Karriertippek újrakezdőknek

Még mielőtt teljes mértékben elhiszed, hogy neked van a legszarabb munkád a világon és a végelgyengülés napnyugtájába könnyes szemmel révedve feladnád az álmaid, mutatok pár hasznos karriertippet, ami meglehet, kicsit helyrehozza a lelkivilágod és új választásokra késztet. Valljuk be, egy munkahelyet otthagyni és nyitni az új kihívások felé sosem könnyű szitu, hiszen jobb esetben hónapokig, évekig az adott tevékenységgel fekszel, kelsz, az tölti ki a mindennapjaid. Olyan ez, mint egy szélsőséges szerelmi kapcsolat utáni édesbús szakítás. Az alábbiakban eddigi tapasztalataimat és Bernard Marr javaslatait szem előtt tartva végigveszem, mik azok a dolgok, amiket érdemes még időben megfogadnod és észben tartanod annak érdekében, hogy balanszba kerüljenek vágyaid, céljaid és erősségeid a karriered kapcsán.

10. Az élet rövid!

A helyzet az, hogy az élet rohadtul rövid ahhoz, hogy egy olyan munkahelyre pazarold az időd, amit utálsz vagy egy olyan cégre fecséreld a tehetséged, ami nem viszi előre a karriered. Az ilyesmi hosszútávon frusztrálttá, stresszessé tehet, úgyhogy hozz egy határozott döntést még ma, lépj tovább, hiszen feltehetőleg kismillió hasonló lehetőség kering manapság az interneten, és meglehet, még ha elsőre profilidegen vagy szokatlan is számodra a feladatkör, egy idő után tapintható lesz a különbség, és egy újabb csodás oldalad mutathatod majd meg a köznek. Ne feledd, mindig van B opció. Move on, Baby!

6b2a4cde4d41994bd5f17844978b6afa

2. A networking igenis fontos!

Évekig panaszkodtam a barátaimnak arról, hogy nekem egyszerűen nem megy a kapcsolatépítés és az ismerkedés, bár csak néhány laza fröccsözés alkalmával került elő a téma, annyira azért nem foglalkoztatott, mert úgy voltam vele, hogy majd a skilljeim és a tapasztalatom révén nem lesz szükségem rá, meg amúgy is, ki vagyok én, hogy üres beszélgetéseket folytassak mindenféle eseményen. Aztán rájöttem, ez is egy folyamat és ezt is lehet ésszel és méltósággal csinálni, na meg, előkerültek olyan szituációk, amelyek kapcsán nagyon jól jött, hogy van a zsebemben egy hasznos névjegy, továbbá olyan szakmainak indult kapcsolatokat kötöttem, amikből később barátság alakult. Szóval érdemes számodra érdekesnek ígérkező eseményeken megjelenni, de természetesen nem kell egyből mindenkit lerohanni és ne is úgy indulj el, hogy na, én most kapcsolatokat fogok szerezni! Légy laza, de határozott, magabiztos, beszélj arról, ami téged leköt és ami számodra fontos, állj nyitottan az emberekhez! Építsd közben online kapcsolataidat is, légy aktív LinkedInen, használd okosan a Facebookot és az Instagramot stb. Ja, és ha nekem nem hinnél, olvass utána, hiszen számos tanulmány kimutatta már, hogy a sikeres embereknek bizony aktív social networkjük van, úgyhogy kalandra fel!

3. Ép lélek az ép testben!

Fentebb már szóba került a lelki egészség, de erre érdemes egy külön topikot is szentelni. Hidd el, egyik munkahely vagy munkahelyi szituáció sem elég mérvadó ahhoz, hogy feláldozd érte a fizikai és mentális jóléted. Sokan küzdenek azzal, hogy egyensúlyba hozzák a munkát a magánélettel, több-kevesebb sikerrel, az azonban biztos, hogy ha elhanyagolod magad, azzal csak rontasz a helyzeteden minden tekintetben. Dekoncentrált, fáradt és stresszes leszel, elővesznek olyan nyavalyák, amikről eddig még nem is hallottál, nem tudsz majd örülni semminek és senkinek. Lehet valaki munkamániás bizonyos kereteken belül, de érdemes felállítani egy saját étrendet és az unásig ismételt rendszeres mozgás sem egy légből kapott valami, amit ápdétnorbi talált ki, hogy meggazdagodjon. Ami nekem még terápiás jelleggel bír, az az énidő bevezetése és a barátokkal töltött laza esték rutinja. Ja, és valamiért az is jóérzéssel és pozitív energiákkal tölt fel, ha segíthetek. Nem vagyok Teréz Anya, de azt gondolom, egy-egy apró szívesség egy ismerősnek vagy az adományozás jó hatással lehet rád minden téren.

4. Tölts több időt offline!

Miután frissítetted social networködet és végigpörgetted a legújabb híreket, ne felejts el offolni kicsit, ez is jót fog tenni. Tudom, ez olyasmi, mint a drog, főleg azoknak, akiknek munkaeszköz, úgyhogy érdemes kisebb lépésekben kezdeni az elvonót; először pici dózisokat vonj meg magadtól, aztán szép lassan rájössz arra, hogy hogyan tudod úgy beosztani a napot, hogy ne csak a virtuális valóságban létezz. Olvass könyveket, fedezz fel olyan helyszíneket a városban, ahol még nem jártál, keress egy kreatív hobbit, menj moziba vagy tervezz meg egy menő utazást valami olyan helyre, ahol nincs térerő! Offline is the new luxury, vagy valami ilyesmi.

