Bodybuilder nők az 1900-as évekből

A „gyengébbik nem” testépítő képviselőinek tevékenysége lázas vitáknak ad terepet a mai napig, de mára egyre több sportos testalkattal bíró nő teljesedik ki ebben a sportágban és küzd a többségi társadalom elfogadásért, több vagy kevesebb sikerrel.

Egy azonban biztos: napjainkban már nem számít cirkuszi látványosságnak egy bodybuilder hölgy, és cseppet sem olyan ritka és egzotikus sportolási mód, vagy mondhatjuk, testi-lelki fejlődési módszer, mint volt az 1900-as években. Persze, azóta sok minden megváltozott.

A múlt évszázad elején a szociális normákkal való erőteljes szembenállás és a tradicionális szépségideál leigázásának számított, ha egy nő maszkulin izomzattal rendelkezett. A tárgyalt érában főleg különböző sportversenyeken és egyéb megmérettetéseken láthattak az emberek efféle „csodát”, de legtöbbször a „bizarr” vagy „groteszk” bélyeget sütötték rájuk, és nem tartották őket többnek, mint szenzációnak, cirkuszi attrakciónak, vagy ami rosszabb, egyfajta anomáliának. Leggyakrabban mondjuk valóban a szórakoztatóiparban helyezkedtek el a testépítő nők, innen ismerhetjük például Katie Brumbach-ot is.

Katie is „super woman” volt az 1900-as évek elején. Cirkuszcsaládba született, és nagyjából ez volt az egyetlen lehetősége az elhelyezkedésre. Az apja magassága, az anyja szintén izomzata miatt vált a nézők kedvencévé. Bár ezeket az erős nőket abnormálisnak tartották ebben a korban és folyamatosan küzdöttek a kirekesztés ellen, kitartóan és bátran előkészítették az utat a későbbi évtizedek női birkózóinak és testépítőinek, miközben az álmaikért éltek és dolgoztak.

1

page270

page115

344796

gym-inspiration-badass-female-bodybuilders-from-the-1900s

Forrás: www.sobadsogood.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.