Skip to content

RebelFavs: MØ

A dán énekesnő (akinek művészneve anyanyelvén szüzet jelent) hét évesen kezdett érdeklődni a zene iránt, ekkor még a Spice Girls volt rá nagy hatással.

Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen, rövidebben Karen Marie Ørsted, vagy még rövidebben MØ (aki egyáltalán nem várja el senkitől, aki nem skandináv, hogy helyesen ejtse a nevét), idén 28 éves, és komoly esélyei vannak arra, hogy pofátlanul sikeres legyen. A Lean On című slágere alig egy év leforgása alatt több mint 1 milliárdos Youtube nézettséget ért el, ami elképesztő teljesítmény, főleg annak ismeretében, hogy az énekesnőnek csupán két évvel ezelőtt jelent meg debütáló albuma.

Mivel egy kisvárosban nőtt fel, izolált, ám annál csodásabb gyerekkora volt. 

momomo_press1credits_tomace2

Tinédzserként a Nirvánáért és a Sonic Youth-ért rajongott, ma pedig olyan elektropop előadókhoz szokták hasonlítani, mint Grimes vagy Twin Shadow. Mindez nem áll messze az igazságtól, az ő zenei stílusa is hasonlóan összetett, dalaiban az indie pop, a soul, az R&B és az elektronikus elemek vegyülnek. Legközelebb mégis a jól ismert, mainstraim pophoz áll közel, amit vagány, punkos imázzsal fűszerez.

momomo
Számára a dalírás jelent mindent és nagyon fontos számára az őszinteség: úgy gondolja, hogy az embereket csak azok a szövegek érintik meg, amikben nincs színlelés. Csak akkor ír, amikor egy üzenet, egy érzés valóban kikívánkozik belőle. Leggyakrabban az őt körülvevő emberekből, a magányból és a természetből is merít ihletet. Szenvedélyesen szereti, amit csinál, ami nem csoda, hiszen kislány kora óta erről az életről álmodik.

2015coachella_mo_m-o_getty469508338130415-hero
A dalszövegeiben gyakran találkozhatunk metaforákkal, dalai a popos imázs ellenére gyakran mélyek és elgondolkodtatóak. A Walk This Wayben például elmondja, hogy egész életében a fejében zakatoló dobok ritmusára lépkedett, és hogy az édesanyja biztatta, hogy lépjen erre az útra. A Pilgrimben az öreg, bölcs folyót kéri, hogy sodorja magával a tengerbe, hogy szabad lehessen, mint a zarándokok.

Dalaival bátorságra, önzetlenségre, magabiztosságra és a fiatalságunk tényleges megélésére ösztönöz bennünket, miközben művésznevének jelentésére is magyarázatot ad saját olvasatából: a szűz számára az önzetlenség, gyermeki lét metaforája; az olyan szívvel létezés szimbóluma, ami még nincs összetörve.

1044099
Legnagyobb örömünkre a divattal is kapcsolatba lépett az énekesnő: Kamikaze című dalának videoklipjében Nike melltartóban és Givenchy ékszerekben láthatjuk, valamint Elie Saab 2016-os őszi fashion show-ján is adott koncertet.

Ugyanakkor, ahogy azt egy amerikai lapnak adott interjújában elmondta, nagyon „kaotikus” embernek tartja magát. A stílusát leginkább a „random” jelzővel szokta jellemezni. A haját kicsit kócosan, fonva vagy lófarokban hordja. Mindig igyekszik a punkos stílust és a sötét színeket kombinálni, és nem akar egyértelműen sem feminin, sem maszkulin skatulyákba bújni.

tumblr_nf812rs8gf1t4e0smo4_1280
MØ idén másodszor lépett fel a Szigeten; egy elképesztően energikus, ugyanakkor sztárallűrök nélküli, természetes lány képe maradt meg a koncertje után. Az Index egyik interjújából pedig kiderül, hogy az énekesnő úgy tervezi, tavasszal ismét Budapestre látogat. Nos, mi már nagyon várjuk!

Források: oystermag.com, vogue.com, fashionstyle.com

Szerző: Kemény Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s