Megakadtál a karrierépítésben? Ne keseredj el!

A karrierépítés hosszú és tanulságos folyamat, a siker eléréséhez pedig hozzájárul az, hogy hogyan prezentáljuk magunkat a külvilág felé. Ha úgy érzed, megakadtál, és nem találod a miértjét, olvasd végig tanácsainkat!

Tudatosan építsd az online jelenlétedet!

A jól összeállított önéletrajz közel sem jelent egyenes utat a munkamegbeszéléshez. Csupán egy „beugró” ahhoz, hogy a munkaadó érdeklődését felkeltsük és további tájékozódás érdekében a Google-höz forduljon. Kerestél már rá saját magadra? Ha nem, akkor tedd meg nagyon gyorsan, fedezd fel újra a tizenhat éves korod óta érintetlenül hagyott Myspace-profilod, nevess egy jót, nyugodj meg, majd lehetőség szerint mielőbb szabadulj meg a nem kívánt tartalmaktól. Ilyen lehet egy képpel, névvel ellátott blog hetedikes korunkból, ahol a világ nagy dolgairól fejtettük ki gondolatainkat a legkevésbé sem megfontolt módon, vagy évekkel ezelőtt készült partyképek, amelyeken az ismerős ismerőse bennünket is megjelölt. A tisztogatás után második lépésben azt kell átgondolnunk, hogy a meglévő social media profiljainkon milyen imidzset szeretnénk magunkról mutatni, és ehhez igazodva kell átgondolnunk azok szerkesztését. Ha ez is megvan, harmadik lépésként tanácsos létrehozni egy saját weblapot, portfólió oldalt, de legalább egy Linkedin-profilt, ami a szakmai előmenetelünkről adhat egy képet.

11

Egyszerűsítsd le az önéletrajzod!

Ha eddig még nem tetted meg, azonnal távolítsd el a következő teljesen felesleges információkat az önéletrajzodból (ha csak nem releváns valamilyen okból kifolyólag): általános iskola, középiskola, tanulmányi átlag, valamint az olyan képességek, mint a Word ismerete és az internet használata. Egy másik óvatosan kezelendő rész a munkával kapcsolatos és a személyes ambíciók kifejtése. Fontos megtalálni az egyensúlyt és nem csupán azt érdemes hangsúlyozni, hogy mi hogyan profitálnánk az adott pozícióból. Azt is jó továbbá kifejteni, hogy hogyan tudnánk hozzájárulni a cég előrehaladásához. Ja, és persze a kliséktől tessék tartózkodni, mert azt, hogy agilis személyiség, nem tőled hallják először, hidd el. Inkább legyen rövidebb a szöveged, de meggyőző és hiteles!

8eeaaae7c7929aab5703a70118d146cd

Designold az önéletrajzod a munkakörhöz!

Az, hogy mit közölsz az önéletrajzodban, könnyen háttérbe szorulhat, ha első ránézésre nem meggyőző vagy egyenesen kiábrándító a megjelenése. Ez főleg akkor igaz, ha valamilyen kreatív szakmában tevékenykedsz. Számos sablont, tippet találhatunk minimális kereséssel, többek közt a Pinterest is tele van szebbnél szebb példákkal. Valljuk be, mi is sokkal szívesebben olvasunk végig egy igényesen megszerkesztett és személyesebbre, egyedibbre designolt pdf-et, mint egy fekete-fehér Word doksit. Energiabefektetés, igen, de garantáltan hatásos.

ad572e0459ad46f040a61c969e6ea529

Öltözz az alkalomhoz!

Érdemes jól átgondolni, hogy milyen öltözék passzolna legjobban az adott munkakörhöz, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a fehér ing-ceruzaszoknya-blézer-kombó illik a kiválasztott céghez. Ez is jól működhet, sőt alapelvárás egy az irodai közegben, de egyes helyeken kimondottan viccesen hathat. A lényeg, hogy ismerd meg a cég profilját, és a megjelenésedben is azon jellemzők erősítésére törekedj, amelyek arról biztosítják a munkaadót, hogy éppen rád van szüksége a csapatban. Igen, egyes esetekben kimondottan előny a lazaság, a humor vagy a merészebb külső.

08f37f18b4171c6306677ff9d8e340ec

Ne hagyd annyiban!

