Modern trendek és klasszikus elegancia

Régóta tervezgetjük már, hogy elindítunk egy „lifestyle” rovatot is a blogon, amelyben nem elsősorban a divaton vagy a művészeten van a hangsúly, hanem olyan területeken, mint a gasztronómia és egyéb életstílus-szolgáltatások.

Kedvenc üzleteinket, éttermeinket, rendezvényeinket stb. is bemutatjuk tehát nektek ezentúl, első alanyunk pedig a város legstílusosabb virágboltjának, a Sasplant Virágszalonnak a tulajdonosa, Sade Nadi. Ismerjétek meg őt és varázslatos szalonját közelebbről!

Hogyan kerültél a szakmába, mesélj a karriered kezdetéről!

A gimnázium után elvégeztem a némettanári szakot, de hamar rájöttem, hogy nem a pedagógusi pályán fogok kiteljesedni. Akkoriban már sokszor jártam be az üzletbe segíteni anyukámnak, aki egyébként soha nem erőltette a szakmát rám. A diploma megszerzése után viszont jeleztem, hogy én eldöntöttem, virágos szeretnék lenni. Rögtön az első munkám „mélyvíz” volt – anyukám úgy gondolta, ha ezzel sem veszi el a kedvem, akkor biztosan meg fogom szeretni a szakmát. Így is lett, aztán természetesen elvégeztem a szükséges szakmai iskolákat, tanfolyamokat.

Anyukámnak ez a hozzáállása egyébként a következőkben is jellemző volt: sosem írta elő, hogy mit és hogyan csináljak, hogyan döntsek – ha hibáztam, akkor azokból tanultam és a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy hogyan működik ez az egész. Úgy gondolom, ez rengeteget segített a fejlődésemben.

sasplant9566-e1477940138589-1024x1024

Mikor, hogyan jött létre a Sasplant Virágszalon és szerinted mi különbözteti meg a többi hasonló profilú üzlettől?

A Sasplant 1997-ben jött létre családi vállalkozásként. Neve a Sasadból ered, illetve a leánykori nevemmel való játékból (Holló). A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy mára a magyar növény- és virágdekorációs piac meghatározó szereplőjévé váltunk. Büszkék vagyunk arra, hogy színvonalas, gyors, személyre szabott kivitelezéseinknek számos neves cég és filmes produkció bizalmat szavazott már. A modern trendek és a klasszikus elegancia tengelypontján mozgunk, kedveljük a sokszínűséget, a kreatív megoldásokat, a kihívást jelentő feladatokat. Többféle stílust képviselünk, aminek oka, hogy 12-en vagyunk; 12 önálló identitás, 12 egyedi személyiség elgondolása, stílusa bontakozik ki megbízásainkban, hiszen alkalmazottainknak nagyfokú szabadkezűséget adunk. Persze létezik egy sajátos ízlésvilágunk és kikérjük egymás véleményét sok dologban, voltaképpen közösen határozzuk/határoztuk meg az alapelveket és a Sasplant-stílust. Nyilván akadnak olyan dolgok, amiket nem engedek be az üzletbe, de általában sikerül közös nevezőre jutnom a lányokkal.

15202592_215741712202006_1725095472388576017_nAmellett, hogy Ti remekül kijöttök egymással, a vásárlókkal is jó viszonyt ápoltok. Ami nem is csoda, hiszen az üzletbe betérve készséges, figyelmes és kedves alkalmazottakkal találkozhatunk, láthatóan jókedvűen dolgoztok nap mint nap. Mesélj egy kicsit a kollégáidról! 

Igen, nagyon jól kijövünk egymással és rengeteg visszatérő vendégünk van, akikkel évek óta szoros kapcsolatban állunk, úgyhogy az ő visszajelzéseik alapján igen, szeretnek nálunk lenni, beszélgetni, válogatni, esetleg fotózkodni. A kollégáim kapcsán azt tudom mondani, hogy mindenkivel nagyon régóta dolgozom együtt, a fluktuáció egyáltalán nem jellemző, ami szerintem mindkét félnek ideális. Vannak feszültebb időszakok, de annyira összeszoktunk már az évek alatt, hogy szinte alig akad konfliktus köztünk. Lojálisak, szorgalmasak és hozzám hasonlóan imádják, amit csinálnak.

gh

Mi kell ma Magyarországon ahhoz, hogy valaki sikeres virágos legyen? Tanulható egyáltalán autodidakta módon, vagy szükséges az intézményes képzés? Mit ajánlanál azoknak a fiataloknak, akiket érdekel ez a szakma?

