10 dolog, amit meg kell élned ahhoz, hogy megtanuld

Nem lenne jó, ha lenne egy mintatanterv az élethez is? Egy Bevezetés a felnőtt életbe címen meghirdetett, kötelezően elvégzendő kurzus, amelynek keretében minden héten átvennénk egy tételt arról a listáról, amit előbb-utóbb, az élettapasztalataink alapján tudunk összerakni magunknak.

A húszas éveink elején, főleg az iskolapad elhagyása után, sokként érhet bennünket a felismerés, hogy az élet egyáltalán nem olyan rendszerezett és előre tervezhető, mint ahogy azt a szeptembertől júniusig megszabott órarendünkhöz igazodva megszokhattuk. És nem, még a karrierünk sem előre tervezhető. S ha el is fogadjuk ezt a fájó, de nem elhanyagolható igazságot, még akkor is szükségünk van igazodási pontokra. Persze, egy lista nem helyettesítheti azokat az élményeket, amelyeket valóban meg kell szereznünk a személyiségfejlődésünk érdekében, de irányadóként kiválóan funkcionálhat.

1. Tölts minőségi időt a barátaiddal!

Magától értetődőnek hangozhat és kétségkívül az egyik leggyakrabban ismételt tanács, fontossága azonban vitathatatlan. Felmerült már benned az, hogy amíg céltalanul görgetsz órákon keresztül a Facebook- vagy Insta-feededen vagy indokolatlan mennyiségű időt töltesz a sokadik lehetetlen árnyalatú rúzsod kiválasztásával, addig akár a barátaiddal is lehetnél vagy akár új embereket ismerhetnél meg? A monoton, egymást követő hétköznapok pörgésében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy akár egy apró erőfeszítéssel is sokkal minőségibbé és értekesebbé tehetjük az itt töltött időnket.

Az értékesség azonban nem a plázák polcain vagy a tabletünk képernyőjén található. Lehet, hogy néha úgy tűnhet, de a tökéletes ruhatár, a kifogástalan smink és a harmóniát sugárzó Insta-feed nem tesz boldoggá. Legalábbis hosszú távon biztosan nem. A barátság, a szeretteinkkel együtt töltött idő, a közös történetek az igazán értékesek és időtállóak. Minden más csak látszat, smink és műanyag, ráadásul előbb-utóbb tönkremegy és még drága is.unnamed2. Semmi sem olyan fontos, mint amilyennek pillanatnyilag tűnik

Belegondoltál már abba, hogy mennyire parányi része vagy az univerzumnak? Egy apró porszem, mondhatni. Persze, ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy jelentéktelen vagy. Sőt. Sokkal inkább azt, hogy megannyi csodálatos, felfedezésre váró élmény és lehetőség vesz körül nap mint nap. Sokszor azonban képesek vagyunk hihetetlen mennyiségű időt elpazarolni olyan dolgokra, amik – ha jobban belegondolunk – talán nem is számítanak igazán. Egy hibásan megfogalmazott e-mail, amit ellenőrzés nélkül küldtünk ki a fél ügyféllistának, fenyegetően közelgő határidők végtelen sora, egy félresikerült este… Nyugtalanul alszunk miattuk, pedig nemhogy évek múlva, de talán már jövő héten sem fognak számítani.

Iszonyú könnyen megfeledkezünk arról, hogy amíg azon gondolkodunk, hogy hogyan jön el az apokalipszis egy teljesen hétköznapi botlásunk következtében, addig lemaradunk mindazokról az impulzusokról, amelyek alig várják, hogy bejussanak az életünkbe. Lemaradunk arról, hogy tanuljunk, szeressünk és alkossunk. Pedig tényleg nem a hibáink határoznak meg bennünket, hanem az, hogy hogyan táplálkozunk belőlük.working_hard_7  
3. Találd meg azt a képességed, amire mindig támaszkodhatsz!

Találd meg, hogy mi az, amiben jó vagy, amire tudsz támaszkodni és folyamatosan dolgozz azon, hogy egy biztos megélhetési forrás szintjére fejleszd a képességedet. Könnyű abba a hibába esni, hogy pályakezdőként megállapodunk az első stabilnak tűnő, korrekt fizetést igen, de fejlődési, előrelépési lehetőséget nem kínáló munkalehetőségnél – csak ezért, mert pillanatnyilag biztonságosabb, kényelmesebb, és még úgy is rengeteg időnk van.