Jó ötlet lehet egy rövid, de tömör e-maillel megköszönni az interjúlehetőséget még a megbeszélést követő 24 órán belül. Nem szükséges túlgondolni, a gesztus a lényeg, illetve az, hogy kifejezzük az érdeklődésünket. Emellett, ha esetleg még akad néhány olyan információ, amit elmulasztottunk közölni, de döntő fontosságú lehet, ezt is megírhatjuk. Ebben az esetben inkább a kapcsolattartás az elsődleges cél. Ne tarts attól, hogy esetleg túl rámenősnek fogsz tűnni, de azért próbáld megtalálni az aranyközéputat. Csupán a megfogalmazásra figyelj, és arra, hogy megtaláld az egyensúlyt az unalmasan törtető és a kitartó között.

3bfa4646a508bd8a012e362e9f0f22c1

Törekedj a hitelességre!

A sikeres munkamegbeszélés titka nem abban rejlik, hogy szóról szóra azt mondjuk, amit a munkaadó feltehetően hallani szeretne, hanem sokkal inkább abban, hogy hitelesen adjuk elő, bármit is közölnénk. A legkiábrándítóbb, ha a testbeszédünkkel, gesztusainkkal egészen mást közlünk, mint amit szóban megfogalmazunk. Persze, nem lehetünk minden esetben teljesen és nyersen őszinték, de a retorikai készségeink fejlesztésével megtanulhatjuk, hogy hogyan lehet a véleményünk egyszerre hiteles, igaz és mégis megnyerő.

fb8a2f5ddfb5b533f10e136914d96f43

Kezeld rugalmasan a munkakörödet!

Az egyik első tapasztalat, amit pályakezdőként elsajátítunk, hogy a munkaköri leírás egy tájékoztató jellegű szöveg arra vonatkozólag, hogy nagyjából mire számíthatunk majd. Rugalmasan kezelni a helyzeteket, amelyekkel szembesülünk és az ún. kreatív problémamegoldást a gyakorlatban is alkalmazni kulcsfontosságú képesség. Nemcsak a főnökünk és a munkatársaink szemében nőhetünk így, de a saját képességeinket is fejleszthetjük. Akár egy előléptetést eredményez, akár csupán egy újabb tapasztalatot, mindenképp hasznos a sokoldalú és nyitott hozzáállás.

063835f4f0930ea36bb5fd5a388de3ab

Hozd ki a legtöbbet a már meglévő képességeidből!

Pályakezdőként a legnagyobb problémát általában a gyakorlati tapasztalat hiánya jelentheti. Ha pedig nem tudunk felmutatni releváns szakmai előéletet, akkor az ügy azonnali feladása helyett érdemes abból építkeznünk, amivel már rendelkezünk. A törekvés, lelkesedés és nyitott, ambiciózus hozzáállás sokat segíthet! Ha hangsúlyozod és megpróbálod konkrét példákkal is alátámasztani, hogy mondjuk megbízható, összeszedett, flexibilis és megbízható vagy, akkor már csak abban kell bíznod, hogy megkapod a lehetőséget arra, hogy bizonyíts. A többi miatt pedig nem kell aggódnod, igazából mindent a gyakorlatban tanulsz meg úgyis.

44ac36401c5d35e62afc75db070d9e79

Ismerd meg a munkatársaidat!

A szakértelem, a lelkiismeretes, pontos munkavégzés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon is profitálj egy pozícióból. Amit viszont gyakran alábecsülünk az az ún. networking, a kapcsolatépítés. A munkahelyeden eltöltött idő nem attól lesz valóban sikeres és eredményes, hogy szótlanul robotolsz nyolc órán keresztül. Ismerd meg a munkatársaidat! Kávézzatok, beszélgessetek kötetlenül. Soha sem tudhatod, hogy kivel is állsz éppen szemben addig, amíg meg nem ismeritek egymást jobban. Ki tudja, az élet mely területén és mikor jöhet jól egy efféle ismeretség.

8e707a8e4dd0e5845f10c530ca759d4c

Találd meg a motivációt a feladataidban!

