See-now buy-now

Ki gondolta volna 10 éve, hogy a szobájában ülve, élő adásban nézheti végig például a divatfővárosokban bemutatott exkluzív show-kat? 

A különböző live streameknek hála ez ma már teljesen természetes, de most még feljebb került az a bizonyos léc: egy új iránynak köszönhetően a felvonultatott darabok azonnal megvásárolhatók. De miről is szól ez pontosan?

2016 szeptember. A hagyományokhoz híven a legnagyobb divatházak következő szezonra megálmodott ruhakölteményeit, azaz 2017-es tavasz-nyár kollekciókat láthatjuk/láthattuk a kifutókon. Vagy mégsem? A see-now buy-now koncept egyszerre leegyszerűsíti és megbonyolítja a helyzetet. Lássuk, hogyan!

A magyarul „nézd és vedd” vonal annyit takar, hogy adott bemutató után akár már másnap megvásárolhatjuk a látott ruhákat, míg erre eddig hónapokat kellett várni. Mintha a jól ismert Calvin Klein kampány szavai csengenének a fülünkben: „semmi sem állhat a választott darabok és közénk”. Idén a kevésbé ismert brandek mellett igazán nagy nevek is csatlakoztak a mozgalomhoz: a Burberry, Tom Ford, Ralph Lauren, Proenza Schouler és Tommy Hilfiger is beállt az innovátorok sorába.

runway-burburry-london-fashion-week-19-sep-2016-billboard-1548
Burberry Fall 2016

Vannak viszont, akik nyíltan elutasítják a mozgalmat. Ehhez a csoporthoz csatlakozott Alessandro Michele, a Gucci kreatív vezetője is. Sokan gondolták, hogy az elsők között lesz, aki követi az új trendet, mint ahogyan azt a férfi és női kollekciók kombinálásával is tette, de a WWD magazinnak adott interjúja során elárulta, hogy a divatház nem áll be a sorba. A divatbemutatót úgy definiálja, mint a „pillanatot, amely minden ruhának lelket ad”, és ennek kapcsán ragaszkodik a kitaposott úthoz.

A megszokott procedúra szerint eddig a bemutató után kezdték el az adott kollekció gyártását, de ha belegondolunk, ez a mostani formában kivitelezhetetlen lenne. Mindez azt jelenti, hogy a gyártási folyamat bejezése után láthatjuk a showt, nem pedig fordítva. Rizikós? Lehet. Megéri bevállalni? Eddig nagyon úgy tűnik. A BoF által kiadott közlemény szerint a Tom Ford bemutatót követő napon szinte elképzelhetetlen mennyiségű darabot adtak el, ezzel az év magasan legnagyobb bevételét produkálta a brand. A Burberry és a Topshop pedig már több termékét is teljesen sold-outként könyvelheti el a show napja óta, melyek között egy 5000 fontért kínált gyapjúkabát is gazdára lelt.

guccispringsummer17
Gucci SS17

Az vitathatatlan, hogy az eladások száma azonnal megnövekedett, de a valódi kérdés az, hogy vajon az elkövetkező hónapok milyen számokat hoznak majd? Valószínűleg mindenki erre a válaszra vár. Nincsenek már hónapok óta publikus kampányfotók, nincsenek nagyon kedvelt must-have cikkek sem, azaz nincsenek a vásárlókat már hosszú ideje befolyásolni próbáló tényezők. Vannak viszont a magazinok és divatbloggerek által biztosított azonnali Instagram és Snapchat postok, amelyek rapidnak és „olcsónak” hatnak, de az eddigi mutatókat látva célszerűek. 

hilfiger-e1475059713627
Tommy Hilfiger Fall 2016

Vajon mennyire fogja ez befolyásolni a fashion week tradícióit? Hány tervező csatlakozik még a kezdeményezéshez és hányan utasítják majd el? Erre csak a következő szezon során kapunk majd választ. Búcsúzásul Alber Elbaz gondolatait idéznénk:

„Amikor érezzük a változás szelét, építhetünk falakat, hogy megvédjük magunkat a vihartól, vagy építhetünk szélmalmokat, melyekből előnyt kovácsolunk, és a változás részévé válunk”.

Szerző: Tamás Cintia

Forrás: BoF

Hozzászólás