Újabb maradandó fejezet a Gucci-sztoriban

Ahogyan azt mindannyian tudjuk, a Gucci és Alessandro Michele újabb szintekre helyezte a high fashion és a gender equality kapcsolatát. A sztori az AW17 kollekcióval kapta meg legújabb fejezetét.

A divathetek során kibontakozó ülőhelybotrányok, késések és egyebek kapcsán nem fejtjük ki most véleményünket (pedig higgyétek el, van), inkább a kollekciót helyezzük fókuszpontba, tőlünk elvárható módon. A Marco Bizzarri chief executive és Alessandro Michele creative director alkotópáros ismét elérte, hogy a Guccira és a milánói divathéten prezentált öltözéksorozatára figyeljen a világ. Hogy hogyan sikerült mindez? Utánajártunk.

gukki2

A női és a férfikollekciók összemosása révén a brand alkotói a korábban lefektetett stratégiai víziót highlightolták aprólékosan díszített mixekkel, markáns kiegészítőkkel és pánhisztorikus utalásokkal. A képlet nem bonyolult, de abszolút működik.

Michele elmondása szerint örült, hogy több ideje volt rajzolni. A gigakollekciót látva úgy fest, kicsit elkapta hév: 119 look vonult kifutóra szerda délután. Ennek kapcsán a fiatal designer hozzátette: “I don’t know how many pieces I drew — it’s never-ending. But it’s not a matter of time. Putting men and women is simply more current. Fashion is not just to present a dress. Fashion is a point of view.”

gukki5

A tervező ismét egy kaleidoszkopikus, sokoldalú, excentrikus és vibráló kollekciót tárt elénk, ahogy ő mondja, a kreációk egy óriási utazás reprezentánsai, melyet a személyes „kertje” körül tett meg. A kert (mely történelmileg, művészettörténetileg, mitologikusan egy igencsak terhelt toposz) nemcsak metaforikusan jelent meg, a virágmotívumok hímzett és printelt formában is helyet kaptak a felsőruházatokon, a szoknyákon, de láthattunk kerti kosarakat, szalmakalapokat is, afféle Virginia Wolf stílusban. Michele azt mondja, ő olyan, mint egy kertész, akinek mindig gondoskodnia kell a növényeiről. Az irodalom egyébként nagy hatással volt rá a tervezés során, leginkább Jane Austen inspirálta. Ahogy megjegyezte: “The world isn’t so scary when you open a book. But you need the time. Slow down. Read a book. Rediscover your culture.”

A mix&match égisze alatt fogant kollekció a virágmintákon és botanikus motívumokon túl rebellis feliratos pólókat, geometrikus „hálózatokat”, fémes részleteket, állatmintákat, pogány illusztrációkat is prezentált – többek között.

gukki4

Mintha egy őrült időutazást láttunk volna egy képzelt édenkertbe, ahol egy nyitott, optimista és talán kicsit utópisztikus világ bontakozik ki a kortárs popkultúrát, science fictiont, a tradicionális itáliai habitust és a kultúraközi játszmákat mixelve.

gukki3

Egy szó, mint száz, mi érezzük a Gucci-vibe-ot és üdítően hat ránk ez a kiforrott sokoldalúság és stílusidentifikáció, na meg Michele újromantikus, filozofikus-bolondos, statement attitűdje, noha itt-ott érezhető, hogy a szándékos provokáció, figyelemgenerálás és az adekvát véleményalkotás, művészi értékképzés közt lavíroznak az alkotók. Már várjuk a következő attrakciót. Ti hogy vagytok mindezzel? (A teljes kollekciót IDE kattintva lapogathatjátok végig.)

 Forrás: ft.com, képek: telegraph.co.uk
Szöveg: Ivett

Hozzászólás