Made in the 80’s

Mióta az eszemet tudom, nagyon vonzódom az ezredforduló előtti évtizedek stílusához. Körülbelül a 60-as évektől a 90-es évekig terjedő időszak az, amelybe zokszó nélkül visszarepülnék.

Amikor az egyes érák fotódokumentációit vizslatom, rendre kérdések garmadája tolul az agyamba. Vajon ha például a 80-as években lettem volna huszonéves, milyen stílust vallanék magaménak? Mi hatna leginkább az öltözködésemre? Honnan gyűjteném az inspirációt? Fontos lenne-e számomra ez az egész, vagy ugyanúgy l*szarnám a divatkonvenciókat, mint most, és inkább a dolog kommunikatív ereje, artisztikus mivolta hozna lázba? Foglalkoznék-e egyáltalán divattal valamiképpen, vagy jobban lekötnének az űrtechnika innovációi, a gulyáskommunizmus máig vitatott intézkedései, esetleg az MTV audiovizuális csemegéi, melyek alapjaiban meghatározták a későbbi zeneipart. Szóval ki lennék én és hogyan keretezném be személyiségem a különböző stílusnarratívák közt bolyongva? Sosem tudom meg, bár sejtéseim természetesen vannak.

Ha kicsit visszább tekintünk és megnézzük a hetvenes évek ifjúsági szubkultúráinak viselkedés- és öltözködéskultúráját, még egyértelműen észlelhetjük az ellenállás felé való elmozdulást. Anélkül, hogy nagyon a mélyére mennénk: e csoportok (főleg a punk) az abban az időben fennálló munkásosztály válságára adott válaszokként, egyes társadalmi mechanizmusok egyfajta kifejeződéseiként értelmezhetők. Lázadásként, a hatalommal való szembenállásként, rebellióként. Nézeteiket külsődleges jegyekkel is deklarálták; szegeccsel, kalapácsmintával, testékszerekkel, taréjjal. (A punk folyamatos újrafelfedezésének problematikái egy másik írás tárgya lehetne, az mindenesetre biztos, hogy az éra előtti tisztelgés és a marketingelképzelések mellett az irányzatot inspirációként választó tervezők a tehetetlen, kapitalista mindenedmegvan-flashban élő fogyasztóra is építenek, akik ma is, most is szeretnék kifejezni, hogy igenis elegük van, igenis lázadni kéne, amihez a punk jelenti számukra a referenciát, a kulcsot.)

A hetvenes években a divatnak tehát politikai jelentősége (is) volt, ami a nyolcvanas évekre alább hagyott; sőt, egyre inkább visszahúzódott a privát terekbe. A mélyülő társadalmi különbségek mellett kezdett kibontakozni a generációs csatorna, mely elengedte az ellenállást, a szabálykövetés tagadását, és saját magára, belső kommunikációjára összpontosított. S hogy mi váltotta fel a előirányzó politika szerepét? Természetesen a média és a reklámok világa.

A legutóbb, amikor azon tanakodtam, hogyan, milyen elvek mentén építettem volna fel a gardróbom, ha a nyolcvanas években lettem volna fiatal, eszembe jutott a koptatott farmerek, a válltömés, a cicanadrág, az oversized darabok, a glitteres megoldások, a tornacipők, a sneaker-dress kombók, a magasderék, az akkurátus layering, a mix&match, a tomboy és a goth stíl világa – és még sok minden más -, úgyhogy úgy döntöttem, összeszedem nektek, melyek a legmenőbb, a 21. században is vállalható, sőt, használatra javasolt trendek, szettvariánsok, melyek ebből a korszakból eredeztethetők. Lássuk hát, irány a nyolcvanas évek nyugati világa és irány az utca!

121423758

Szöveg: Ivett

One thought on “Made in the 80’s

  1. Nagyon nagyon jó összeállítás! A 80 igaz nagyon különleges, de én Leibe az évtized még. Bár a ruhák néha egy kicsit megkérdőjelezhető, és a Firsuren ^^. Találom a középső és az alsó sorban a nagyon hideg és a bal oldali is. És azt is szeretném DAAS a gördeszka fel Adidas cipő. Én a szilveszteri egy párt, hogy a 80 van, mint egy mottó. És hogy szeretnék kombinálni akár egy sima Sonnenbrile. Hasonló a egy kép rólad felett. De valahogy meg semmit alkalmas. A legjobb nekem, mint ez itt (http://www.edel-optics.hu/ET17917-545-a-Esprit-toel-toel.html) meinst du das passt oder wäre das 80er-Stilbruch? Hast du vielleicht einen Tipp für mich?

    Danke dir und beste Grüße,
    Tünde

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.