Minimalizálj!

Hiába törte meg egészítette ki a minimalista normcore divattrendeket a múlt század ikononikus évtizedeinek mix-n-match esztétikája, a skandináv stílusú visszafogott elegancia még mindig dívik – és nem csak a fashionben.

Mindannyian ismerjük, milyen, amikor új lakásba költözünk, de annak meglévő arculatával nem tudunk azonosulni: mintha valami – vagy minden – hiányozna, így pedig nincs meg az „otthon kényelme”-feeling. Hiányoljuk a nyitott, szellős tereket, a letisztult formákat és színeket, a monokróm részleteket vagy kedvenc artworkjeinket. Az alábbiakban mutatunk pár tippet, hogy hogyan egészítsd ki lakásod/szobád designját, ha a minimalizmus híve vagy!

SZÍNHARMÓNIA

Kifogtál egy menő kis lakást elérhető áron, de valahogy nem passzolnak a színek? Sokunkkal előfordul – főleg, ha albérletről vagy egyéb ideiglenes megoldásról van szó -, hogy a tónusösszhang valahogy nem teljes, ami diszkomfort érzést hoz, így egy fáradtságos nap után hazaérve sehogy sem ér utol minket az a bizonyos éteri megnyugvás. Az első lépés a minimalista chill-sziget megteremtésére az, ha harmóniába hozod a berendezési tárgyakat a falak színével vagy fordítva: fogod magad és egy közösségi italozás örömködés keretében kifested barátaiddal a tereket. A legegyszerűbb, ha fehér színt használsz, hiszen – ha élhetünk még egy klisével – ahhoz minden passzol. Dekorként használd kedvenc magazinod letisztult editorial fotóit, b&w artworköket, fekete párnákat, szobanövényeket és egyéb rusztikus elemeket. A hatás felszabadító gyönyörrel fog járni, amellett, hogy kiszélesedik a tér és világosabb lesz a szoba.

A FEKETE EREJE

Ha ezen túl vagytok, jöhet egy kis merészkedés! Sokan félnek a fekete túlzott alkalmazásától otthonukban, de megígérhetjük, ha nem esel túlzásokba, akkor a fekete dekorelemek használatából csak stílusos végeredmény születhet. Ha amúgy is kedveled a sötét tónusokat és mint nekünk, neked is a gardróbod egyik alapszíne a fekete, ne parázz tőle akkor sem, ha lakberről van szó. Haladj lépésenként: először próbáld ki kicsiben (váza, gyertyatartó, képkeret, spot lámpa), majd ha elkaptad a feelingjét, emelheted a szintet, és jöhet az állótükör, az ágyhuzat, vagy a kedvencünk, a nagy (szigorúan krétás!) tábla, amire mindennap felírhatsz valami megszívlelendő statementet. Hajrá! (Bátrabbak a faldekor kapcsán is kísérletezhetnek!)

FEHÉR PADLÓ

Mint tudjuk, a skandinávok előszeretettel használnak letisztult, fehér színeket, ha felmerül a padlókérdés, de az észak-amerikai régióban is menő ez vonal. A padló, parketta, akárcsak a fal, az egyik legnagyobb és legfontosabb felület a lakásban, úgyhogy érdemes jól átgondolnunk a színét, stílusát. A minimalista design jegyében mi a fehér mellett tesszük le a voksunkat, s ha nincs időd, energiád, anyagi háttered egy teljes burkolatcserére, az is kielégítő lehet, ha egy-egy izgalmas textúrájú fehér szőnyeggel dobod fel a teret. Nézd csak!

OVERSIZED TIPÓS POSZTEREK & EGYEDI ABSZTRAKT ALKOTÁSOK

Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, elérkeztünk kedvenc részünkhöz: egyszerűen élünk-halunk az esztétikus tipóval életre hívott poszterekért, amelyek lehetnek viccesek vagy mélyek, rövidek vagy hosszúak, a lényeg, hogy illeszkedjenek a tér stílusához és jelentsenek számunkra v a l a m i t. Ugyanekkora rajongással viseltetünk a fekete-fehér absztrakt artworkökért és kollázsokért, amelyek életet hoznak a túltolt sterilitásba. Lehet keverni is a két műfajt, de vigyázz, olykor a kevesebb több – főleg, ha minimalizmusról beszélünk.

Képek: Pinterest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.