Kreativitás, spiritualitás, feminizmus

Az utóbbi időkben különös érdeklődést mutatunk a különböző zine-ekhez, melyek – mint tudjuk – tematikailag igen széles skálán mozognak és a különböző stíluskultúrák, életközösség csoportok, fanközösségek mintegy identifikációs kiadványai.

A zine-ek hagyományos közege mégis az újrafelfedezett nyomtatott médiumok világa. és leggyakrabban a fanfiction, a zene, a politika, a költészet, a kortárs képzőművészet és design, a szociális problémák, a feminizmus, a tinédzserkor és a szexualitás kérdésköreit járják körbe sajátosan szabados eszközökkel; egyedi képanyaggal, izgalmas grafikai megoldásokkal, nyers kinyilatkoztatásokkal. Most az egyik kedvenc feminista aktivista & művészeti zine-ünket mutatjuk be nektek, az OOMK-t.

oomk-1-1

Az OOMK (One of My Kind) egy néhány éve jelen lévő, DIY előállítású és kiadású, kizárólag nők által szerkesztett zine, ami a kreativitás és a spiritualitás égisze alatt fogant, azzal a fontos küldetéssel, hogy felhívja a figyelmet a szexizmusra, a rasszizmusra, tollat adjon a színes bőrű nőknek és formálja a feminista diskurzust.

1132609

A feminista témákról nem csupán egy egyetemi kerekasztal-beszélgetésen kell szót ejtenünk, a törekvésnek mennél több, relevánsabb platformot kell biztosítani – vallja az OOMK.

untitled-article-1438693460

Mindezek mellett a szerkesztők (Sofia Niazi, Rose Nordin, Heiba Lamara és Sabba Khan) célja, hogy bemutassák a tradicionális, vallási alapú kultúrák művészetét, életmódját, amikről sokaknak csak a mainstream médiából van tudomása – példának okáért beszélnek az iszlámról, ami ugyan gyakran közszájon forog, mégis keveseknek vannak róla hiteles ismereteik.

1132610

1119496

A vizualitásában és tartalmában is erős OOMK kollektíva online és printben is elérhető, érdemes felkutatni őket!

SZÖVEG: IVETT

(A szerző fashion zine-ekről szóló tanulmánya a Szépirodalmi Figyelő aktuális számában olvasható.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.