Fashion month highlights

A divathét sorozat New York után is számos izgalmat tartogatott, egyrészt inspiráló kollekciók, másrészt pedig egy megosztó, globális divatbotrány formájában.

Nézzük meg a londoni, milánói is párizsi események legsokkolóbb és legérdekesebb pillanatait!

Burberry és a „see now, buy now”
 

A legutóbbi fashion week szezon egyik legnagyobb vívmánya a „see now, buy now” elv (erről nemrég mi is írtunk részletesebben), melynek segítségével az érdeklődők azonnal lecsaphatnak a kifutón látott darabokra. Nagyon kíváncsiak voltunk a Burberry show-jára; a brand a SS17 bemutatók innovátoraként lépett át az új érába, kihasználva erős online jelenlétét. A kifutón a férfi és női kollekció darabjai egyesültek, mellyel nemcsak a genderkérdésre reflektált ismét a márka, de azt is megmutatta, hogy minden figyelem és erőforrás ebben az egyedülálló és új távlatokat megnyitó bemutatóban koncentrálódott. A ruhákat Virginia Woolf legismertebb műve, az Orlando ihlette, ami magyarázatot ad a különböző korstílusok közötti ugrásokra, valamint a nemi identitás kapcsán kibontakozó diskurzusra is.

 
Gareth Pugh antik operameséje
 

Gareth Pugh nem unatkozott az elmúlt hónapokban: a londoni bemutató előtti napon debütált az Eliogabalo címre hallgató opera, melynek fényét többek között hatvan, a tervező kezei közül kikerült jelmez emelte. Nem véletlen, hogy a színpadiasság és e fennkölt tematika a tavaszi-nyári kollekcióra is rányomta bélyegét. A kifutón a modellek képviselték a színpadot, a ruhadarabok pedig a díszletet. Az arany és a fekete agressziót és egyben antik előkelőséget sugárzó találkozása a múltba repít vissza, emellett pedig szintén az opera témájára – egy ókori római türannosz történetére – reflektál.

 
Étvágygerjesztő darabok
 

A Dolce&Gabbana párosa minden szezonban talál módot arra, hogy imádott hazájuk, Olaszország iránti tiszteletüket és rajongásukat kifejezze: ezúttal többek között azt is megmutatták a tervezők, hogy milyen az, amikor egy nemzet gasztronómiáját a divat nyelvére fordítjuk le. A klasszikus olasz finomságokat felvonultató darabok mellett természetesen számos egyéb izgalmas kreáció gazdagította a kollekciót, így például a Szűz Mária, illetve Jézus arcképét viselő darabok, melyek nem kis meghökkenést okoztak. 

 
Moschino és az öltöztetős játék a kifutón
 

Emlékeztek még az öltöztetős játékok internet előtti változatára, amikor papírból kivágott dresszeket applikálhattunk szintén papírból formált babákra? Ha valaki elfelejtette volna, akkor jó hírünk van: Jeremy Scott most éppen ezt a játékot elevenítette meg a kifutón a Moschino legújabb kollekciójában. Persze a bohókás, játékos felszín mögött nagyon is komoly, és nem kevésbé szarkasztikus mondanivaló is megbújik: a ruhadarabok a fogyasztói kultúrát karikírozzák, miközben arra célozgatnak, hogy mindannyian 2D-ben látjuk a világot. Az öltöztetős játék metaforája nemcsak költői képként van jelen, de a kis fehér „hajtogatóknak” köszönhetően meg is elevenedik.

Front-row háború: Vogue vs. divatbloggerek
 
A Vogue a milánói események összegzéseként megrendezett kerekasztal-beszélgetése elég negatív hangvételt vett, amikor az egyik legjelentősebb divatmagazin szerkesztői nyíltan, egymásra rákontrázva fordultak a bloggerek ellen. A bloggerek és divatszerkesztők közti ellentét egyáltalán nem új keletű, a feszültség azonban ebben a szezonban eszkalálódott látványosan. A Vogue legnagyobb nevei – Sally Singer, Nicole Phelps és Alessandra Codinha – figurázták ki a bloggerek tevékenységét, miközben földbe döngölték munkásságukat, míg a másik oldalról Susie Bubble, Bryanboy, illetve néhány másik befolyásos fashion blogger védte meg a „szakmát”. A gyakorlatilag online színtéren zajló, „Twitter háborúvá” fajuló események az összes divattal foglalkozó oldalon előkelő helyet kaptak a hírek között, de még a Guardian is megfogalmazta a véleményét a történtekkel kapcsolatban:

Fashion houses now often tear up invitations to the fashion editors and put the bloggers on the front row, final proof that authenticity is the new authority.

A divatsajtó összetétele átalakulóban van, ez tagadhatatlan, mégsem gondolom, hogy a szakma veterán szereplői, a divatszerkesztők ne tudnának békében élni a relatíve newcomer bloggerekkel, hiszen éppen erről szól a divat: a változatos nézőpontokról, a klasszikus és a modern keveredéséről, az innováció megéléséről és elfogadásáról.
MTQxNzg5ODU2MDA2MTUzNzM3.jpg
 
Kiterjesztett valóság az Anrealage-nál
 

A márkától megszoktuk az előremutató kollekciókat és a performansz jellegű bemutatókat, mégis minden szezonban képesek vagyunk megdöbbenni a határfeszegető kreációkon és az innovatív körítésen. Az Anrealage márka ezúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy az életet sokan már csak képernyőn keresztül tapasztalják. A képernyő maga lett az információ, a társaságunk, a közegünk. Valójában azonban a képernyőn szemlélt és a valós világ között hatalmas különbség van: ezt tárja elénk Kunihiko Morinaga az Anrealage SS17 kollekciójával. Maga a show is duplikálva volt: a közönség megszemlélhette a darabokat teljes valójukban, illetve a front row sorba állított iPadeken keresztül is.

Origami-őrület Junya Watanabe-nál

A japán designer egy jó adag Berlin-feelinget szippantott magába, mielőtt hozzákezdett a legújabb kollekció munkálataihoz. Az undeground kultúra fővárosában szembejövő impressziók egy vad, punkos kollekciót ihlettek. A 3D geometria egyedülálló díszítőelemként volt jelen, mely az egyébként is vagány daraboknak még egy csavart adott. A street style jegyében készült darabok némelyikét mi is szívesen viselnénk!

Backstage pillanatok

Behind the scenes momentumok nélkül nincs divathét! Mutatjuk a kedvenc backstage fotóinkat Londonból!

Képek: innen, inneninnen és innen
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.