2016 legjobb magyarországi kiállításai

Nincs semmi, ami jobban feltöltené a szívet, a lelket és persze az agyat, mint egy izgalmas kiállítás – amiből szerencsére 2016-ban sem volt hiány!

Idén bármerre néztünk, izgalmas tematikájú, egyedi világnézettel rendelkező alkotók munkáit felvonultató kiállításokba botlottunk. Elmerülhettünk a legnagyobb hazai művészek és a művészettörténet legikonikusabb külföldi karaktereinek gondolataiban, életművében. Szubjektív listánkon azt az öt – na jó, kis csalással picit több – kiállítást mutatjuk be, melyek a leginkább meghatározták a 2016-os évünket.

5. Festők, múzsák, szerelmek – Kieselbach Galéria

Egyre nagyobb szükség van olyan kiállításokra, melyek a művészet világának egyfajta mainstream vonalát ragadják meg, ezzel az alapvetően a téma iránt nem érdeklődők figyelmét is megragadják. A Kieselbach Galéria rekordokat döntögető tárlata számomra ezt a szerethetően „mindenkihez szóló”-jelleget adta, így talán egy szélesebb körrel is megismertetve és megkedveltetve a legikonikusabb magyar festőket. A kiállítást a szerelem és a múzsa lét témája kötötte össze, és Nyáry Krisztián Festői szerelmek című nagy sikerű kötete inspirálta. A Festők, múzsák, szerelmek olyan alkotók munkáit mutatta be, akiknek életművére nagy hatással volt boldog, boldogtalan, idilli vagy éppen viharos kapcsolatuk, házasságuk. A kiállítás nemcsak egy izgalmas magánéleti portrét skiccelt ezekről a festőkről, de egy olyan nézőpontot is elénk tárt, melyből ritkán szemléljük a művészetet.

Az év egyik „legromantikusabb” eseményét 18 504-en látogatták meg egy hónap alatt, mellyel a Festők, múzsák, szerelmek új rekordot állított fel a magánkiállítások kategóriájában.

img_6839

4. 3 nyúl, 26 nő, 32 szék – Vitrin

Kissé kilóg a sorból, mégis a legegyedülállóbb kiállítás a maga nemében – ez a Je Suis Belle és a Vitrin közös projektje, a 3 nyúl, 26 nő, 32 szék. A kollab célja az volt, hogy egy olyan miliőt hívjon életre, ahol a néző elmerülhet a különböző művészeti területek keresztmetszetében, miközben a ruhakreációkat legmélyebb valójukban ismerheti meg. A 26 nő a Je Suis Belle és Gáldi Vinkó Andi korábbi izgalmas fotósorozatára utal vissza, melyben érdekes és inspiráló nők viselték a márka ruháit, a különleges portrék pedig személyes történeteket, az egyes kreációk jelentését mesélték el. De hogyan kapcsolódtak mindehhez a székek? Egyfajta jelentéstöbbletet adó háttérként szolgáltak, melyek egészen új megvilágításba helyezték a kiállítást.

jsb

3. Alakváltozások – Magyar Nemzeti Galéria

Az idei év egyik legvártabb és bátran mondhatom, hogy legnagyszabásúbb kiállítása a Magyar Nemzeti Galéria Alakváltozások című tárlata volt, mely a kubizmus és a 20. századi festészet egyik legnagyobb figurájának, Picassónak az életét, művészetét és egyedi gondolkodásmódját mutatta be. A körülbelül száz festmény, műalkotás, szobor és grafika különböző periódusokra bontva, ugyanakkor egy adott téma – az emberi alak megformálásának konstans változása – köré rendezve tárta elénk a művész életművét.

Sajnos cikkünk toplista jellegéből adódóan igyekeztünk a legnagyobb kedvencekre fektetni a hangsúlyt, fontos azonban megemlíteni, hogy a Nemzeti Galéria két másik izgalmas kiállításával is feldobta évünket: januártól márciusig tekinthettük meg az orosz avantgárd festők legnagyszerűbb alkotásait, június végétől pedig az olasz avantgárd egyik legfontosabb alakjának, Modiglianinak a történetét és munkásságát ismerhettük meg.

picasso3

2. Serendipia – TOBE Gallery

Sosem titkoltuk, hogy egyik kedvenc hazai galériánk a TOBE, ahol hónapról-hónapra izgalmas kiállításokra bukkantunk idén is. Mint a kollázsok imádói, most elsősorban a galéria augusztusi kiállítását szeretnénk kiemelni, mely Carolina Chocron argentin kollázsművész alkotásait vonultatta fel. A Serendipia névre hallgató esemény a rejtett szépség, a mögöttes tartalom csodájára hívta fel a figyelmet, miközben izgalmas történeteket mesélt el az aprólékosan összeollózott és megkomponált kollázsok által. Mi volt a legfontosabb, amit Carolina Chocron-tól tanultam? Az, hogy a dolgoknak először szét kell esniük, hogy utána összeállhassanak egy nagy, teljes egésszé.

A TOBE Gallery azonban nemcsak a kollázsokra fektette a hangsúlyt idén; olyan aktuális  és jelentős témákra is reflektált, mint a gender-kérdés. A WONDERLAND című kiállítás Kóti Réka fotográfus munkáit mutatta be, melyek Berlinben, New Yorkban, illetve Budapesten készültek olyan fiatalokról, akik számára fontos a gender sztereotípiák eltörlése és saját nemi identitásuk felvállalása.

1.Berlin-Budapest 1919-1933 – Virág Judit Galéria

Berlin időről-időre Európa legfontosabb művészeti fővárosává és az alternatív gondolkodású „kreatívok” szent helyévé lép elő. Jelenleg is „hipszter fővárosként” tarjuk számon, de talán nem is gondolnánk, hogy a 20. század magyar festői számára is rengeteget jelentett ez a város. A Párizstól elforduló művészek új irányba, Berlin felé tekintgettek, ahol ugyanolyan gazdag és változatos inspirációra bukkantak, mint a már kissé elcsépelt és túlidealizált francia fővárosban.

A Virág Judit Galéria nagyszabású őszi kiállítása a képzőművészeti kapcsolatokat mutatta be Berlin és Budapest között. Megtudhattuk, hogy hogyan hatott a német város egyedülálló miliője a legnagyobb hazai avantgárd művészekre, Tihanyi Lajosra, Scheiber Hugóra, Bortnyik Sándorra, Kádár Bélára és kortársaikra.

img_7377

Szöveg: Alexandra
Képek: saját fotók, TOBE Gallery, Je Suis Belle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.