Skip to content

Az elhagyatott épületek pasztellmagánya

Depresszív kicsengés ide vagy oda, be kell ismernünk, hogy van valami szépség a magányban és az ürességben. Ezt a kijelentést egészen magasztos értelemben is vizsgálhatjuk.

Ugyanígy érvényes azonban akkor is, ha – sokkal inkább földhözragadtan – egyszerűen a körülöttünk lévő, felfedezésre váró szépségről, rejtett kincsekről van szó.

Romain Veillon fotós különös lelkesedést mutat az elhagyatott, mégis egészen megragadó épületek iránt, melyek éppen titokzatosságukból, kísértetiességükből adódóan keltenek egészen egyedülálló impressziókat. A fotóst mindig is foglalkoztatták az elhagyatott épületek, így nem is olyan meglepő, hogy a gyermekkori kalandos felfedezések hangulatát néhány év elteltével az alkotás és a csodák megörökítésének légköre is körbeölelte: így született meg az a szívből jövő sorozat, melynek minden darabja képes teljesen magába szippantani minket. Ezek a képek egyszerre emlékek és művészeti alkotások, melyek arra buzdítanak, hogy álljunk meg, nézzünk körbe, és találjuk meg a szépséget akkor is, ha az elsőre elkerülte a figyelmünket.

13

A fotókon megjelennek többek között Magyarország és Bulgária kommunizmus érájából fennmaradt építészeti remekei, Olaszország lenyűgöző – ugyanakkor az idő romboló hatását erősen illusztráló – villái és palotái, Franciaország és Belgium magukra hagyott gyárai és erőművei. Mi a közös mindegyikben? Az üresség, az elhagyatottság és a kissé darkos szépség, ami helyenként olyan benyomást kelt, mintha az Amerikai Horror Story díszletei közé tévedtünk volna, egy pillanattal később azonban elvarázsol egyedülálló atmoszférájával.

Az alkotó érezteti velünk, hogy minden épületnek, minden szobának megvan a története, melyben az ember csupán mellékszereplő: a valódi kölcsönhatás a természet és az épített környezet között zajlik, a kulcstényező pedig maga az idő. Veillon fotósorozata az Ask the Dust címet kapta, utalva egyrészt az ürességre, másrészt pedig arra, hogy képei mindenkinek mást jelentenek, és egyfajta kérdés-felelet útján tárják fel történetüket a néző előtt, mely egészen egyedi értelmezéseket hívhat életre.

És ti mit kérdeznétek? A képek láttán eldönthetitek!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Szöveg: Alexandra
Képek: innen és innen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s