Amikor összesűrűsödnek a tennivalók és egymást követik az akadályok, az azt jelenti, hogy a dolgok előre haladnak, és egy egészen új terepre érkeztél. Ahelyett, hogy az idegösszeroppanás szélére sodornád magad, tudatosítsd, hogy jó úton jársz, pihenj meg, vegyél egy nagy levegőt, fogadd el a kihívást és gondold át a lehetőségeidet. Ne úgy tekints a nehézségekre, mint annak előjelére, hogy valami nem működik. Kezeld őket motivációként és egy felhívásként arra, hogy egy kicsit nagyobb odafigyeléssel, de keményebben dolgozz a megvalósításért.

cf41116b6987746e52a51f3ad049a02f

Fogadd el a konfliktusokat és tanulj belőlük!

Ha folyton belenyugszol a számodra kedvezőtlen kimenetelű helyzetekbe, akkor lényegében a saját céljaid megvalósulását szabotálod. Vannak bizonyos szituációk, amikor elfogadható a hallgatás és beleegyezés, viszont gyakran célravezető felszólalni és kiállni az igazad mellett. Az, hogy kifejezed a véleményed és az álláspontod ugyan vitákat szülhet, de legtöbb esetben eredményes is egyben. Ha nem is érvényesíted az álláspontod, tapasztalatot még szerezhetsz, gyakorolhatod az ésszerű érvelést és megállapíthatod, hogy a negatív kimenetel is csak egy tapasztalat és nem egyenlő a világvégével.

b6a210c92a0ec871f77f35f71130d502

Tanulj meg kérni!

Akár többet, mint amennyit valójában megérdemelsz. Ez különösen a perfekcionistáknak szól, akik még akkor sem kérnének fizetésemelést vagy előléptetést, ha teljesen kifogástalanul végeznék a munkájukat. Fontos megtanulni, hogy akkor is merj kérni, ha nem is biztos, hogy valóban megérdemled. Persze, nélkülözhetetlen feltétel, hogy racionális érveid is legyenek. Próbáld ki, meg fogsz lepődni, hogy milyen eredményeket érhetsz el. Azt mondják, mindenki annyi, amennyire saját magát értékeli. Valódi lecke megtanulni, hogy ez tényleg így van.

289c199213b1238e283acd2db2c8a37b

Lépj kapcsolatba olyan szakmabeliekkel, akiket tisztelsz!

Valószínűleg nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy mennyire hasznos a LinkedIn böngészgetése, és egy ütős profilt összeállítva a saját, online kapcsolati hálónk építgetésének megkezdése. Jelöljünk be ismerősöket, szakmabelieket, sőt olyanokat is, akiknek a munkásságát egyelőre csak távolról figyelve, tisztelettel és csodálattal követjük. A LinkedIn megkeresések alapján született sikersztorik sora végtelen. Soha sem tudhatjuk, hogy ki talál ránk és milyen lehetőséget kínál fel a számunkra, vagy hogy ki láthatja meg bennünk a lehetőséget pusztán a meggyőző profilunknak vagy egy közös ismerősnek köszönhetően. Másrészt, LinkedInen keresztül vagy sem, de ne félj felvenni a kapcsolatot valakivel, akiről úgy érzed, hogy sokat tanulhatnál tőle. Az, hogy te még annak az útnak az elején vagy, amelyet ő már rég megjárt, még nem jelenti azt, hogy szóba sem áll veled. A legnagyobbak sok esetben sokkal segítőkészebbek, mint gondolnánk. A legrosszabb, ami történhet pedig még mindig csak annyi, hogy nem válaszol az e-mailedre. A sokadikra sem.

6f9ad7553f5dde3b53e07262a4f39eca

Találd ki, hogy mit szeretnél és tegyél azért, hogy mindenki más is tudjon róla!

Nem számít, hogy a céljaid mennyire távoliak, milyen szintű a képzettséged és hol tartasz jelenleg az életedben – ha tudod, hogy mit szeretnél elérni és van egy letisztult képed erről, akkor mesélj róla mindenkinek, akivel csak szóba elegyedsz. Érd el, hogy mindenki pont ugyanúgy tisztában legyen azzal, hogy merre tartasz, mint ahogyan azt te magad is látod. A legszerencsésebb véletlenek ugyanis éppen ennek köszönhetően történnek. Ha a környezeted ismeri a képességeidet és az érdeklődésedet, akkor sokkal valószínűbb, hogy előbb-utóbb valaki összeköt valakivel, akinek éppen rád lehet szüksége.

Szöveg: Salvai Ramóna, képek: Louise Mertens

Hozzászólás