Az MBFWCE legemlékezetesebb pillanatai

Elmondhatjuk, hogy az elmúlt években a közép-európai tervezők elkezdtek nyitni az experimentális alkotás irányába.

Egyre merészebb, látványosabb, előremutatóbb kreációkkal igyekeznek feszegetni a konvencionális divatipar által szabott határokat. Több brand ezt már az idei őszi-téli szezonra készült kollekciójával is nyomatékosította, de szerencsére a MBFWCE bemutatóin sem volt hiány a „wow-effektből”.

_trv0728

Az idei első és egyetlen hazai divathéten a nemzetközi események nyomvonalán járva – a tervezők nagy hangsúlyt fektettek a gender-kérdés boncolgatására, a feminin és maszkulin jellegek összemosásával vagy éppen kontrasztba állításával reagálva erre az egyre szélesebb rétegeket foglalkoztató kérdésre. Egy másik központi téma az utazás és az ehhez kapcsolódó önmegvalósítás volt, mely több márka anyagában is felbukkant. Nézzük, hogyan képzelik a közép-európai tervezők a SS17 szezon trendjeinek alakulását!

A tervezők merészsége nemcsak a ruhák formavilágában vagy éppen az anyaghasználat sajátosságaiban mutatkozott meg, hanem a felvonultatott témákat tekintve is. A The Four egy aktuálpolitikai kérdésre reflektálva nyitotta meg show-ját: a kifutón elsőként végigvonuló modell egy Népszabadság printes pulóvert viselt. Az elmúlt napok eseményeire való gyors reagálás egyértelmű hatást váltott ki a közönségből – a darabra mindenki rácsodálkozott, a social media felületeket pedig ellepte a bemutatót indító extravagáns look, én pedig ebben a pillanatban éreztem azt, hogy igazán hálás vagyok, amiért részt vehetek ezen az eseményen, és mindegy is, hogy hányadik sorból, de élőben szemlélhetem a magyar divat szintlépését.

kepernyofoto-2016-10-18-22-25-04

Ana Ljubinkovic show-ján nem volt hiány a cukormázas pasztellmomentumokból: a bemutató maga volt az eyecandy, a szó legszorosabb értelmében véve. A ruhákat az egyedi kivágások és a 3D geometria tette felejthetetlenné, mely szigorúságot és egységet kölcsönzött az egyébként könnyed bohémia jegyében született kreációknak.

trv9077

Tomcsányi Dóri ezúttal a dolgozó nőket ünnepelte kollekciójával, mely az „Éljen május 1-je!” felkiáltás nyomán lelt ihletre. A koncepció valójában mindenféle politikai vagy ideológiai áthallást nélkülözve, sokkal inkább a nők ünneplését a középpontba helyezve valósult meg. A brand által definiált nő ezúttal erős, magabiztos, intelligens és modern, aki minden nap küzd a céljai eléréséért – ezzel azért tudunk azonosulni, ugye? A Tomcsanyi brand kurrens kollekciója az egyszerű eleganciát hirdeti: a trendkövetéssel szemben a választékosan összeállított, letisztultabb lookokat, a tömegcikkekkel szemben a minőséget, az egyediséget, a fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozza.
trv9440

A Kata Szegedi legújabb kollekcióját a kortárs építészet, a street style és a nagyvárosok lüktetése inspirálta. A sziluettekben Jean Nouvel francia építész organikus, kísérletező formái, jellegzetes fényjátéka és a környezetből való kiemelkedés motívumai kelnek életre. Ilyen izgalmas elemek például a különböző kivágások, a szögletes szabásvonalak és az áttört felületek. A lookok és a patchwork technika véletlenszerűségében pedig a youth culture képviselte szabadságra és könnyedségre ismerhetünk rá. A gazdag és innovatív anyaghasználat is a rebellis stílust, a modern woman powert hirdeti. A random párosítások és a motívumok esetleges egymás mellé rendezése egyfajta kollázsszerű felépítést ad a kollekciónak, melyre a maszkulin-feminin paradoxon és a nemek összemosódásának jegyei csak még jobban ráerősítenek.

trv9231

A Konsanszky a következő nyárra minimalista irányvonalú, többnyire fekete-fehér színekkel operáló darabokat alkotott, helyenként olyan élénk árnyalatokkal megtörve, mint például a karakteres tűzvörös. A kollekció két végpontját a selymesen leomló szaténanyagok és a vagányabb bőr ötvözése adta, mely az egyedi kiegészítőkben is megjelenik. A képzeletünkben a nyárhoz társított szabadság és vadság sem hiányzik az anyagból, amiről a szabálytalanul fodrozódó darabok, valamint a véletlenszerű gyűrődések gondoskodnak.

kepernyofoto-2016-10-18-22-23-08

Je Suis Belle loves women. A jelmondat több síkon is értelmet nyer a legújabb kollekció kapcsán: az anyagot a világ női ihlették, olyan nem hagyományos egyéniségek és karakterek, akik szeretnének kiszakadni a hétköznapokból.  A printelt anyagokat – melyek közül mindegyik egy-egy fotókollázs – Gáldi Vinkó Andrea nevéhez köthetjük. A Je Suis Belle az alkotás során mindig új kihívásokat keres: a tervezőpáros imád kísérletezni, ami mind számukra, mind a közönség számára nagy örömöt nyújt. A kollekció kialakításakor elsősorban nem ruhákban, hanem impressziókban gondolkodnak. Hétvégi SS17 bemutatójuk egyszerre volt extrém, bohókás és vad. Ezek közül a mi szívünket leginkább a játékos, bohém vonal dobogtatta meg: a különböző állatokat formáló hímzéseket és flittereket nem tudtuk nem imádni. Talán nem mondunk semmi meglepőt, ha eláruljuk, hogy a lámás dresszek is azonnal favorittá avanzsáltak!