Azt gondolom, hogy az, hogy milyen virágkötő szakember válik valakiből, nem feltétlen attól függ, hogy milyen iskolába jár, vagy mit hoz onnan. Sokkal inkább attól, hogy milyen üzletbe kerül, hol tölti a gyakorlati idejét, milyen kollégákkal dolgozik, milyen szakemberekre van bízva. Emellett nagyon fontos persze a tanuló hozzáállása is. Sajnos ma Magyarországon az efféle iskolák, tanfolyamok nem adják meg a lehetőséget a fejlődésre, tanulásra, nincs meg az eszköztáruk és felhígult a képzések színvonala is. Az idei évben hozzánk kiváló tanulók kerültek, ez mindkét félnek szerencsés helyzet, de olyan is akad, amikor nem tudunk mit kezdeni a gyakornokokkal – mert mondanom sem kell, ahhoz, hogy elérjenek valamit, fontos, hogy ők is tegyenek a dolog érdekében. Amit még hiányolok és a magyar nyelvoktatás számlájára írható, hogy nagyon kevés tanuló beszél nyelveket, ami egy világvárosban azért elvárás kellene, hogy legyen. Mindezek mellett bosszantó az is, hogy sajnos még mindig nem érkezett el hozzánk az a fajta színvonal és minőségbeli elvárás, igényszint, ami alapvető fontosságú lenne mind a megbízók, mind a célcsoport kapcsán.

15400314_217470148695829_1871596476980684805_n

Számos neves filmes produkcióban, reklámban feltűntek már a virágaid. Hogyan alakultak ezek a lehetőségek és melyikre vagy a legbüszkébb?

Egy-egy ilyen megkeresés és projekt mindig máshogy alakul, de ha már a nyelvnél jártunk, sokat köszönhettem annak ezek kapcsán, hogy beszéltem/beszélek angolul – több nemzetközi produkció forog mostanában Magyarországon, a döccenőmentes kommunikációhoz pedig fontos a nyelvtudás, hiszen van, hogy igen komplex feladatokat kell teljesíteni (azért emelem ezt így ki, mert még mindig nem alap sajnos). Másrészt ilyenkor mindig, minden esetben elérhető vagyok, akár éjszaka is, és nem küldöm el a megbízót csak azért, mert vasárnap keres; ez szintén pozitívan könyvelik el a készítők.

Többek közt olyan filmekhez készítettünk már virágdekorációt, mint a Hídember, A csíkos pizsamás fiú, a Newton, a John Adams, a Tron (holland játékfilm), a Holdhercegnő, a Csajok Monte Carlóban, az Asterix & Obelix: Isten óvja Britanniát, a Birdsong, a Karsten és Petra (norvég mesefilm), a Fleming, a Strike Back, a Selection, a Kincsem, a Tyrant, az Esmerald City; Coldes City vagy a Dracula.

Reklámfilmek kapcsán fontos megemlíteni a Danone-t, a Ferrari-t, a Ferrero-t, az Ikeát, a Libero-t, a Pampers-t, a Rexona-t és az XXX Lutz-ot.

sdfs

Min dolgoztok jelenleg és hogyan látod a következő évet? Van valamilyen szakmai fogadalmad 2017-re?

Jelenleg karácsonyi lázban égünk, de számos tervünk van a következő évre, de ez egyelőre legyen titok. Ami biztos, hogy igyekszünk az eddigi színvonalon, hasonló lelkesedéssel, odaadással és kreativitással nézni 2017 kihívásai elé.

Web: sasplant.hu, Facebook: facebook.com/sasplantviragszalon, Instagam: sasplant_viragszalon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.