5. Tanulj többet!

Ha már kreatív hobbik, lehet, nem lenne hülyeség befizetned valami izgi workshopra, a lehetőségek végtelen tárháza tárul eléd ezzel kapcsolatban is. Ha most épp több szabadidőd van vagy új időbeosztás kreálása előtt állsz, érdemes belekalkulálnod pár új dolgot, például elkezdhetsz ingyenes online tanfolyamokat, letölthetsz jó segédanyagokat vagy kiegészítheted skilljeid valami számodra relevánssal; közösségi média menedzserként, szövegíróként például tökélyre fejleszthetnéd Adobe tudásod vagy beleáshatod magad a SEO-ba, fotósként elkezdhetnél új műfajokkal kísérletezni, újságíróként elküldhetnéd cikkeid külföldi magazinoknak, sminkesként vállalhatnál néhány freelancer anyagot, hogy építsd a portfóliód stb. Tanulj, tapasztalj, épülj és sose légy túl türelmetlen!

6. Diverzifikálj!

Bárkivel előfordulhat, hogy ha esetleg túl sok időt tölt egy adott munkakörben, elhiszi, a körülmények elhitetik vele, hogy csak abban az egy bizonyos dologban jó. Bevallom őszintén, én sosem tudtam körvonalazni, hogy miben vagyok jó, csak sejtéseim vannak. Sokszor kezdenek el új dolgok érdekelni, az ismerkedés közben pedig kitapasztalom, illik-e hozzám az adott terület vagy sem. Ha nem, szélnek eresztem, de addig is tanultam valamit, másnem magamról. Nyilván nem azon agyalok ilyenkor, hogy rámegyek az asztrofizikára, bár kétségkívül roppant izgalmas tudományág, inkább új témákban kezdek el olvasni, beleásom magam a legújabb trendekbe, kutatok és érdeklődöm. Azt mondják, ma több lábon kell állni és minél többféle dologhoz tudsz hozzászólni, annál hasznosabb lehet a hozott anyagod a cégeknek.

7. Légy csapatjátékos!

Hát ebben sem voltam/vagyok aranyérmes, valahogy – szakmámból adódóan – általában csendre, nyugalomra és magányra van szükségem. Ha dolgozom, akkor nem bírom a pattogást magam körül, de vannak olyan szituk, amikor igenis tökfontos mások véleménye. Több szem többet lát, csakhogy még egy remek közmondást dobjak fel, úgyhogy introvertált bajtársam, a vágyott cél elérése érdekében javaslom, fogd össze kreatív pajtásaid vagy kollégáid és rendezzetek egy jó kis brainstormingot, hidd el, elégedett leszel és a társaidnak is jól fog esni, hogy adsz a véleményükre. Teamwork makes the dream work, állítólag.

712c8f8a0e3493974cf243b5dff93279

8. Ne aggódd túl a dolgokat!

Úgy tartják, a félelem és az aggódás ellenszere a gyors reakció. Nyilván vannak az életnek olyan döntései, amikor jó, ha felvázolsz egy pro-kontra listát, átrágod magad az érveken és ellenérveken, pozitív és esetleges negatív velejárókon, de ha sokáig tologatod a végleges döntést, belefáradsz az egészbe. (És ettől még egyáltalán nem biztos, hogy végül a számodra prosperáló oldalra állsz.) Azt is mondják, az első gondolat a legjobb gondolat, bár ez azért nem mindig ennyire egyszerű, hiszen fontosak a kondíciók, a miértek. A lényeg, hogy ne úgy gondolkodj, mintha ez lenne életed legfontosabb döntése; ez csak egy állás, egy projekt, egy kollab, hamarosan lesznek más dolgok, amik 100%-ot igényelnek tőled, úgyhogy ha teheted, zárd rövidre az adott kérdést.

9. Elbuktál? Állj fel!

Klisé ez is, de igaz: ha feladod, mikor elbuksz, sosem tanulsz semmit. A kudarcra tekints lehetőségként, egy új út kezdeteként. Ne emészd magad, hanem tervezz újra!

10. A boldogság egy utazás, nem egy úticél!

A konstans boldogságra törekvés attitűdjének kialakítása nem mindig egyszerű, főleg, ha azt gondolod, jelenleg egy nagy adag káosz az életed, mégis, túl az általános boldogságfaktorokon („akkor leszek boldog, ha lesz pasim” vagy „akkor leszek elégedett, ha felvesznek egy új munkahelyre”) érdemesebb lenne a kis sikereknek is örülni, és a boldogságra egy egyesített entitásként gondolni, amit a belső béke, az önirónia, a szakmai renomé, a családi idill, a barátokkal való kapcsolat és még számos dolog szegélyez…

Szerző: Zahorján Ivett

Hozzászólás