trv9728

A koncepcióban több bevált JSB motívum – így például az aszimmetrikus szabásvonalak – is megjelent, azonban ezek a jól ismert elemek egészen új köntösbe bújtak. Igazi felüdülést jelentett a márka által kreált flitteres dzsungel, aminek a figyelemfelkeltésen kívül más funkciója is volt: végigkísérte az egész kollekciót, egyfajta keretet adott neki, egy történetet épített fel; a bemutató elején még halat formázó arany flitterek a kollekció végére már a tüllből készült darabok széthullott dekorációjaként voltak jelen.

A Nanushka Travelogue elnevezésre hallgató anyaga a 2017-es resort kollekció folytatása. Sándor Szandrát a nőies és a férfias oldalunk közötti egységes nyelv megkeresésének folyamatos vágya ihlette meg. A kollekció maszkulin jellegét az éles vonalak és sziluettek, a négyzet alakú zsebek, a farmer és vászon anyagok adják, a feminin vonalat pedig a lágyabb anyagok – a kézzel festett selyemsifon -, a különleges printtel díszített pamut darabok és a rusztikus szövetek képviselik. A rojtok, szegélyek, rétegek és esések bohém stílt hoznak a kollekcióba, és a nőies oldalt erősítik. A Nanushka által kreált karakter egy utazó: olyan nő, aki a funkcionalitást és a spiritualitást egyaránt értékeli. A Travelogue lágy textúrájával, izgalmas történetével és változatos formavilágával egy belső utazásra invitál.

trv0329-2

Az ÁERON  aktuális darabjait a balatoni tájkép lebilincselő látványa inspirálta. A kollekció fő feszültségét a város-vidék kontraszt és az ehhez kapcsolódó ambivalencia adta. A márka által elmesélt történet főszerepét a nők kapják, akik vágynak arra, hogy elmeneküljenek a városi dzsungelből, és a vidéki élet csendjétől körülvéve frissítsék fel testüket és elméjüket. A legnagyobb értéket itt a városi valóságtól való elzártság, a természet egyszerűségéhez és nyugalmához való visszatérés jelenti. A ruhadarabokban az urban style behatásai és a vidék poétikája találkozik. Már maga a kollekció fantázianeve – Urban Folk – is előrevetíti a tomboy stílusú lookok és a romantikus vidéki viseletek jegyeinek találkozását, kontrasztját. Az egyenes és tiszta vonalak letisztultságot, a libbenő selyemsziluettek, a nőies csipkék, a neutrális, halvány színek gyengédséget, a csíkok és a virágok pedig frissességet visznek az anyagba.

trv0091

A WINNER márka egy 1990 óta létező brand, mely eddig kizárólag kézzel varrott sport- és nosztalgialabdák, illetve speciális technikával előállított kapu- és labdatartó hálók készítésére specializálódott. A márka megújulásának kulcsszereplőjeként jelent meg Abodi Dóra, aki a WINNER átformálásában az art director szerepét töltötte be. A márka célja – ahogyan korábban is – a megváltozott munkaképességűek bevonása a gyártási folyamatokba, ezzel lehetőséget adva nekik a szakmai, illetve kreatív továbbfejlődésre. A kollekció gyártásakor emellett fontos szempont volt az anyaghulladék minimalizálása, illetve a bőrhulladék felhasználása. Abodi Dóra maximálisan tudott azonosulni ezekkel a kitételekkel, hiszen saját brandje, az ABODI is elkötelezetten támogatja az etikus divat térnyerését. A ’90-es évek sportruházata inspirálta kollekciót a hagyományos munkaruhák letisztult funkcionalitása és napjaink azon trendje formálta, mely szerint a sportruházat egyre gyakrabban lényegül át mindennapi alapdarabokká. A ruhák mellett különféle kiegészítőket – hátizsákokat, edzőtáskákat, kistáskákat – illetve a márka korábbi tevékenységére visszautaló bőrlabdákat is találhatunk.

A NUBU a jól bevált színpalettával dolgozott, azaz a kollekció alapját a fehér, a fekete és a nude árnyalatok képezték – amit egyébként mi is imádunk, de ezt mondanunk sem kell. Végre egy show, ami valóban show volt! A NUBU valódi élőzenei performansszal is készült, ezzel önmagában is egyedülálló atmoszférát teremtettek a Várkert bazár kifutóján. A számunkra a nap kedvencévé avanzsált kollekció Füzesi Heierli Zsuzsa kerámiái által lelt ihletre, Judit és Adél a lyukacsos szerkezetű, organikus formákat gondolták újra letisztultan sikkes módon.

Most pedig következzen néhány backstage pillanat!

_trv0477 _trv0507 _trv0515 _trv0522 _trv0587 _trv0624 _trv0652 _trv0675 _trv0686 _trv0694 _trv0736 _trv0863 _trv0872 _trv0883 _trv0919 _trv0927 _trv0933 _trv0935 _trv0938 _trv0953 _trv0958

Köszönjük a kiváló szervezést a Design Terminal csapatának!

Szöveg: Fejes Alexandra, képek: Halász Jácint

Hozzászólás