FASHION rebellive

Met Gála 2017: Főszerepben Rei Kawakubo és a Comme des Garçons!

Végre megtudtuk a jövő évi Met Gala témáját, és nem tudjuk visszafojtani fangirl érzelmeinket; a jótékonysági rendezvény és kiállítás kulcsfigurája ugyanis Rei Kawakubo és brandje, a Comme des Garçons lesz!

Ezzel a jövő évi esemény a szemünkben az elmúlt évek legizgalmasabbjává avanzsált, és már nem győzzük kivárni a nagy napot!

A Met Gala minden évben az amerikai fashion közeg egyik legmeghatározóbb eseménye azzal együtt is, hogy az utóbbi években a hangsúly sokkal inkább a gála kommerciális oldalára helyeződött át. Maga az esemény a Costume Institute éves divatkiállításának nagyszabású megnyitója, egyben egy jótékonysági esemény, mely a korábbi években olyan aktuális témákat boncolgatott, mint a technológia és a divat kapcsolata (Manus x Machine: Fashion In An Age Of Technology, 2016), illetve a kínai divat és a társművészetek hatása a nyugati trendekre és öltözködésre (China: Through the Looking Glass, 2015).

A gála dress code-ja egyszerű: a vendégeknek öltözékükkel is az adott év témájához kell idomulniuk: mi már nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy Rei Kawakubo munkásságát hogyan idézik meg a szereplők a különböző összeállításokkal. Alapvetően a Comme des Garçons jellegzetességei könnyedén összefoglalhatóak: a márka az antidivatot, a művészi dekonstruktivizmust boncolgatja. Színpalettáján korábban a fekete, a szürke, illetve a fehér színek domináltak, az elmúlt évtizedekben azonban oldódott ennek kötöttsége. A színek minimalizmusa a formavilágban kevésbé köszön vissza, hiszen erre inkább az aszimmetria, a rétegek és a véletlenszerű, de szigorú élek jellemzőek.

gallery-1472663542-hbz-commes-spring16

gallery-1472662711-gettyimages-491153678

A japán tervezőt ünneplő kiállítás és tematika azért is korszakalkotó, mert a Costume Institute ritkán választ élő, aktuálisan tevékenykedő designert a Met Ball kizárólagos ünnepeltjeként: erre legutóbb 1983-ban volt példa Yves Saint Laurent esetében. Mi egyáltalán nem sajnáljuk ezt a megtiszteltetést az idén 74 éves tervezőtől, hiszen Kawakubo gyakorlatilag autodidakta módon sajátította el a divatszakmát, mondhatni a “kisujjából rázta ki”. Kawakubo eredetileg művészetet és irodalmat tanult Tokióban, ám talán éppen ez a nem mindennapi előzmény az, ami miatt kreációi egészen egyedülállóak és magasan kilógnak a high fashion sokszor konvencionális keretei közül.

A tervezőnő diplomája megszerzése után egy textilipari vállalat reklám részlegén kezdett dolgozni, majd 1967-től freelance stylistként került még közelebb a divatszakmához. Két év múlva alapult a Comme des Garçons, mely eleinte kizárólag a nőket szólította meg, 1978-tól azonban már a férfi darabokkal is belépett a piacra. Néhány év kellett mindössze, mire a párizsi butik is megnyílt, a brand pedig bekerült a legnagyobb nevek közé.

A Costume Institute kiállítása 2017. május 4-én nyitja meg kapuit, melyen a Comme des Garçons 120 egyedülálló designja lesz megtekinthető, visszanyúlva egészen a kezdetekig, azaz a brand első, 1981-es bemutatójáig. A Kawakubo által mesterien ruhákba olvasztott kontrasztok – a kelet-nyugat, a női-férfi és a múlt-jelen ellentét – a kiállításnak is fontos alappillérét képezik majd.

senatus_ux1wnd

Hogy miért pont Rei Kawakubo? A Costume Institute kurátora, Andrew Bolton erre is megadta a választ:

“Rei Kawakubo is one of the most important and influential designers of the past forty years.”

A tervezőnő korábban egy interjú során kifejtette, hogy nem tartja magát ikonnak, mi pedig most először nem osztjuk maximálisan az álláspontját, hiszen ő az iparág kulcsfigurája, aki nemcsak a társművészeket vagy ruháinak viselőit, de számos más designert is inspirált a munkásságával, miközben az egész szakmát újragondolta folyamatos innovációival, más művészeti ágak bevonásával és markáns látásmódjával.

senatus_vxjkss

Szöveg: Alexandra
Képek: innen és innen

You may also like...

Hozzászólás