Az idő viszont hihetetlenül gyorsan elrepül, és könnyen belekényelmesedhetünk a helyzetbe. Aztán évek múlva, egy napon azt vesszük észre, hogy a mókuskerékben maradtunk és egyáltalán nem passzol hozzánk az, aminek hagytuk, hogy kialakuljon körülöttünk. Találd meg azt a titkos képességedet, amit érdemes fejleszteni és dolgozz azon, hogy olyan széleskörű és sajátos tudást szerezz a szakmádban, ami előbb-utóbb egyedülállóan értékessé tesz – erre manapság már számos lehetőséged van.working_hard_19

4. Tápláld a függőségeidet!

Legtöbbünknek vannak függőségei. Olyan káros vagy kevésbé káros szenvedélyek ezek, amelyek örömet okoznak, és ha elfojtjuk őket, frusztráltak leszünk, ha pedig nem, akkor – ha egy kicsit is, de – szégyelljük őket. Pedig egyáltalán nem kellene. A lényeg az, hogy fogadjuk el, hogy szükség van ezekre az aktivitásokra és találjuk meg a számunkra legmegfelelőbbet. A szakértők szerint ez lehet bármi a jógától kezdve a sütésig… A lényeg, hogy ne sajnáljuk a ráfordított időt, pénzt vagy energiát, mert ha megvonjuk magunktól, akkor tudat alatt olyan pótcselekvési formákat választunk a szervezetünk, igényeink kielégítésére mint a vásárlás, körömrágás, alkohol, dohányzás, nassolás… és hasonló egészségtelen vagy korántsem pénztárcabarát szokások.

Habár úgy tűnhet, hogy nem választható meg, hogy mivel kötjük le a figyelmünket, hanem egy sokkal ösztönösebb dologról van szó, a szakértők szerint igenis kezelhető tudatosan ez a dolog. Tehát ugyanolyan megnyugvást és egyensúly hozhat az életünkbe mondjuk a tenisz is, mint amit korábban a dohányzástól kaptunk meg.unnamed-25. Válaszd az új élményeket a kényelmes, megszokott helyett!

Klisé és ott virít a legtöbbet megosztott Pinterestes képeken, de valójában hányan és milyen gyakran csinálunk valami olyat, amire az „ugyan, mire jó ez?” vagy a „nem veszélyes ez kicsit?” az instant reakció? Lehet szó egészen apró dolgokról, amivel egy-egy rutinos hétköznapot színesítünk meg, vagy régóta tervezgetett, bakancslistás élményről is.

Miért nem mész oda ahhoz a bácsihoz, aki minden reggel ugyanazt a klasszikust játssza el a hegedűjén? Szakíts rá fél órát, ismerd meg a történetét! Beszélgess a pultos lánnyal, aki hetente ötször készíti el a reggeli kávédat! Fizess be egy last-minute útra Amszterdamba! Hívd fel egy rég nem látott ismerősöd és csináljatok együtt valami egészen spontán programot! Biciklizz le a Balatonig! Ülj ki a Citadellára és nézd meg a napfelkeltét! Menj el egyedül egy olyan koncertre, ami kimozdít a közegedből és egy egészen új élményt hozhat az életedbe! Írj új történeteket a megszokott epizódok újraélése helyett! Ne feledd, az emlék a legértékesebb pénznem, és a történeteink képezik a vagyonunkat, amelyek arról tanúskodnak, hogy teljes életet éltünk.working_hard_36. A szeretet nem minden esetben elég…

A szeretet, legyen szó barátságról, családról, házasságról vagy szerelemről, kétségkívül a legkomplexebb emberi érzelem. Számos tényezőnek össze kell állnia ahhoz, hogy egy kapcsolat működjön. A kölcsönös vonzalom, a szeretet, szerelem – az érzés – önmagában hosszú távon nem elegendő. Szükséges a kölcsönös tisztelet, becsületesség, hasonló értékrend, kommunikációs stílus, humor és az egyenlő törekvés arra, hogy mindez működjön.

A lényeg az a valódi érték, amit egy kapcsolat során a másik emberhez hozzáadhatunk, illetve az, hogy mi is önmagunk egy jobb, feljavított verzióját éljük meg. Türelmet, figyelmességet tanít és épít. Ha viszont a személy, akit szeretünk csak fájdalmat okoz nekünk, kevésnek érezzük magunkat mellette, szabotálja a személyes fejlődésünket és folyamatosan letöri az ambícióinkat, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban viszonzott-e a szeretetünk. Akármennyi munkát és energiát is igényel, a szeretet egymás táplálásáról szól. Ha pedig a kapcsolat nem eredményezi a te vagy a másik személy fejlődését, akkor igazából csak valamiféle vonzalomról, kötődésről van szó, ami sok esetben sokkal több fájdalmat eredményez, mint örömet. Ha megtanulod, hogy mi is a valódi szeretet, minden más letisztul.working_hard_207. Minden összeáll, amint elengeded a görcsös akarást

Talán az egyik legfontosabb alapigazság, amit gyakran hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy minél inkább próbálunk elmenekülni az érzéseink elől, annál valószínűbb, hogy a saját csapdánkba esünk. Minél jobban törekszünk arra, hogy helyre hozzuk a dolgainkat, annál jobban eltávolodunk a célunk megvalósításától. Minden negatív kimenetelnek és sikertelen próbálkozásnak az okozója a görcsös akarás. Pedig attól függetlenül, hogy mennyire banálisnak hangzik, a kulcs önmagunk elfogadása.

