Skip to content

Rippl-Rónai József a New York-i kifutón

Általában nem csodálkozunk, amikor a kifutón világhírű művészeti alkotások fashion adaptációival találkozunk, az azonban még minket is meglepett, mikor Rippl-Rónai József egyedülálló festői stílusa vonult élénk dresszekbe öntve a New York-i kifutón.

A Delpozo 2017-es őszi-téli kollekciójának ihletője nem más volt, mint a magyar posztimpresszionizmus és avantgárd egyik legismertebb képviselője, Rippl-Rónai József. Josep Fontot – aki immáron ötödik éve dolgozik a spanyol márkának – az a derű és állandóság fogta meg, ami Rippl-Rónai munkásságára oly jellemző. Az egyedülálló – „kukoricásnak” nevezett – festési technika és az intenzív, mély színek a köszönnek vissza a kreációkon. A foltonként felvitt olajfesték formavilágát a ruhákra applikált nagyméretű flitterek idézik, a tónusösszhangot pedig a művész által kedvelt árnyalatok – a bordó, az okker, a mélyzöld és a Klein kék – határozzák meg.

5

Rippl-Rónai mellett Max Bill is hatással volt a tervezőre. A svájci multidiszciplináris alkotó – festő, szobrász, építész, formatervező – szellemét a kollekció szigorú sziluettjei és az egyes darabokon felbukkanó geometrikus minták idézik. Bill szobrászatát a hajlított formák jellemezték, melyek szintén visszaköszönnek néhány ruhán.

2

A festészet és a szobrászat mellett az építészet is fontos szerepet kapott a tervezésben, ami nem véletlen, hiszen Font maga is ezt a szakmát tanulta eredetileg. A formavilág sajátosságait éppen az építészeti vonatkozások adták. A kollekció minden ízében az avantgárdot és a művészet szeretetét hirdeti, ugyanakkor a brand jól ismert stílusjegyei sem szorultak háttérbe: az absztrakt virágmintákkal díszített darabok – melyekben szintén felismerhetjük Rippl-Rónai jellegzetes ecsethasználatát – több ízben is oldották a szigorú sziluettek és a mély árnyalatok teremtette komolyságot.

1

4

3

Szöveg: Alexandra
Képek: innen és innen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s