Rebellis kollaborációk (1. rész)

Mint tudjuk, a designerek előszeretettel használnak artisztikus inspirációkat a tervezési, előkészítési, konceptalkotási folyamat során, a művészet csaknem minden ágát bevonva (festészet, szobrászat, építészet, street art, irodalom, film, zene stb).

A következőkben az utóbbi tendenciában merülünk el kicsit, a téma első cikkének főszereplői pedig azok a neves művészek, popikonok, akik jelentős divatbrandekkel vagy örökérvényű tervezőlegendákkal működtek együtt az évek során.

Yves Saint Laurent – Andy Warhol (1974)

Andy Warholt és az YSL márka atyját senkinek sem kell bemutatni. Együttműködésük akkor is hírértékkel bírt volna a divat- és művészvilágban, ha egy gyerekeknek szánt kifestőben felváltva színeztek volna amorf mesefigurákat. Nos, nem ez történt. Warhol a maga ikonikus stílusában megfestette az első nude lookokkal (is) botrányt keltő francia tervező portréit. Noha divatipari jelentősége nem igazán van a dolognak, a festmény eklatánsan példázza a divat, a kultúra és a művészet intim kapcsolatát.

Andy Warhol chatting with Yves Saint Laurent

ysl-warhol

Cindy Sherman – Commes des Garçons (1994)

Különleges eredményt hozott a nemzetközileg elismert divatfényképész, Cindy Sherman és az avantgárd designer, Rei Kawakubo kollabja. Shermant – aki az Untitled Film Stills című, feminin szerepekre, markerekre rájátszó portrésorozatával robbant be a köztudatba – megihlette Rei szokatlan alkotói világa. Sherman a Commes des Garçons-szal együttműködve a fogyasztói elvárások tükrében az atipikus modellkép megjelenítésén kísérletezett, múzsái az elszigetelt tűnődés állapotában mintha a spirituális felszabadulás fázisába léptek volna.

slide27

Alexander McQueen – Björk (1997-2010)

McQueen és Björk epikus kapcsolata akkor kezdődött, amikor kijött az énekesnő Homogenic (1997) című albuma, amelynek borítóját McQueen tervezte. A cover legalább annyira felizgatta a sajtót, mint maga a zenei anyag. Amikor Björk elment McQueenhez a felkéréssel, elmagyarázta neki, hogy ki írja a dalokat; egy olyan személy, aki a lehetetlenre vállalkozik. Harcos akar lenni, aki nem fegyverekkel küzd, hanem a szeretettel. A két kreatív géniusz összedugta a fejét, majd a gép, a természet és az ember viszonyáról kezdtek diskurálni, és talán akkor még ők sem sejtették, mekkora visszhangja lesz a közös alkotásnak. Ezt követően még többször dolgoztak együtt, egészen 2010-ig. Az emblematikus designer rendezte például az Alarm Call című dalhoz készült klipet, Björk pedig számos alkalommal viselt egyedi McQ-darabokat.

bjork

2

Ruth Hogben és Nick Knight – Gareth Pugh (2008)

Hogben és Knight, a SHOWstudio munkatársai álmodták meg Gareth Pugh 2008/2009-es őszi-téli kollekciójának konceptuális kampányfilmjét. Az együttműködés gyümölcsének címe Insensate, a film koncepciója a sötétség, a misztikum és a kaleidoszkopikus fényűzés vizuális megjelenítésével a céltalan vándorlás szabadsága köré épül. A zene Matthew Stone munkája, aki főként ambient elemekkel teszi még elvontabbá a hangulatot. Az Insensate-et a Predátor és az Óz, a varázsló ihlette. A legkülönlegesebb benne a hipnotikus „tükör” és a modell, Abby Lee „viszonya”. A film felveti a kérdést, hogy mit is jelent valójában egy divatshow: fényűzést, csillogást vagy absztrakt sötétséget? Egy glitteres, ragyogó jövő előképe vagy jellegtelen összevisszaság egy tükörrel? Az út hosszú, a vándorlás örök, majd kiderül…

picture-1

031_gareth_pugh

Raf Simons – Sterling Ruby (2008-2009)

A nemzetközileg elismert belga divattervező, Raf Simons meghívta a német származású, Los Angeles-ben alkotó művészt, Sterling Rubyt 2008-ban, hogy használja a designer tokiói üzletének falát vászonként. Ennek eredményeképpen a klinikai fehérség (látszólag) véletlenszerűen feldobott festékpacákkal tarkított felületté változott. Az egyszerre minimál és kaotikusan kifejező falakat látva Simons annyira fellelkesült, hogy 2009-ben egy kapszulakollekciót is piacra dobott, követve Ruby művészeti témáit és az üzlet enteriőrjének esztétikáját. Az együttműködés folytatódott és öltözéksorozatok formájában is testet öltött.

d3ccc38634541f8175b6f649c247a94e

1073032

Darren Aronofsky – Rodarte (2010)

Darren Aronofsky filmjét, a Black Swant azt hiszem, senkinek sem kell bemutatnom: Hattyúk tava, zene, dráma és balett együtthatása, Natalie Portman, Mila Kunis… Minket, divatérzékeny nézőket, a film különleges atmoszférája mellett nyilván az aprólékosan, különféle kézműves technológiával kidolgozott jelmezek is elbűvöltek. A film kosztümjeit a Rodarte-nővéreknek köszönhetjük, akik egyébként is számos díjjal és elismeréssel büszkélkedhetnek a divat világában, de ez a film jelentős mérföldkövet jelentett számukra. Elmondható ugyanis, hogy a Black Swan hitelességéhez, varázsához a szereplők jellemének formálásához nagyban hozzájárultak Kate és Laura Mulleavy kreációi is. Magasdivat, táncművészet és Hollywood, tökéletes kombináció!

black-swan-at-moca-rodarte-states-of-matter-yatzer-1

rodartetutu1

Keith Haring – Nicholas Kirkwood (2011)

Az amerikai pop-art és graffiti művész, valamint társadalmi aktivista Keith Haring munkáit használta fel a neves cipőtervező, Nicholas Kirkwood, aki a huszadik század vizuális nyelveként széles körben elismertté vált Haring-művekkel dobta fel amúgy sem unalmas lábbelijeit. A darabokon megjelenő izgalmas színeket és absztrakt formákat az underground művészetek fanatikusaiként csak imádni tudom.

nicholas-kirkwood-keith-haring-5

nicholas-kirkwood-keith-haring

Mary Katrantzou – Mark Titchner (2012)

A Britain Creates 2012 divat és művészeti kollaboráció részeként Mary Katrantzou divattervezőnő és Mark Titchner grafikusművész készítettek egy hétperces animációs filmet, valamint egy kétrészes lentikuláris printet. A munka során a két művész grafikai világa egybeolvadt: a szédítő, pszichedelikus minták előtt lassan haladó, markáns jelentéssel bíró szavak váltják egymást („STAMINA”, „STRENGHT”, „AGILITY”), amelyekhez hasonlókkal Titchner text art művei kapcsán már találkozhattunk. Őszbe hajló, melankolikus hangulatunknak talán nem is kell most más: követhetetlenül sokrétű mintakavalkád színorgiával fűszerezve, néhány inspiráló szó egy animált filmben tálalva, és kész is a januári move on-koktél.

2resized_lenticular1_final_red_ 3resized001m

Folytatjuk!

SZÖVEG: IVETT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.