A hiba azonban ott csúszik a rendszerbe, amikor feltételekhez kötjük ezt; „ha ledobok tíz kilót, végre jobban fogom érezni magam.” vagy: „ha korábban kelek fel reggelente, akkor több dolgot el tudok végezni”. A valóság viszont az, hogy amint elfogadjuk a testünket, a rossznak tekintett tulajdonságainkat, a gyengeségeinket, szinte csodával határos módon kezdjük el jobban érezni magunkat. Hagyj fel a folytonos önkritikával, és fogadd el, hogy a hibáid ugyanúgy a tieid, ahogy például a szemed színe. Fogadd el az emberi gyengeségeid, és ez lesz a legfelszabadítóbb élményed, amit magadnak adhatsz.working_hard_158. Ne szorítsd háttérbe a legalapvetőbb igényeidet!

A képlet egyszerű és magától értetődő, mégis hétköznapi problémaként van jelen az életünkben időnként. Ha nem törekszünk a legalapvetőbb emberi igényeink kielégítésére, frusztrálttá, melankolikussá, levertté válunk. Ilyen alapvető dolognak számít az, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik mellett valóban önmagunk lehetünk, illetve, hogy ne szorítsuk háttérbe a személyes vágyainkat. Például, ha mindig is arról álmodtál, hogy táncos legyél, de egy irodában dolgozol és még zenét sem igazán tudsz hallgatni, előbb-utóbb frusztrálttá válsz.

Úgy fogod érezni, hogy az élet, amit élsz, nem is a tied igazán. Viszont a jó hír az, hogy csupán akcióba kell lendülnöd ahhoz, hogy ezt megváltoztasd! Időnként mindannyiunkkal előfordulhat, hogy észre sem vesszük, de téves irányba tereljük saját magunkat. Aztán egyszercsak elkezd valaki hiányozni, ez a valaki pedig a saját motivált, lelkes és élettel teli önmagunk. Ilyenkor kell lépni és újrakezdeni! Ne félj tenni a legbelsőbb vágyaidért! Az, hogy megértsenek, szeress és szeressenek, pont annyira létszükséglet, mint a levegővétel.unnamed-1
9. Számíts a bukás lehetőségére!

Imádunk tervezgetni. Megálmodjuk a munkahelyünket, azt, hogy hol fogunk élni, kivel, hány gyerekünk lesz, még azt is, hogy hova utazunk majd el nyaralni. Megszállottan tervezgetünk, pedig micsoda buta feltételezés azt hinni, hogy az élet egy előre megtervezhető eseménysorozat, egy to-do list, amelyen egymásután pipálhatjuk ki a soron következőnek hitt életeseményeket.

Valójában az a helyzet, hogy előbb-utóbb mindannyian rájövünk, hogy nincsen sorrend, legalábbis nincsen helyes sorrend, és nincsenek követhető sablonok. Míg valaki már huszonöt éves korára milliós vállalkozást építhet ki, addig mások talán csak jóval később érhetik el a saját karrierük csúcsát. Ugyanez igaz a magánéletünkre és életünk egyéb területeire is. Az életben valójában semmi sem olyan kiszámítható és tervezhető, mint ahogyan abban hinni szeretnénk. Az élet sokkal inkább mondható egymást követő váratlan események sorozatának. Persze, fontos tudni, hogy kik vagyunk, mit szeretnénk elérni és milyen az az élet, amit élni szeretnénk, de számolnunk kell azzal is, hogy az önmagunk beteljesítése időbe telhet, és az akadályok, ballépések, amelyek az út részét képezik, teljesen rendben vannak.working_hard_610. A barátok elvesztése az élet része

A legalapvetőbb tulajdonságunk, hogy változunk. Ha valaki nem változik, akkor valószínűleg nem enged szabad utat az impulzusoknak, amelyek megpróbálnak hatni rá. Nem csak a felnőtté válás, de lényegében az egész élet egy tanulási folyamat. A tapasztalatok, élmények, amelyeket megélünk pedig folyamatosan formálnak, csiszolnak bennünket. Éppen ezért egyáltalán nem természetellenes, hogy az emberek, akik az életünk egy bizonyos szakaszában közel állnak hozzánk, később egészen el is távolodhatnak tőlünk.

Bizonyos esetekben egyszerre, azonos irányba változtok, más esetekben viszont egészen ellentétes irányt is vehet az életetek. A kapcsolatok változása pedig szintén természetes folyamat. A lényeg, hogy akár közös nevezőre juttok, akár nem, egy kapcsolat változása, esetleg megszűnése nem feltétlenül negatív dolog. Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozd ki az életedből, olyan közegben kell mozognod, ahol ki tudod bontakoztatni az ambícióidat. A tapasztaltak pedig azt mondják, hogy minél idősebb leszel és minél jobban letisztulnak az elképzeléseid, annál szorosabbá, valódibbá és tartósabbá válnak a kapcsolataid is.

SZÖVEG: RAMÓNA, KÉPEK: POLLY BROWN

Hozzászólás