Unisex vagy a kreativitás halála?

Maszkulin, feminin, nőies és férfias – mind olyan jelzők, melyek biológiai adottságainkra, külső/belső tulajdonságainkra utalnak. Manapság nem kis rizikófaktorral használjuk őket, mivel a képlet cseppet sem egyszerű.

A nők bátran lehetnek férfiasabbak és a férfiak is simán viselhetnek feminin jegyeket. A határok tehát, még ha sokszor elméleti síkon is, de eltűnőben vannak. A divat terén sincs ez másképp, mivel úgy tűnik, a tervezők is kezdik érzékelni a nemi egyenlőség kisebb-nagyobb szeleit, ennek okán pedig olyan darabokat – vagy akár teljes kapszulakollekciókat – álmodnak meg, melyek kapcsán leradírozzák a nemi jelzőket, ezzel a döntéssel pedig egy harmadlagos nemi jelleg létjogosultságát, vagyis a semlegességet hirdetik. Ezek után persze releváns lehet a kérdés, hogy a divatban is kicsírázó egyenlőség a gender equlity diadalát, vagy az alkotói kreativitás halálát jelenti majd?

letoltes

A divat haldoklása az egyenlőség ébredése?

Az unisex divat eszméje szerint a divat nem genderspecifikus. A legtöbb márka ún. unisex kollekciója alapdarabokból építkezik, melyek általában megtalálhatók minden férfi és nő gardróbjában egyaránt. Egyszínű pólókról, pulóverekről, klasszikus farmerről és dzsekikről beszélünk, melyek mind szabásukban, mind anyaghasználatukban bőven kimerítik a basic kategóriát. Az unisex vonal tehát leginkább a divat „öltözék” funkcióját tölti be, a kreativitás izgalmát pedig mellőzi.

160108152417-unisex-fashion-gucci-1-super-169

Az unisex divat nem férfigardrób

Sokan csalódtak, amikor 2016 márciusában a Zara előrukkolt az Ungendered névre keresztelt kollekciójával. Unalmasnak és fantázia nélkülinek bélyegezték az oversized darabokat, a kommentelők között pedig sokan nem láttak összefüggést a méretek növelése és a nemi egyenlőségre való törekvés között. És igazuk volt.

Az unisex összeállításokból teljesen kivonták a tipikus női ruhákra jellemző jegyeket, s maradt egy divatérzéktől mentes, átlagos férfigardrób, fehér pólókkal, szürke melegítőfelsővel és vintage hatású farmerrel. A Zara tehát piacra dobott a hétköznapinál is hétköznapibb férfi (!) kollekciót és elnevezte unisexnek, merthogy akár nők is hordhatták.

enhanced-1585-1457116662-1

Az Adidas és Alexander Wang 2017-es tavaszi kollaborációjának bemutatóján sem volt sokkal jobb a helyzet. A kollekció fajsúlyosan fekete sportruházatot vonultatott fel, klasszikus szabásokkal és néhol izgalmas anyaghasználattal. Az igaz, hogy férfiak és nők egyaránt hordhatják, de számunkra inkább férfi edzőruha kollekciónak tűnik, mintsem nemileg semleges öltözéknek.

alexander-wang-adidas-originals-partnership-3-1

Guess His & Hers, avagy a nemi magabiztosság

A Guess His & Hers kapszulakollekciója tovább ment az oversized férfiruhákon és olyan kifinomult, stílusos alapdarabokat dobott piacra, melyek női és férfi vonalon is megállják a helyüket. A divatház egyébként korábban nagyon is éles határokkal definiálta a nőt és a férfit, sőt előszeretettel élt a szexualitással. Az aktuális kollekció a korábbiakhoz képest viszont teljesen más üzenetet fogalmazott meg: az ember magabiztosságát hirdeti, legyen akár férfi, akár nő a viselője. A Guess alapdarabjai luxus minőségű anyagokból készültek, a klasszikus, minimál színskála mellé pedig a pasztell pinket is beemelték, ezért a kollekció különleges darabja a hasított bőr dzseki és a gyapjúkabát.guess-unisex-collection-4

Többlépcsős semlegesség: Rad Hourani

A legizgalmasabb unisex vonalat mind közül mégis Rad by Rad Hourani hozza, aki viszont tényleg kizárólag gendersemleges darabokat készít. A Rad ruhadarabok nemileg kategorizálhatatlanok, ha rájuk nézünk, nem billenünk el egyik nem irányába sem, mivel a kollekciók mind szabásuk, mind színviláguk alapján is inkább egy semleges nem létezését sejtetik. A textúrák és a formák is erről tanúskodnak, nincs karcsúsítás vagy indokolatlan túlméretezés. A kanadai houte couture divattervező egy olyan úttörő irányvonalat hozott létre, melyben a kiiktatott nemek helyére dupla annyi kreativitás került, így a fókuszba az anyagok, a színek és az extravagancia léphetett.

Hourani volt az első egyébként, aki a 2013-as Paris Fashion Weeken unisex kollekciót engedett a kifutóra. Ruhadarabjaival egy nagyon modern, határok nélküli, szabad világot nyit meg, ahol nem számít a nemi, vagy a vallási hovatartozás, akárcsak a kor, vagy a bőrszín sem.

rad-hourani_backstage51

Szöveg: Sashegyi Petra, képek: Pinterest

Hozzászólás