RebelFavs: az örökifjú divatnagyi, Iris Apfel

Kedvenc divatnagyink, Iris Apfel mellett egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni. A 94 éves stílusikon az öltözködéskultúra kreativitását, a kortalan divatot és a szabad szellem szárnyalását testesíti meg. 

Ismerős számotokra az Advenced Style nevű oldal? Nagyjából akkortól összpontosult nagyobb figyelem az idősebb generáció öltözködéskultúrájára, amikor ez a site elindult. Azóta is számos neves divatbrand castingolt szépkorú személyeket kampányaihoz, amelynek hátterében nem csupán a polgárpukkasztás áll. Mint tudjuk ugyanis, az átlagéletkor kitolódásával világszerte megnőtt az idősek száma, ami magától értetődően egy masszív vásárlóréteget húz magával, másrészt olyan értékeket kívánnak anyagikkal kommunikálni a világmárkák, mint a hitelesség, a természetesség és a bölcsesség.

iris-apfel-dames-in-their-drawing-rooms-kotur-daily-candy-iris-750x450

Iris Apfel számos divatanyagban tűnt már fel, kedvenc példánk nem is olyan régről a Luxottica kampánya, melyben többek közt a transznemű modellel, Hari Neffel, valamint Rejjie Snow-val, Gray Sorrentivel, Mae Lapres-szel és Mike the Rulerrel pózol.

A divatfanatikus hölgy 1921-ben született Iris Barrel néven New Yorkban. Édesapja üvegesként dolgozott (Iris szerint innen ered a lakberendezés iránti szenvedélye), orosz származású édesanyja pedig ruhaüzletet vezetett, ami meghatározó volt Apfel divat iránti rajongásának kialakulásában.

6e4859bff76e6b295b373048115bec03

Órákat töltött a butikban, ahol naphosszat próbálgatta a neki tetsző darabokat. Művészeti sulikban folytatta tanulmányait a középiskola után, járt a New York-i Egyetemre és a Wisconsin Egyetemre is. A Women’s Wear Daily magazinnál kezdett később dolgozni belsőépítészként, lakberendezőként – izgalmas látásmódja, stílusérzéke már itt is megmutatkozott.

img_1408-copy-1024x682

Carl Apfellel való házasságkötését követően textilbizniszt indítottak, ami egészen a nyugdíjig virágzott. Iris neve hamar ismert lett a legfelsőbb körökben is, számos politikus, közismert személy kérte ki a tanácsát belsőépítészeti kérdésekben. Vérbeli üzletasszonnyá, neves stylisttá és valóságos divatikonná avanzsált az évek során, aki fáradhatatlanul dolgozik a sikerért, de még arra is marad ideje és energiája, hogy adakozzon a rászorulóknak, előadásokat tartson, kiállítson, és persze, hogy minden fontos eseményen ott legyen.

1068409

Apfel, noha szinte állandóan reflektorfényben van, akkor vált igazán ismertté, amikor az egyik legnagyobb sminkvállalat, a MAC arca lett, majd az adott kollekció megtervezésében is részt vett; személyiségéhez, stílusához hűen vibráló, erőteljes, merész színek kaptak helyet a kollekcióban.

iris-apfel-mac-01-en

A 93 éves stílusikonról Albert Maysles rendező készített filmet, IRIS címmel. Nagyon úgy tűnik, hogy Iris minden mozzanatával inspirál, reméljük, még hosszú évekig velünk marad.

Szöveg: Ivett

Hozzászólás