Az AW17-es divathónap legrebellisebb bemutatói #2

Folytatódik a fashion month legizgalmasabb kollekcióit bemutató cikksorozatunk, melyben ezúttal a fekete-fehér színpár sokoldalúsága, a francia sikk rebellis újragondolása és a punk stílus high fashion adaptációja kapja a főszerepet.

Simon Porte – a Jacquemus tervezője – kollekcióival egészen egyedi módon definiálja a francia stílus, egyszersmind a francia lét jellegzetességeit. A brand aktuális irányvonalát a designer provance-i folklore iránti érdeklődése és Christian Lacroix munkásságának csodálata formálja. A Jacquemus kollekciói az idealizált magasdivat koncepcióját és a viselhetőséget hozzák egyensúlyba. A darabok különlegességét az egyedi szabás adja: a homokóra kabátok, a cropped szárú nadrágkosztümök, a kendőszerű gallérok és a fodros blúzok a könnyed bájt és a szigorúbb formákat ötvözik. Érdemes megemlíteni még a különleges kalapokat is, melyek Picasso és a szürrealizmus világát ünneplik.

Yohji Yamamoto pontosan tudja, hogy hogyan játsszon a rétegekkel, a volumennel és a sziluettel, hogy a végeredmény a lehető legemlékezetesebb legyen – mindezt úgy, hogy a kollekciót egyébként a fekete-fehér színvilág uralja. A csavart formák és a tartást adó rétegek az aszimmetria szépségét és az őszi-téli öltözékek gazdag rétegződésének trendjét éltették. A tervező – mint utólag elmondta – aktuális anyagában új sziluetteket, ezzel együtt pedig új érzelmeket próbált életre hívni, amit a show alatt szóló lágy gitárzenével igyekezett katalizálni. A szabálytalanságnak megvan a szépsége és Yamamoto ezt pontosan tudja. Éppen ez az oka annak, hogy szezonról-szezonra képes megújulni, ám mégis rebellis és poetikus marad

A kollekciót az egyes darabokat gazdagító printek is artisztikus szintre emelték. Ezek a motívumok magának a tervezőnek az alkotásai, aki a festészet területén is olyan otthonosan mozog, mint a fashion design világában.

Junya Watanabe kollekcióit a vad szín- és anyaghasználatról, a váratlan kombinációkról ismerhetjük fel leginkább. A tervezőre mindig nagy hatással volt a youth culture, ami a brand stílusát is formálta. A tervező első kollekciójában egészen rendhagyó anyagarzenált vonultatott fel: kanapéról leszaggatott textil, régi függönyök és bolhapiacról beszerzett tweed kabátok társításával hívta életre az emlékezetes darabokat. Aktuális kollekciójában afféle nosztalgia jelleggel ismét elővette ezeket a jól bevált anyagokat, és a lázadást leginkább megtestesítő stílusirányzatot, a punkot élesztette fel. A vad lookokban felvonuló modelleket Marc Bolan, a glam rock ikonikus figurájának dala kísérte.

Rick Owens valószínűleg a fashion month legfeltűnőbb kiegészítőit vitte kifutóra: a modellek ugyanis különféle formájú kinyúlt pulóvereket viseltek „fejdíszként”. A lookok többi része sem igazán képviselte azt, amit casualnak szoktunk nevezni: a ruhadarabok leginkább a testek köré tekert hálózsákokra vagy éppen oversized, puffos pulóverekre emlékeztettek. A kollekció – függetlenül attól, hogy még a bevállalósabbak sem feltétlenül mernék ezeket az összeállításokat viselni – a legáltalánosabb őszi trendeket vonultatták fel: a földszíneket, a réteges öltözködést és a pufi darabokat.

Az Anrealage előző kollekcióiban rendre a fekete, a fehér és a szürke árnyalatok kaptak domináns szerepet. Ehhez képest a mostani anyag kifejezetten üde és derűs, melyben a fehér és a kék színek tisztasága és frissessége, a bronz és az arany árnyalatok magasztossága uralkodik. Minden egyes darab különálló műalkotást képezett, aminek a rétegek és a volumen adta meg a varázsát. A szoborszerű darabok Kohei Naha művész munkáját dicsérték, és a performansz ellegű show egészen egyedi momentumait képezték. Szinte minden egyes lookon felbukkantak a spirális és a csavart formák, melyek az örökkévalóságot szimbolizálták. Nektek melyik show volt a kedvencetek?

Szöveg: Alexandra
Képek: innen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.