Serendipia: Carolina Chocron kollázsai a TOBE Galleryben

A kollázsművészet rajongóiként egyáltalán nem meglepő, hogy kedvenc hazai galériáink sorában régóta szerepel a TOBE Gallery, mely éppen e technika zsenijeit helyezi a figyelem középpontjába idén augusztusban. A nyár utolsó hónapja tehát tartogat még artisztikus élményeket; a Carolina Chocron alkotásait bemutató tárlatot pedig egy, a maga nemében egyedülálló workshop is kiegészíti majd.

Carolina Chocron argentin művész munkái a minket körülvevő valóságot kérdőjelezik meg. Fantáziadús, szerethetően szarkasztikus munkáiból nem hiányzik sem a humor, sem pedig az intellektus. Egy-egy mű megalkotását hosszas kutatás, gyűjtögetés előzi meg, majd következhet a kivágás, a darabokra bontás, illetve az összeillesztés folyamata; a fragmentáció és a reainkarnáció.

Carolina művészete bizonyítja, hogy néha a legegyszerűbb dolgokban rejlik a legnagyobb csoda – a kollázsok esetében a papírban, melyből bármi életre hívható, amit a művész megálmodik. Az alkotás során textúrák, minták, formák, színek és kontúrok találkoznak, elevednek meg. Ezekből a találkozásokból ideák születnek, a legegyszerűbb elemek is értelmet nyernek, miközben meghitt, személyes diskurzust alakítanak ki a szemlélődővel.

Képesnek lenni arra, hogy értékes dolgokra bukkanjunk ott is, ahol ennek igazán kicsi a valószínűsége: ezt jelenti a „serendipity” kifejezés, és ezt rejti magában a kiállítás elnevezése, a Serendipia is. Egészen hétköznapi elemek – képek, papírdarabok, apró tárgyak – adják fel eredeti helyüket, jelentésüket, rendeltetésüket, hogy kombinációjukból valami egészen új szülessen, sajátságos varázslatot hívva életre. A Buenos Aires-ben élő és alkotó művész egy tudatalatti játékra invitálja a közönséget: képein a konkrét absztrakttá, az ismert pedig ismeretlenné válik, a cél pedig az, hogy a néző eggyé válhasson a képekkel, önfeledten átadhassa magát az impresszióknak.

Mit jelent a kollázsművészet az alkotó számára? Életet. Visszatekinteni a múltra, felépíteni a jelent. Carolinának ez egyedülálló élvezet, mely egyszerre önkifejezési mód, ugyanakkor az az egyetlen életstílus is, melyben létezni tud. A kollázskészítés az emberi lét metaforájává válik a művészetében: az egyes elemek keresik egymást, találkoznak, szimbiózist alkotnak, vagy éppen darabokra szakadnak, a folyamat végén azonban egészen új értelmet nyernek. A kollázs a „megtalálásról” szól, mind a művész, mind pedig a néző számára. Egy játék, melyben a papír a játékszer, a művész pedig a játékmester.

Carolina kollázsai kézzel készített, klasszikus művek, melyek a modern és a retró között képeznek izgalmas átmenetet, éppen ezért örökérvényűek: tökéletesen egybeolvasztják a múltat és a jelent, tartalmuk pedig a jövőben sem veszít majd relevanciájából. Szereplői túlnyomórészt nők, az elmesélt történetek pedig egészen egyszerű momentumok humorral, abszurditással és elvontsággal fűszerezve. A művész viszonylag nagy, üres terekkel operál a képein, melyek segítenek a figyelmet a kollázsok főbb mondanivalójára – az egészen apró elemekből felépülő fókuszpontokra – irányítani. Az alkotások utazásra invitálnak, rejtett üzeneteket adnak át, és ami a legfontosabb: hagyják, hogy elvesszünk a részletekben, miközben szép lassan összeáll a végső üzenet.

9

3

A Serendipia 2016. augusztus 10-től szeptember 8-ig tekinthető meg a TOBE Galleryben. A galéria ezzel párhuzamosan egy izgalmas kollázskészítő workshopra invitálja a technika rajongóit: augusztus 9-én és 10-én részeseivé válhatunk az egyedülálló alkotási folyamatnak. A workshopot Carolina Chocron és a TOBE Galleryben korábban szintén kiállító Amalia Pereira vezeti, így mi is betekintést nyerhetünk a kollázsok univerzumába. A foglalkozás végére a résztvevők Carolina és Amalia útmutatásával elkészítik a saját kollázsukat. A workshopra július 18-ig tudtok jelentkezni. Még több információért, részletekért látogassatok el az esemény Fb oldalára!

13502512_1110861025621852_9026210336384006301_o

Szöveg: Alexandra
Képek: TOBE Gallery

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.