és ahogy ők jellemzik címszavakkal tevékenységüket, energiák, érzések, ízek, hangulatok, érzelmek és nagy borok találkozási helye a vidék. Ezzel az intenzív élménnyel néhány éve már Budapestet is megismertették: megszületett ugyanis a St. Andrea Wine & Gourmet Bar, ahol a borok ínyenc fogásokkal együtt teljesednek ki. Az étterem konferenciatermében tartották meg múlt héten a 2015-ös Napbor kóstolóját is.

_+++BST3548 E STA EGED 1109

A Lőrincz-család életében fontos a vallás, így nem csoda, hogy hithű szemléletük a borászat gondozásában is megjelenik – a Napbor éppenséggel Szűz Mária bora, hiszen neve a Napba öltözött asszonyra utal. Ez a nedű először 2014-ben készült el, majd ezt követte a 2015-ös változat, amely ezen a hétvégén debütált, nekünk viszont volt lehetőségünk már néhány nappal korábban megkóstolni. Nos, bátran mondhatjuk, hogy ez a nedű új szintre emelte a nyári borozások élményeit.

Lőrincz György és ifj. Lőrincz György
Lőrincz György és ifj. Lőrincz György

Érezhető benne az egri talaj ásványossága és az a klasszikusság, ami az ország egyik leghíresebb borvidékére jellemző, ám a bor nem volt fahordóban, kizárólag tartályban érlelték. Habár kerültek bele érettebb gyümölcsök is az ízgazdaság kedvéért, a Napbor mégis megtartja könnyed jellegét. A korty testességét a házasított fehérborok adják, ugyanis mint egri csillag, meg kell felelnie néhány szabálynak: legalább négy szőlőfajtából kell házasítani, s mindegyiküknek meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot, ám egyetlen fajta bora sem lehet több, mint 50%; a kárpát-medencei fajták valamelyikének a használata kötelező, és ezekből a fajtákból a házasítás során egyedül vagy együttesen kell elérni az 50%-ot úgy, hogy mindemellett a muskotályos fajták borának házasítási aránya külön-külön és együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. Nos, a Napborból a feltételekhez igazodva egy gazdag, közepes testű egri cuvée lett.

13529189_2063936433831000_7862439131732335765_n

Azonban nem a Napbor megjelenése az egyetlen izgalmas dolog, ami 2016-ban a borászattal történik. A vallás mellett ugyanis művészettel is felvérteződik a birtok, és a FREYWILLE ékszermárkával fog közöset alkotni. A kóstolón Sztankó Mónika, a Freywille boutique managere elmesélte, hogy hét éve egyik törzsvendégétől kapott egy üveg St. Andrea bort, azóta pedig nagy rajongója a pincészetnek, sőt már osztrák kollégáival is megszerettette őket. A bor kedvelésén túl a szépség, a kifinomultság és a munkába vetett hit, valamint a művészi inspiráció is közös a FREYWILLE-ben és a St. Andreában, így adta magát, hogy egyesítsék erőiket. A kollaboráció során a márka művészei a 2014-es Napborból és a 2011-es Merengőből inspirálódva készítettek egyedi, FREYWILLE motívumos palackokat, ezek novembertől lesznek elérhetőek az ékszercég üzleteiben – ajándékba adják majd a vásárlások mellé.

Fotó: Ruslan Dechkov
Fotó: Ruslan Dechkov

Ahogy azt már mi is körbejártuk korábbi cikkünkben, minden FREYWILLE kollekció jellegzetessége a művészi dizájn és az egyedi formavilág. Az ékszereket máig a több mint 60 évvel ezelőtti alapítás helyszínén, Bécsben készítik, a darabok pedig csupán limitált darabszámban érhetőek el. Az európai kézművesmesterek munkáira oly jellemző belső, kreatív művészcsoport állandó ihletettsége garantálja a páratlan minőséget. Az egyedülálló FREYWILLE-stílus – határozott művészi értékekkel és égetett tűzzománc-technikával – az 1980-as években alakult ki és nyitott új fejezetet az osztrák manufaktúra történetében, utat engedve ezzel egy egészen innovatív irányvonalnak. Azóta ünnepli a FREYWILLE minden egyes ékszerével az életörömöt, csakúgy, mint a St. Andrea a páratlan boraival.

13432286_1606431389648497_1882890441456019821_n (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.