Magyar tervezők a világsiker útján – CUKOVY (1. rész)

Legújabb sorozatunkban olyan magyar tervezők sikereiről mesélünk Nektek, akik nem csak itthon, de külföldön is egyre ismertebbé válnak. Első alanyunk a relatíve fiatal hazai márka, a CUKOVY, amelynek kreációi immár a világhírű AMF Showroom párizsi helyszínén is megtalálhatóak.

Aki egy kicsit is képben van a magyar divatpiaci tendenciákkal kapcsolatban, az tudja, hogy kőkemény feladat a mai viszonyok közt tervezőként, divatmárkaként talpon maradni. Vannak úgynevezett szerencsés csillagállások, amelyek révén egyeseknek könnyebb labdába rúgni, de a külföldi üzleti légkör értelemszerűen különbözik a hazaitól, így aki szeretne sikerre vinni egy vállalkozást a kinti piacon, számos új szituációval, igénnyel, kritériummal találja szemben magát a legapróbb dolgoktól kezdve mondjuk a tervezési stratégiáig vagy a gyártás optimalizálásáig.

CUKOVY x Treasure Budapest prezentáció (fotó: Matolják Odri)

A CUKOVY brandet igazgató Tálosi Livinek már nem új a külföldi közeg, hiszen szerepeltek már Berlinben, Londonban és Ázsiában is. Elmondása szerint mindig is érdekelt volt abban, hogy a határainkon kívül is ismerjék márkája nevét.

„Azt gondolom, ha egy brand hisz magában, az értékeiben és abban, hogy elég erős, elszánt ahhoz, hogy új impulzusokat fogadjon be, új elvárásoknak feleljen meg, akkor önmaga ellen való vétek lenne, ha nem kísérletezne a külföldi jelenléttel. Tisztában vagyunk vele, hogy ez egy nagy feladat, de bízunk magunkban és tudjuk, hogy képesek vagyunk megugrani egy efféle dolgot.

Lívia hozzátette még, hogy „mindegyik régió másban erős; mást mond egy buyer vagy üzlettulajdonos Párizsban és mást Tokióban – ezt mindenki tudja. De az is biztos, hogy hiába nagyon csábító a külföldi értékesítés, óriási a verseny és sok mindennek meg kell felelni, mindenre késznek kell lenni – innovációkban érdemes gondolkozni. Ja, és természetesen: jó ha van melletted egy fáradhatatlan team, amelynek tagjai közt minden körülmények közt működik a »kémia«.”

CUKOVY team a Treasure-ben megrendezett prezentáción (fotó: Zászlós Mariann)

A külföldi vásárlókhoz való eljutás egyik másik hatékony útja lehet az online showroom és webshop létrehozása, hiszen az e-kereskedelem egy új érája köszöntött be az elmúlt időszakban. A CUKOVY online üzlete hamarosan megnyit, az őszi-téli darabok pedig a magyarországi bemutató után már elérhetővé válnak a weboldalon.

Részletek a CUKOVY AW17-es lookbookjából (fotó: Barna Bálint)

Hogy milyen megpróbáltatások elé néz egy művész, egy designer a nemzetközi vizekre való evezés során, arról a CUKOVY két tervezőjét, Csukovics Brigit és Gombos Zolit kérdeztük.

„Noha voltak már külföldi megkereséseink, prezentációs megjelenéseink, a párizsi AMF-fel való kollaborációnk az első komoly mérföldkő számunkra ezen a téren. Tervezőként is nagy kihívást jelent ez számunkra, hiszen úgy kell megterveznünk a kollekcióinkat, hogy az anyapiac is befogadó legyen irányába, de a kinti elvárásoknak is megfeleljünk.

A márka designerei elmondták továbbá, hogy „értelemszerűen külföldön másként élnek, költenek, kommunikálnak az emberek, mások az igényeik, szokásaik, ezt muszáj számításba vennünk. Emellett azt is fontosnak tartjuk, hogy megtartsuk a márka DNS-ét: nyilvánvalóan nem vagyunk couture márka, de szeretjük keverni a stílusokat, irányokat, nagyon bírjuk a sikkes, elegáns, valamint a streetes, casual darabok keverését, az underground és klasszikus kifinomultság öltözködésben megfigyelhető egymásra találását. Nagy boldogság az nekünk, hogy erre külföldön is felfigyeltek!”

Az AMF Showroom Párizsban

A CUKOVY AW17-es kollekciója már elérhető az AMF Showroomban, amely egy sales, marketing, PR, branding és design ügynükség, showroom, és célja, hogy felfedezze, támogassa és a fejlődés útjára terelje az arra alkalmasnak tartott high end, luxury brandeket a világ számos pontján. A showroomot Anthony Flamos hozta létre, akinek csaknem 30 éves high fashion tapasztalata van, dolgozott többek közt a Guccinak és a Louis Vuittonnak is.

Az első találkozásunkkor – médiapartnerként és kommunikációs managerként mi is elkísértük a márkát Párizsba – Anthony készségesen fogadott minket és a kb. egyórás meeting alatt is számos olyan információt, tanácsot adott át, amelyek igen fontosak lehetnek az márkaépítés során. (Anthony egyébként hamarosan Budapestre látogat, hogy egy konzultáció keretében immár hivatalosan is meséljen tapasztalatairól.)

Részletfotók a párizsi AMF Showroomból

A CUKOVY jövőbeli tervei közt szerepel a márka DNS továbbépítése, az e-kereskedelem és gyártás mennél teljeskörűbb optimalizálása, innovatv, a viselők mindennapjait megkönnyítő megoldások bevezetése és természetesen a további külföldi terjeszkedés. Gratulálunk és további sikereket kívánunk a brandnek!

www.cukovy.com | facebook.com/cukovy | @cukovy

Szöveg: Ivett 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.