Divat, anyanyelven: 2016 legizgalmasabb hazai kollekciói

Azt kell mondanunk, hogy évről évre büszkébbek vagyunk magyar tervezőinkre, akik dacára a viszontagságos piaci viszonyoknak, rendre megmutatják, hogy igenis van helyük nemcsak a magyar, de a külföldi divatporondon is.

Most azon hazai brandek kollekcióit gyűjtöttük össze, akik szerintünk progresszíven és formabontóan highlightolták a márka által korábban lefektetett értéket és minőséget, miközben egy-egy új vonalat is előirányoztak. Tartsatok velünk!

5. The FOUR SS16

Mindig jó látni, amikor egy fiatal márka bebizonyítja, hogy érdemes a figyelemre és hogy a divat igenis látványos szócsöve lehet a társadalmi problémáknak. A statement megoldások, a merész nőiesség és az innovatív technológia jegyében működő brand idei tavaszi-nyári kollekciója a New Paradigm nevet kapta és a flow elmeállapot leképezésére tett kísérletet. A tervezők az élvezettel, teljes átéléssel való munka imaginárius folyamatábráját rajzolták fel a könnyed anyaghasználat, izgalmas, energikus minták és részletgazdag kialakítások révén.

Fotók: Balázs Máté @Flashback
Fotók: Balázs Máté @Flashback

4. Konsanszky AW16

A Konsanszky brand 2016-os őszi-téli kollekciója, a DEEPSY, egy transzcendens vízalatti világba és a nyílt mélytengerek misztikus univerzumába kalauzol bennünket. A kék és a fekete színek uralma alatt életre álmodott, nőies ruhákkal és casual darabokkal összhangra lelt, sokoldalú kollekcióban egyszerre láthatunk markánsabb, matt anyagokat, finom selymet, karakteres gyapjút és bőrt. Mi fejest ugrottunk Dóra elképzelésébe és vele együtt lebegünk a vízóriások végeláthatatlanságában.

Fotók: Barna Bálint

3. Abodi AW16

A 2016-os év ismét számos sikert és nagy figyelmet hozott Abodi Dórának, amit a lassan világhíressé váló tervezőnő újfent utánozhatatlan kollekciókkal hálált meg. AW16-os anyaga ezúttal zenei irányt (is) vett: David Bowie-t választotta múzsájául, miközben a vintage esztétikához is visszanyúlt, nagymamájának és barátainak ruhatárából inspirálódva, továbbá a Fellini-filmek karaktereinek markereit is becsempészte öltözéksorozatába. A darabok extravaganciából, eredetiségből és sokszínűségből ötösre vizsgáztak. Köszönjük, Dóra!

abodi
Fotók: Pietro di SanSeverino

2. NUBU SS16

Elérkeztünk a minimalista esztétika és a kortárs képzőművészeti törekvések ihletésében munkálkodó egyik kedvenc hazai márkánk, a NUBU SS16 kollekciójához. Garam Judit és Kovács Adél ezúttal Gorka Lívia keramikus alkotásait, illetve a kínai tusfestészet jellegzetes megnyilvánulási módját vette alapul, amikor létrehívott egy izgalmas, vibráló, mégis a megszokott letisztult, természetes karakterjegyekkel bíró öltözéksorozatot egyedi printekkel és markáns sziluettekkel.

Fotók: Balázs Máté @Flashback
Fotók: Balázs Máté @Flashback

1. Anda AW16

Viselhető művészet a street couture jegyében, avagy Anda Emília valószínűleg képtelen arra, hogy csalódást okozzon nekünk – ez ismét bizonyítást nyert, hiszen a #REBELCHART 2016 első helyét ismét ő nyerte el AW16-os kollekciójával. Az anyag a hatvanas években felbukkanó dadaista Fluxus irányzathoz kapcsolódik; Ahogy azt ebben a cikkben is megírtuk, „a szó az „áramlásra” utal, magában hordozva a spontaneitást, mely ugyanakkor pontosan megtervezett gesztusokkal ötvöződik. A koncepció különös hangsúlyt fektetett a folyamatos fluktuációra, az állandó megújulásra, ami Anda Emília munkásságának is az alappillére.” Markáns, rebellis, mégis letisztult, praktikus darabok jellemzik a kollekciót – egy szó mint száz: gratulálunk, Emília!

Fotók: Holecz Endre

Különdíj: CUKOVY AW16

Nemrég került látómezőnkbe az urbánus eleganciát, artisztikus koncepciókat és genderfluiditást hirdető, Tálosi Lívia és Csukovics Brigitta által működtetett brand, a CUKOVY, mellyel nemrég egy exkluzív interjút is olvashattatok a blogon. A márka 2016-os ősz-téli kollekcióját Hanna Höch német dadaista művész munkássága inspirálta. Höch képein visszatérő motívumként tűnik fel nő és férfi, egyetlen egységes lényként ábrázolva. Az öltözéksorozatért a brand elnyerte a #REBELCHART 2016 különdíját.

Fotók: Ajkai Dávid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.